16.9.23

Ο «μικρός πρωθυπουργός» της βιτρίνας...



«Πού είναι ο Αγοραστός;» Πιθανότατα πρόκειται για την πιο συχνά διατυπωμένη φράση στον πλημμυρισμένο κάμπο της Θεσσαλίας τις τελευταίες μέρες. Δεν είναι μόνο πλημμυροπαθείς με κατεστραμμένες περιουσίες που «αναζητούν» σε τηλεοπτικές συνδέσεις τον «μικρό πρωθυπουργό» της Θεσσαλίας. Είναι και αυτοδιοικητικά στελέχη που σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες αναφέρουν ότι ο περιφερειάρχης -και ο μηχανισμός της περιφέρειας- ήταν «άφαντος» από πόλεις και χωριά του κάμπου στην πρωτοφανή καταστροφή...

Η κριτική επεκτείνεται και στο έργο του. «Εκανε έργα βιτρίνας αντί έργων πνοής και αντιπλημμυρικής θωράκισης» επαναλαμβάνεται τελευταία. Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, τοπικοί πολιτικοί αναφέρουν ότι αυτό ήταν το κυρίαρχο «δόγμα» τού επί 13 χρόνια περιφερειάρχη Θεσσαλίας: «Είχε πάντα μια “αλλεργία” στις μεγάλες παρεμβάσεις. Προτιμούσε τα μικρά έργα, εκείνα που έφερναν ψήφους και διασφάλιζαν ένα σύστημα ισορροπιών. Και όλοι έπιναν νερό στο όνομά του».

Σκίτσο του Πέτρου Ζερβού

Σε αντίθεση με τα ειωθότα, που θέλουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως έναν «βατήρα» για το άλμα στην κεντρική πολιτική σκηνή, η πολιτική διαδρομή του Κωνσταντίνου Αγοραστού είχε αμφίδρομη κατεύθυνση. Επειτα από μια θητεία στο αξίωμα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Λάρισας, εκλέγεται βουλευτής σε δύο διαδοχικές κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή (2004 και 2007).

Το 2009 -οπότε κερδίζει τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ- αποτυγχάνει να επανεκλεγεί και βγαίνει πρώτος επιλαχών στην εκλογική του περιφέρεια. Ταυτόχρονα αλλάζει το μοντέλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και δημιουργούνται οι 13 αιρετές περιφέρειες με ισάριθμους «μικρούς πρωθυπουργούς». Διεκδικεί το αξίωμα του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και κερδίζει τις εκλογές με διαφορά κατά τι μεγαλύτερη από μία ποσοστιαία μονάδα έναντι του αντιπάλου του. Ηταν ένας από τους συνολικά τρεις περιφερειάρχες που εκλέχτηκαν το 2010 με υποστήριξη μόνο από τη Ν.Δ.

«Είχε μια φοβερά στοχευμένη επικοινωνιακή εκστρατεία με την οποία κατάφερε να κερδίσει τα πολιτικά προγράμματα των αντιπάλων του. Και ένα μεγάλο ταλέντο να κερδίζει την κοινή γνώμη με το χαμηλών τόνων προφίλ του» θυμούνται στη Θεσσαλία για τις πρώτες εκλογές της ομώνυμης περιφέρειας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ακόμα ένα «μπόνους» για τον κ. Αγοραστό αποτέλεσε η καταγωγή του: «Περιφερειάρχης Θεσσαλίας βγαίνεις μόνο αν είσαι από τη Λάρισα». Ομως ο Κων. Αγοραστός κατάφερε να κερδίσει και τις επόμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις και να είναι ο μοναδικός που έχει θητεύσει ως περιφερειάρχης Θεσσαλίας από τον «Καλλικράτη» και έπειτα. Πώς εδραιώθηκε για τρεις θητείες;

Αφενός μεν, σύμφωνα με πολιτικούς του Θεσσαλικού Κάμπου, δεν είχε κάποιο ισχυρό αντίπαλο δέος. Αφετέρου δε, «είναι χαμηλών τόνων, της λογικής “να μην πολυφαινόμαστε”, αλλά και του παρασκηνίου. Καταφέρνει με έναν μοναδικό τρόπο να ισορροπεί σε όποια κατάσταση προκύπτει και να κάμπτει αντιδράσεις.

Κατάφερε να έχει μαζί του τα αυτοδιοικητικά στελέχη της Ν.Δ., άρα και το κομματικό σύστημα της Ν.Δ., χωρίς γκρίνιες. Και φρόντιζε να απομονώσει και να εξουδετερώσει όποια εστία αμφισβήτησης εμφανιζόταν. Με στελέχη από αντίπαλα κόμματα είχε έναν τρόπο να πείθει, να συμμαχεί μαζί τους, προσφέροντας ανταλλάγματα. Μοίραζε έτσι και πόρους από το ΕΣΠΑ, πάντα με τις ευλογίες της κυβέρνησης που έβλεπε στο πρόσωπό του έναν άχαστο περιφερειάρχη» επισημαίνουν αυτοδιοικητικοί.

«Ηταν… μαλαγάνας, όμως επίσης ένιωθες ότι αν πας απέναντί του, δεν θα πάρεις χρήματα. Αναγκαζόσουν να συμβιβαστείς. Δεν ήθελες να τον έχεις απέναντι. Η αίσθηση ότι θα επανεκλεγεί έκανε τους πάντες να πειθαρχούν» θυμάται πρώην δήμαρχος. Το 2019 ο κ. Αγοραστός εκλέχτηκε με ποσοστό 55,75% (α’ γύρος) κατατροπώνοντας τους αντιπάλους του.

«Και μεγάλωνε σιγά σιγά η έπαρση και η αλαζονεία του. Στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Θεσσαλίας υπήρχε γενική διαμαρτυρία εναντίον του, αλλά οι δεξιοί δήμαρχοι, που είχαν και την πλειοψηφία, σιωπούσαν μπροστά του. Υπάρχουν παράγοντες που είναι δεμένοι μαζί του και δύσκολα θα τον εγκαταλείψουν» περιγράφει αυτοδιοικητικός.

Ακόμη και μετά την πρωτοφανή καταστροφή του Θεσσαλικού Κάμπου η κυβέρνηση συνεχίζει και στηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Αγοραστού για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Δεν είναι μόνο οι αντικειμενικές δυσκολίες για μια εκπαραθύρωση τύπου Πατούλη (οι συνδυασμοί δηλώθηκαν μία εβδομάδα πριν ξεσπάσουν οι καταιγίδες).

Ουδέτεροι παρατηρητές εκτιμούν ότι η Ν.Δ. θα δώσει τη μάχη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υπέρ κυβερνητικών σκοπών και όχι για τον εκλεκτό περιφερειάρχη της, για τον οποίο προβλέπουν ότι, ακόμη και εάν νικήσει στις τέταρτες διαδοχικές εκλογές, θα πέσει σε κυβερνητική δυσμένεια. Τροχιοδεικτική βολή, υποστηρίζουν, αποτελεί η πρόσφατη τροπολογία του υπουργείου Υποδομών που αφαιρεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία.

Ο κ. Αγοραστός φέρεται να πειθαρχεί πάντα στις κομματικές επιταγές. Το 2019, όταν προκρίθηκε ο Απόστολος Τζιτζικώστας για τη θέση του προέδρου της Ενωσης Περιφερειών (ΕΝΠΕ), αξίωμα που κατείχε ο κ. Αγοραστός μεταξύ 2014-2019, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας δεν αντέδρασε δημοσίως, αν και πήρε τις εξελίξεις «με βαριά καρδιά».

«Δεν είναι πολιτικός της μάχης. Αφήνει κάτι μεγαλύτερο προκειμένου να κρατήσει την περιφέρεια» υποστηρίζουν κάποιοι, αποδίδοντάς του ένα «μεγάλο ταλέντο πολιτικής επιβίωσης» και τον χαρακτηρισμό του «πιο πετυχημένου μέτριου πολιτικού στην ελληνική σκηνή. Μέχρι που ήρθε η καταστροφή...» σχολιάζουν.

Γιατί τον επιλέξαμε

Με φόντο τον πλημμυρισμένο Θεσσαλικό Κάμπο, βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής για πλήρη απουσία από την πληττόμενη κοινωνία και ανυπαρξία έργων θωράκισης.

Στέργιος Ζιαμπάκας

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: