20.9.23

Σεπτέμβρη μήνα κάνουν τα τζιτζίκια...


Έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι στη Λιβύη. Είχαν όλη τη ζωή μπροστά τους και την έχασαν σε ένα δυστύχημα, ενώ συμμετείχαν μαζί με άλλους σε μια ομάδα ανθρωπιστικής βοήθειας.

Είναι η πρώτη φορά που η χώρα έχει τέτοιες απώλειες ανθρώπων. Πάνω και πριν απ’ όλα... συμμερίζεται κάνεις τον πόνο των δικών τους ανθρώπων.

Από εκεί πέρα όμως υπάρχουν βασανιστικά ερωτήματα που χρειάζονται απαντήσεις. Χρειάζονται απαντήσεις από την ηγεσία του ΓΕΕΘΑ και κυρίως από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ποιος είχε την ευθύνη της αποστολής, γιατί δεν συνοδεύονταν από τον Γενικό Πρόξενο, ποιος ζήτησε τη συμμετοχή στρατιωτικών, γιατί υπήρχε ελλιπής ενημέρωση και από τα δύο υπουργεία;

Πώς είναι δυνατόν να οργανώνεται μία τέτοια, κανονική στρατιωτική αποστολή ουσιαστικά, χωρίς τα πρωτόκολλα ασφαλείας;

Όταν γυρίσει ο υπουργός Εξωτερικών από τη Νέα Υόρκη, οφείλει απαντήσεις και να πάρει αποφάσεις, αλλιώς πολιτικά, θα τον βαραίνει αυτή ιστορία.

Και εδώ δεν είναι να υπεκφύγει κανείς. Ούτε να κρυφτεί πίσω από επικλήσεις απορρήτων πληροφοριών.

Ας δώσει τις απαντήσεις σε κλειστές πόρτες κάποιας κοινοβουλευτικής επιτροπή. Αλλά να τις δώσει.

Αρκετά άλλωστε έχουν συμβεί αυτό το καλοκαίρι με το στρατό. Τη μια εκρήγνυνται ρουκέτες σε στρατόπεδο, την άλλη βρίσκονται σε κοινή θέα απόρρητοι χάρτες, ενώ αφήνονται ελικόπτερα στο έλεος μίας πλημμύρας.

Ακόμα και η λέξη διάλυση μπορεί να μην είναι αρκετή να περιγράψει την κατάσταση.

Τα μυστικά του Γεραπετρίτη 

Ας μείνουμε λίγο στα θέματα άμυνας και διπλωματίας, που λένε.

Σήμερα έχουμε τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν. Στο… σπίτι της Τουρκίας, τα εγκαίνια του οποίου είχε πάει ο Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος και είχε ξεσπάσει σάλος στην Αθήνα, να θυμίσω, αλλά δεν θα επιμείνω σε αυτό.

Θα επισημάνω κάτι άλλο: Είναι δυνατόν να γίνεται συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν και να έχουμε την πληροφόρηση από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και όχι από το ελληνικό ΥΠΕΞ;

Ένα μη θέμα (μάλλον), να γίνεται τελικά «θέμα» επειδή υπάρχει μία περίεργη μυστικοπάθεια από το επιτελείο του Γεραπετρίτη.

Το video της Έφης και μία περίεργη επίκληση  

Πάμε τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει την τιμητική του αυτές τις μέρες. Και για πολλές μέρες έτσι όπως πάει το πράγμα.

Είδα χθες βράδυ το βίντεο της Έφης της Αχτσιόγλου. Η οποία κατήγγειλε πως έχει πέσει θύμα μίας χυδαίας και συκοφαντικής επίθεσης, καθώς της επιρρίπτουν ότι υπονόμευσε τον Αλέξη Τσίπρα.

Έχω όλους τους λόγους του κόσμου να την πιστέψω. Είμαι καλοπροαίρετος μάντης βλέπετε.

Αλλά εκείνο που δεν καταλαβαίνω είναι το πώς μία έμπειρη και δυναμική πολιτικός πέφτει στην παγίδα μίας συζήτησης, που την αποσπά από τα κεντρικά διακυβεύματα της μάχης για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή η θυματοποίηση δεν με ενθουσίασε. Όταν διεκδικείς να γίνεις ηγέτιδα δεν αμύνεσαι, δεν παραπονιέσαι, δεν εμφανίζεσαι σαν αδικημένη. Κανείς δεν ψηφίζει «θύμα», αλλά εκείνη και εκείνον που δείχνει και είναι σκληρή και σκληρός. Βασικός κανόνας μίας επικοινωνιακής στρατηγικής.

Αλλά σας το έλεγα και χθες. 

Ο επικοινωνιολόγος Μαραντζίδης θα την καταστρέψει, όπως έκανε και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στο βίντεο που έκανε εντύπωση ότι η Έφη ζητάει από τον Κασσελάκη να καταδικάσει τα διάφορα που κυκλοφορούν ότι η ίδια υπονόμευσε τον Τσίπρα.

Και επειδή ο Κασσελάκης δεν έχει καμία δουλειά να εμπλακεί σε αυτή τη συζήτηση – άλλωστε ο άνθρωπος μόλις είχε μπει στη… ζωή του ΣΥΡΙΖΑ – νομίζω ότι μάλλον αλλού απευθυνόταν στην πραγματικότητα για τη διάψευση συμπαράστασης: στον ίδιο τον Αλέξη!

ΠΑΣΟΚ και Κασσελάκης  

Για μπόνους – μου αρέσει η λέξη, μου θυμίζει τον πρωτοχρονιάτικο μποναμά και με γυρίζει στα ευτυχισμένα τα μικράτα μου πριν με κατακλύσουν τα άγχη της ωριμότητας – σας έχω δύο προσεγγίσεις του φαινομένου Κασσελάκη από την πλευρά των επιτελών του Ανδρουλάκη.

Η μία λέει ότι το ΠΑΣΟΚ θα χάσει δυνάμεις από τον Στέφανο, εφόσον φυσικά εκλεγεί αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Η άλλη, λέει ότι ο Κασσελάκης θα «ξεφουσκώσει» και οι απογοητευμένοι Συριζαίοι θα οδηγηθούν στο ΠΑΣΟΚ.

Θα ήθελα πολύ να κάνω μία μαντεψιά – δουλειά μου είναι – για το ποια άποψη θα δικαιωθεί. Και θα την κάνω.

Η πρώτη μου θυμίζει την παροιμία με τα παιδιά των φρονίμων. Η δεύτερη με κάνει να σκέφτομαι πως στο ΠΑΣΟΚ δεν διδάσκονται από το… πάθημα της Έφης και των άλλων και επιμένουν, Σεπτέμβρη μήνα, να κάνουν τα τζιτζίκια…

Κάλχας

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: