Ο κρατικός μηχανισμός παρακολουθούσε αιφνιδιασμένος την καταστροφή, σήματα πηγαινοέρχονταν ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς, για πολλές ώρες δεν εμφανίζονταν στα σημεία των άμεσων αναγκών σωστικά μέσα, ούτε πυροσβέστες και βοήθεια του Στρατού.
Οι αναφορές αυτές έγιναν από... την Καθημερινή που ανέδειξε στο βασικό της θέμα το «αλαλούμ» (έτσι ακριβώς το χαρακτηρίζει) στην επικοινωνία των φορέων. Στο ρεπορτάζ που δημοσιεύονται στην 3η της σελίδα αναφέρονται και οι πληροφορίες του Σταύρου Ιωαννίδη για την αδυναμία προσφοράς από αέρος στη διάσωση και στην ανακούφιση των εγκλωβισμένων επειδή τα περισσότερα Super Puma δεν μπορούσαν να πετάξουν. Γράφει σχετικά:
«{…}Αλλά και όταν τελικά ξεκίνησαν η επιχειρήσεις διάσωσης από αέρος, μόλις δύο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας έσπευσαν στις πληγείσες περιοχές, το ένα μάλιστα έφτασε από τη Χίο έπειτα από μία στάση στον Βόλο για καύσιμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα δύο ελικόπτερα ήταν και τα μόνα διαθέσιμα. Είναι χαρακτηριστικό πως η Πολεμική Αεροπορία διαθέτει συνολικά 12 Super Puma έρευνας και διάσωσης, οκτώ εκ των οποίων έρευνας και διάσωσης μάχης (CSAR).
Ωστόσο από αυτά τα 12 ελικόπτερα, σε πτήσιμη κατάσταση βρίσκονται μόλις τέσσερα»...
harddog-sport.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου