26.9.23

Τα γυμνάσια του Κυριάκου στον… Κικίλια


...και η συμμαχία που έκρινε πολλά για την επικράτηση Κασσελάκη...

Θα θυμάστε ότι στην κακοκαιρία Daniel ο κρατικός μηχανισμός και κυρίως η Πολιτική Προστασία αντέδρασε με αντανακλαστικά… «Θεσσαλονίκης».

Ε λοιπόν, επειδή ο Μητσοτάκης δεν θέλει να υπάρξουν ξανά προβλήματα χαλάρωσης έδωσε εντολή στον Βασίλη Κικίλια να έχει από κοντά τη… Θεσσαλία – κοινώς να στρατοπεδεύσει εκεί για όσο χρειαστεί, καθώς η Κακοκαιρία «Elias» τώρα απειλεί να κάνει ζημιά στην περιοχή.

Αυτό το... σχέδιο πάντως βλέπω ο πρωθυπουργός να κάνει… μοντέλο διαχείρισης κρίσεων.

Να ενεργοποιεί δηλαδή τους κυβερνητικούς μηχανισμούς από πριν, ακόμα και προληπτικά. Και να… «τρέχει» τα αρμόδια στελέχη, όπως απαιτούν οι συνθήκες και οι προκλήσεις.

Βλέπετε, το περασμένο τρίμηνο και χωρίς αντίπαλο, οι υπουργοί του κατάφεραν να κάνουν 5-6 αυτογκόλ.

Φανταστείτε τώρα που υπάρχει και αντίπαλος – ναι, είναι σημαντικό που ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε πλέον νέο αρχηγό – τι έχει να γίνει αν η κυβέρνηση συνεχίσει το… σορολόπ.

Αλλαγές με ηρεμία

Και μια και το έφερε ο λόγος, ας δούμε τι γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ με το ξεκίνημα της εποχής Κασσελάκη.

Κατ’ αρχάς μου λένε ότι δεν πρόκειται να κάνει πολλές αλλαγές στη Βουλή. Άρα, Φάμελλος επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, πιθανόν θα μείνει και ο Καλαματιανός γραμματέας της, ενώ οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα παραμείνουν ως έχουν – Νίκος Παππάς, Θεοδώρα Τζάκρη, Νάσος Ηλιόπουλος. Δύσκολο το κόβω να αρνηθεί ο Ηλιόπουλος, καθώς θα έδινε την εντύπωση ότι το στρατόπεδο της Έφης Αχτσιόγλου αρχίζει την υπονόμευση του νέου αρχηγού από την πρώτη μέρα…

Αλλά και στο κόμμα, δεν φαίνεται να υπάρχει για την ώρα θέμα αλλαγής το δίδυμο των γραμματέων (Σβίγκου, Βασιλειάδης). Βλέπετε για να εκλεγούν νέοι απαιτείται να υπάρχουν και οι ανάλογοι συσχετισμοί στην κεντρική επιτροπή, κάτι που δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα.

Το ερώτημα είναι – και δεν θα μαντέψω ακόμα – ποιο ρόλο θα έχει στο νέο σκηνικό ο Διονύσης Τεμπονέρας. Διότι ρόλο θα έχει…

Έμαθα πάντως ότι ο Κασσελάκης ανακοίνωσε τις τοποθετήσεις του Γιώργου Τσίπρα στη διεύθυνση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της Δώρας Αυγέρη στη θέση της εκπροσώπου τύπου, χωρίς να ενημερώσει τους μέχρι τώρα κατέχοντες τα πόστα Θανάση Θεοχαρόπουλο και Στέργιο Καλπάκη.

Πιθανόν να έχει σημασία, ίσως όμως και όχι.

Απλά το σημειώνω.

Στο μεταξύ, το πρώτο ταξίδι του Στέφανου Κασσελάκη θα είναι στην Κύπρο. Το ανακοίνωσε ο ίδιος.

Αυτό που μαθαίνω είναι ότι ήδη υπάρχουν επαφές συνεργατών του με τη Λευκωσία, ώστε η επίσκεψη αυτή να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα και να ξεχαστεί εντελώς εκείνο το λεκτικό λάθος περί «κρατιδίου».

Μη σας πω ότι έχει ήδη ξεχαστεί…

Η συμμαχία

Όσο απομακρυνόμαστε από τον αναπάντεχο θρίαμβο του Στέφανου Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, τόσο θα φωτίζονται διάφορες πλευρές αυτής της ξέφρενης πορείας.

Ξέρετε ότι τα γεγονότα θέλουν χρονική απόσταση για να αξιολογηθούν με την ακρίβεια του ιστορικού παρατηρητή και να μην εμφιλοχωρήσει ο υποκειμενισμός της στιγμής.

Μου λένε, για παράδειγμα πολλά, από την καθοριστικής σημασίας συμμαχία του Κασσελάκη με τον Νίκο Παππά.

Καθοριστική για να κλειδώσει η νίκη με μεγάλη διαφορά.

Ε, λοιπόν έμαθα ότι υπήρξε και ένα τηλεφώνημα από… «ψηλά», για να «δέσει» σε κλίμα απόλυτης εμπιστοσύνης αυτή η συμφωνία – αλίμονο εάν πρέπει να ερμηνεύσουμε το «ψηλά».

Χωρίς τη λογική ανταλλαγμάτων και δίχως επιφυλάξεις για οτιδήποτε.

Εξ ου και ο Κασσελάκης ήταν τόσο θερμός το βράδυ της νίκης του με τον Παππά. Διότι ο Νίκος έστερξε τη συλλογική προσπάθεια με όσες δυνάμεις είχε, χωρίς να έχει βάλει… “δυσβάσταχτους” όρους.

Βλέπετε έπρεπε να ξεπεραστεί μία κάποια απόσταση, που είχε προκύψει ανάμεσα στους δύο, όταν στις αρχές Σεπτεμβρίου υπήρξαν βολιδοσκοπήσεις μήπως ο Παππάς αποσύρει την υποψηφιότητά του για χάρη του Κασσελάκη, μία πρόταση που είχε αρνηθεί τότε ο Νίκος.

Στη συνέχεια όλα κύλησαν ομαλά και πλέον μιλάμε για συστήματα που μπορούν να αλληλοσυμπληρωθούν στην νέα κατάσταση της Κουμουνδούρου.

Επιτυχής πρόβλεψη

Για το τέλος, έχω μία παρατήρηση.

Δεν θα μπορούσα να μην επισημάνω το γεγονός ότι καμία εταιρία ερευνών δεν πήρε το ρίσκο να κάνει γκάλοπ για τον δεύτερο και τελικό γύρο της αναμέτρησης στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη του νέου προέδρου.

Πλην μίας βέβαια, διότι πάντα οι κανόνες έχουν εξαίρεση. Η Realpolls όχι μόνο το επιχείρησε, αλλά το πέτυχε κιόλας. Έδινε από την Παρασκευή κιόλας ότι ο Κασσελάκης θα κινηθεί από 55% έως 61%, άρα μέση τιμή 58% και τελικά η επίδοση του νικητή των εκλογών ήταν 57%!...

Κάλχας

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: