21.9.23

Κυβέρνηση μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές...


Ψηλά τον πήχη για το κόμμα του έβαλε χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, τοποθετώντας το στη θέση ...της κυβέρνησης μετά από τις επόμενες εθνικές εκλογές. Για του λόγου το αληθές, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ζάππειο, καθώς δεν θα μπορούσε να το κάνει νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη, μια και ο πρωθυπουργός είχε δεσμεύσει για τον εαυτό του το τελευταίο Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιφύλαξε για το κόμμα του τον ρόλο της αξιόπιστης προοδευτικής αντιπολίτευσης σήμερα, της οποίας όμως το πολιτικό πρόγραμμα θα γίνει το κυβερνητικό σχέδιο της χώρας μετά από τις επόμενες εθνικές εκλογές. Υποστήριξε εξάλλου ότι το μεγάλο επίδικο είναι ποιος μπορεί να φτιάξει το κράτος μας ως ευέλικτο οργανισμό που θα υπερασπίζεται το κράτος Δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη διάκριση εξουσιών κ.ο.κ., και πως αυτό σίγουρα δεν μπορεί να το κάνει η ΝΔ. Για αυτό και μίλησε για μία προοδευτική διακυβέρνηση στον επόμενο εκλογικό τόνο, η οποία θα υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και όχι της ολιγαρχίας. Ο ίδιος, εξάλλου, εκτίμησε ότι το πρώτο βήμα έγινε όταν το κόμμα του αύξησε κατά 50% τις δυνάμεις του στις εκλογές και ανανέωσε σημαντικά την κοινοβουλευτική του ομάδα. Στη συνέχεια εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι καλό για το ΠΑΣΟΚ θα είναι το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών σε λίγες εβδομάδες και παρέπεμψε στις ευρωεκλογές για πολιτικά πια αποτελέσματα.

Ερωτηθείς πολλές φορές για τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, ή ακόμα ακόμα και για το ποιον από τους δυο μονομάχους προτιμά για αντίπαλο, απέφυγε τεχνηέντως να απαντήσει, και επέμεινε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει αταλάντευτα στη δική του πολιτική και θα κριθεί από τους πολίτες. Ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν ετεροκαθορίζεται από τις εξελίξεις σε άλλα κόμματα, ενώ είναι αρχή του να μην επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα άλλων κομμάτων, ενώ θύμισε με νόημα ότι ο ίδιος έχει …καεί από αντίστοιχες παρεμβάσεις, τόσο από άλλα κόμματα, όσο και από παρακρατικούς μηχανισμούς, κατά τη διάρκεια της δικής του προεκλογικής εκστρατείας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής. Παρέπεμψε πάντως στην ημέρα μετά από τις εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ για να δούμε την ταυτότητα του νέου κόμματος που θα προκύψει από αυτές και κάλεσε στη Βουλή για την όποια συμπόρευση των κομμάτων, σε επίπεδο κοινοβουλευτικών πρωτοβουλιών.

Ο κ.Ανδρουλάκης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ επέμεινε στις προτάσεις του κόμματός του για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Ειδικότερα, αναφερόμενος στην πρόσφατη ολική καταστροφή στη Θεσσαλία, καταλόγισε στους κυβερνώντες ότι η αγωνία τους ήταν η διαχείριση πολιτικού κόστους και όχι η αποτελεσματικότητα έστω στη διαχείριση της καταστροφής. Επέμεινε δε στην πρότασή του για Task Force, με σχέδιο παραγωγικής ανασύνταξης για τη Θεσσαλία και στόχο να επιτευχθούν και η διαφάνεια και η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα. Ζήτησε εκ νέου εξεταστική επιτροπή και αναφέρθηκε αναλυτικά στην έννοια της ανθεκτικότητας. Προειδοποίησε δε, ότι αν δεν αλλάξουμε μοντέλο αντιμετώπισης καταστροφών και δεν αρθεί η γραφειοκρατία στις κινήσεις αποκατάστασης μετά από αυτές, οι Θεσσαλοί θα έχουν το μέλλον των κατοίκων του Αρκαλοχωρίου, που δύο χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό, με 1000 σπίτια κόκκινα και 3500 κίτρινα, μόλις 29 αιτήσεις έχουν εγκριθεί.

Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ του σταυρού στις ευρωεκλογές, αλλά και υπέρ του δικαιώματος στον πολιτικό γάμο, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Υπερασπίστηκε τη θητεία του Γιώργου Παπανδρέου και τον αγώνα της παράταξής του για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, τονίζοντας με νόημα πως αν η πλειοψηφία των βουλευτών το 2010 είχε ψηφίσει όπως ο νυν πρωθυπουργός, τώρα δεν θα μιλούσαμε για επενδυτική βαθμίδα, καθώς θα είχαμε δραχμή…

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: