20.9.23

«Καλό το κλίμα», αλλά οι δηλώσεις χώρια...



Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι έγιναν ξεχωριστά οι δηλώσεις των δύο ηγετών, ενώ δεν υπήρξε κοινή ανακοίνωση.
Μία ώρα κράτηση η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Το τετ-α-τετ των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε στο «Turkish House», τον ουρανοξύστη που βρίσκεται απέναντι από... το κτίριο του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, και αποτελεί βάση διπλωματικών αποστολών αλλά και πολιτιστικών οργανώσεων της Τουρκίας στις ΗΠΑ.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν χειραψίες και ήταν χαμογελαστοί μπροστά στις κάμερες πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, το «κλίμα ήταν καλό», ωστόσο προκάλεσε αίσθηση τόσο το γεγονός ότι έγιναν ξεχωριστά οι δηλώσεις των δύο ηγετών, ενώ δεν υπήρξε κοινή ανακοίνωση μετά το τέλος της συνάντησης. Σε αυτό, φαίνεται πως έπαιξε καταλυτικό ρόλο ότι στο παρά πέντε της συνάντησης, ο Τούρκος πρόεδρος από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ζήτησε την αναγνώριση των κατεχομένων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου «οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή βούλησή τους να διατηρηθεί. Συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών, όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει: Τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα υφυπουργών Εξωτερικών, τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη».

Αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και συζήτησαν επίσης για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι δύο χώρες βίωσαν πρόσφατα σοβαρές φυσικές καταστροφές και συμφώνησαν ότι «η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα».

Συμφώνησαν ακόμη «να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση».

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διευθύντρια του διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού Άννα  Μαρία Μπούρα, ενώ από την τουρκική πλευρά παρόντες ήταν μεταξύ άλλων ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και  ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επαφών, χαρακτήρισε «παραγωγική» τη συζήτηση λέγοντας πως «θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα».

Τι λέει η Άγκυρα

«Μακάρι η συνάντησή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι επωφελής για τη χώρα και την περιοχή μας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X, ο Ερντογάν, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. 

Ακολουθεί η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας: «Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν το σημερινό θετικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και την αποφασιστικότητά τους να το διατηρήσουν. Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν επίσης τον οδικό χάρτη και το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκαν στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στην Άγκυρα στις 5 Σεπτεμβρίου, το οποίο περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία σχετικά με τις επαφές μεταξύ των δύο χωρών: συναντήσεις των Υφυπουργών Εξωτερικών που είναι αρμόδιοι για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα στα μέσα Οκτωβρίου· Θα υλοποιηθούν οι συναντήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τον Νοέμβριο και το Συμβούλιο Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ειδικότερα, συζήτησαν τα φαινόμενα φυσικών καταστροφών και κλιματικής κρίσης στην περιοχή της Μεσογείου, τα οποία έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τις δύο χώρες στο πρόσφατο παρελθόν. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας ως υψηλή προτεραιότητα. Γνωρίζοντας ότι το ζήτημα της μετανάστευσης είναι μια κοινή πρόκληση και για τις δύο χώρες, συμφώνησαν να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα. Στους Υπουργούς Εξωτερικών ανατέθηκε η συνέχιση της εργασίας και του συντονισμού για την προώθηση του συμφωνηθέντος οδικού χάρτη».

► Συνέντευξη στο CNN παραχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: