Ο στόχος της μετατροπής της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας σε κεντρικό πολιτικό γεγονός επιτεύχθηκε με το στοίχημα να παραμένει ο αριθμός των συμμετεχόντων
Ηταν οι τελευταίες ημέρες του Ιουνίου όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έπειτα από δύο εκλογικές ήττες. Ένας... μεγάλος κύκλος έκλεισε, ένας νέος ανοίγει. Η παρακαταθήκη, πλούσια, με ήττες και νίκες και με την Αριστερά πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων από τη θέση της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όλες οι «φυλές» του κόμματος συνομολογούν ότι ο χώρος της Αριστεράς, της προοδευτικής παράταξης, και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. βρίσκονται σε σημείο καμπής, αναζητώντας ένα νέο σημείο ισορροπίας, παρά τις αντιθέσεις και τις διαφορετικές οπτικές. Στελέχη του κόμματος τονίζουν ότι η σημερινή εκλογική αναμέτρηση είναι ίσως μία από τις κρισιμότερες στιγμές της ιστορίας του χώρου.
Από τις αρχές Ιουλίου, όταν κατατέθηκαν οι τέσσερις πρώτες υποψηφιότητες, της Έφης Αχτσιόγλου, του Νίκου Παππά, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Στέφανου Τζουμάκα και στη συνέχεια του Στέφανου Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπήκε σε νέα πορεία αναζήτησης ταυτότητας και προσανατολισμού. Κάνοντας περιοδείες, εκδηλώσεις και συζητήσεις σε όλη την Ελλάδα, οι διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος «ξεδίπλωσαν» την ατζέντα τους, παρουσίασαν τις προτεραιότητές τους και μίλησαν για το παρόν και το μέλλον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το βέβαιο είναι ότι ο στόχος της μετατροπής της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας σε κεντρικό πολιτικό γεγονός επιτεύχθηκε, με το στοίχημα να παραμένει ο αριθμός των συμμετεχόντων.
Οι τέσσερις στόχοι της Αχτσιόγλου
Τέσσερις άξονες προκρίνει ως προς τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. η Έ. Αχτσιόγλου. Ο πρώτος αφορά το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, ενώ ο δεύτερος «βλέπει» προς τη λειτουργία και τον ρόλο του κράτους, το οποίο «θα παρεμβαίνει προς όφελος της κοινωνικής πλειονότητας». Ένα κράτος «στρατηγός», που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί πολιτικές για την εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών, όπως η δημόσια Υγεία, η δημόσια Παιδεία και η κοινωνική προστασία. Ο τρίτος πυλώνας που προκρίνει ως προς τη νέα στρατηγική του κόμματος αφορά τον ρόλο της εργασίας, «με αξιοπρεπείς μισθούς, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, μηχανισμό αύξησης του κατώτατου μισθού, σταθερότητα στο ωράριο και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς». Ο τέταρτος πυλώνας αναφέρεται στα πολιτικά, ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Ως προς τη λειτουργία του κόμματος, η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. προκρίνει το κόμμα των δομών και της συλλογικής λειτουργίας, αλλά και τη στροφή του στο «κοινωνικό» πεδίο, με διαρκή παρουσία στα συνδικάτα, στους εργασιακούς χώρους, στα επιμελητήρια και στους επιστημονικούς φορείς.
Παππάς: Παράταξη νίκης από την Αριστερά έως το προοδευτικό Κέντρο
Ο Ν. Παππάς πορεύτηκε όλη αυτή την περίοδο αναδεικνύοντας το ζήτημα της ταυτότητας του κόμματος και την ανάγκη δημιουργίας μιας παράταξης νίκης, που θα εκπροσωπεί τους πολίτες από την Αριστερά μέχρι το προοδευτικό Κέντρο. Υποστήριξε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν μπορεί να πάει πίσω από τη διακήρυξη του 2019 και τη στρατηγική της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε, μεταξύ άλλων, στο «κόμμα των μελών», ενώ στηλίτευσε προσεγγίσεις που προτάσσουν την επιστροφή του χώρου, όπως χαρακτηριστικά έχει πει, «στη φωλιά της ριζοσπαστικής Αριστεράς». Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας αλλά και στα εθνικά θέματα, ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στη διαχείριση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Τσακαλώτος: Αξιόπιστα, ενωτικά και αριστερά
Ο Ευ. Τσακαλώτος, έχοντας στη φαρέτρα του το σύνθημα «Αξιόπιστα, ενωτικά και αριστερά», έκανε λόγο για την ανάγκη ανάδειξης της αριστερής ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προγραμματική ατζέντα, με βασικές αιχμές την κλιματική κρίση, τη δημόσια Υγεία, την Τεχνητή Νοημοσύνη κ.ά. Ως προς τη λειτουργία του κόμματος, πρόταξε τη δημοκρατική και συλλογική λειτουργία των οργάνων, ενώ τόνισε ότι στόχος του είναι η αυτοπεποίθηση των μελών για τις ιδέες και τις πολιτικές που εκπροσωπούν και εκφράζουν. Η δική του πρόταση βασίζεται στο τρίπτυχο «αξιοπιστία-ενότητα-Αριστερά», ενώ διατύπωσε ρητά τη θέση ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να είναι η ηγεμονία στην κοινωνία, με το πρόγραμμα, τις ιδέες και τις αξίες της Αριστεράς. Επιπλέον, έχει εκφράσει την πεποίθηση ότι χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάκαμψης, που συμπεριλαμβάνει τον προγραμματικό λόγο και την πολιτική δράση.
Κασσελάκης: Σύγχρονη Αριστερά
Με βασικές προτεραιότητες την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και την ανάδειξη μιας «σύγχρονης Αριστεράς», όπως έχει πει, ο Στ. Κασσελάκης διεκδικεί την προεδρία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ίδιος, αν και μπήκε στην κούρσα διαδοχής του Αλ. Τσίπρα στις αρχές Σεπτεμβρίου, πραγματοποίησε αρκετές περιοδείες σε πολλές περιοχές της χώρας, συνομιλώντας με μέλη και φίλους του κόμματος. Τις τελευταίες ώρες ήρθε σε κόντρα με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, όταν υποστήριξε πως «η Δικαιοσύνη είναι ο μεγάλος ασθενής». Σημειωτέον, κατά την προεκλογική περίοδο, ένα εκ των σποτ του τραβήχτηκε στη Μακρόνησο, γεγονός το οποίο πυροδότησε τριβές και αντιπαραθέσεις εντός και εκτός κόμματος.
Τζουμάκας: Επιστροφή της πολιτικής
Την αυτονομία της πολιτικής πρόταξε ο Στ. Τζουμάκας, υποστηρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να χαράξει μια ολοκληρωμένη στρατηγική σε «εθνικό, οικονομικό, κοινωνικό, κομματικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο». Παράλληλα, μίλησε για την «προτεραιοποίηση» της οικονομίας, θέτοντας ως στόχο την ανάδειξη μιας προοδευτικής στρατηγικής εξόδου από την κρίση, που θα δημιουργεί προσδοκίες στους πολίτες. Ως προς τον προσανατολισμό του κόμματος, υποστήριξε πως χρειάζονται πλειοψηφικές πολιτικές, που θα καθιστούν διακριτική μια προοδευτική εναλλακτική λύση. Διατύπωσε δε τη θέση ότι ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να γίνει ένα λαϊκό κόμμα, με ανοιχτή πολιτική δράση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου