30.9.23

Μηνύματα για Μητσοτάκη – Κασσελάκη...


Τις τελευταίες μέρες δημοσιεύτηκαν πέντε δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στη θέση του προέδρου τους ΣΥΡΙΖΑ.

Στην εκτίμηση ψήφου τα αποτελέσματά τους έχουν... ως εξής (σημειώστε ότι η Alco δίνει πρόθεση και όχι εκτίμηση ψήφου):

Metron Analysis

ΝΔ 36,4%
ΣΥΡΙΖΑ 16,8%
ΠΑΣΟΚ 12,5%
ΚΚΕ 9,5%
Ελληνική λύση 7,5%
ΝΙΚΗ 4,4%
Σπαρτιάτες 3,9%
Πλεύση 3,1%

Pulse

ΝΔ 38%
ΣΥΡΙΖΑ 19%
ΠΑΣΟΚ 12%
ΚΚΕ 9%
Ελληνική λύση 6%
Σπαρτιάτες 4%
ΝΙΚΗ 3%
Πλεύση 3%

Opinion Poll

Νέα Δημοκρατία 39,1%
ΣΥΡΙΖΑ 17,3%
ΠΑΣΟΚ 12,3%
ΚΚΕ 9,5%
Ελληνική Λύση 5,9%
Νίκη 4,6%
Σπαρτιάτες 3,6%,
Πλεύση Ελευθερίας

MRB

ΝΔ 38%
ΣΥΡΙΖΑ 17,3%
ΠΑΣΟΚ 12,1%
ΚΚΕ 9%
Ελληνική Λύση 7,3%
Νίκη 3,9%
Πλεύση Ελευθερίας 2,9%

Alco (Πρόθεση ψήφου)

ΝΔ 32,3%
ΣΥΡΙΖΑ 15,3%
ΠΑΣΟΚ 11,8%
ΚΚΕ 7,7%
Ελληνική Λύση 5%
Σπαρτιάτες 4,5%
Πλεύση 2,7%
Νίκη 2,5%

Τα συμπεράσματα

Δεδομένου ότι τα ευρήματα των 5 δημοσκοπήσεων συμπίπτουν σε γενικές γραμμές, μπορούμε να βάλουμε ορισμένα βασικά συμπεράσματα.

Η Νέα Δημοκρατία παραμένει κυρίαρχη του πολιτικού σκηνικού, παρά τη φθορά που υπέστη με τις πλημμύρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διαφορές μεταξύ των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις 5 μετρήσεις είναι 19,6, 19, 21,8, 20,7 και 17 μονάδες. Έχουμε δηλαδή συνέχιση του σκηνικού του «ενός κόμματος εξουσίας» που καταγράφηκε στις εκλογές.

Δεν καταγράφεται ρεύμα Κασσελάκη. Όλες οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στο (πολύ χαμηλό) επίπεδο των εκλογών. Οι τέσσερις μάλιστα καταγράφουν περαιτέρω πτώση και μόνο μία άνοδο. Ασφαλώς πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι σε έρευνες που έγιναν λίγο πριν τις δεύτερες εκλογές, ο «σκληρός» πυρήνας των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δεν ξεπερνούσε το 12%. Επιπλέον, η εσωτερική αναταραχή που προκάλεσε η εκλογή Κασσελάκη θολώνει την εικόνα του κόμματος. Είναι όμως η πρώτη φορά που η εκλογή νέου αρχηγού δεν δίνει ώθηση σε μεγάλο κόμμα. Επιπλέον, στη δημοσκόπηση της Metron Analysis οι αρνητικές γνώμες για τον κ. Κασσελάκη φτάνουν στο 54%, ποσοστό πολύ μεγάλο για έναν αρχηγό που έχει μόλις εκλεγεί και είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό.

Το ΚΚΕ καταγράφει σημαντική άνοδο. Όλες οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν άνοδο για το ΚΚΕ που προσεγγίζει το 2%. Την ίδια στιγμή στην Pulse ο Δημήτρης Κουτσούμπας καταγράφεται ως ο δεύτερος δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η άνοδος του ΚΚΕ προέρχεται από δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που θεωρούν ότι το κόμμα τους με την εκλογή Κασσελάκη απομακρύνεται από την Αριστερά. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι δυσαρεστημένοι συριζαίοι δεν κατευθύνονται στα κόμματα του κ. Βαρουφάκη και της κ. Κωνσταντοπούλου, αλλά στο ΚΚΕ.

Σημαντική άνοδο καταγράφει και το κόμμα Βελόπουλου. Η άνοδος κινείται μεταξύ 1,5 και 3 μονάδων. Ο κ. Βελόπουλος καταφέρνει να γίνει βασικός υποδοχέας της δυσαρέσκειας από την κυβερνητική διαχείριση. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτό οφείλεται ότι είναι το πιο «μετριοπαθές» από τα ακροδεξιά κόμματα και ο αρχηγός του μακράν πιο γνωστός από τους επικεφαλής της Νίκης και των Σπαρτιατών. Το ότι η δυσαρέσκεια από την κυβέρνηση κατευθύνεται στην Ακροδεξιά θα έπρεπε να προβληματίσει τα κόμματα της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς.

Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει οριακή άνοδο. Παρά τη φθορά της κυβέρνησης και τα τεράστια προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ καταγράφει οριακή άνοδο, παραμένοντας στο επίπεδο των εκλογών. Το γεγονός αυτό μάλλον πρέπει να αποδοθεί στην όχι εντυπωσιακή ενεργητικότητα που επιδεικνύει η Χαριλάου Τρικούπη.

Μεγαλώνει η δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση. Παρά την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, είναι ευδιάκριτη η κοινωνική αποδοκιμασία για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στις πλημμύρες. Στη δημοσκόπηση της Alco το 76% θεωρεί ότι ο κρατικός μηχανισμός δεν λειτούργησε καλά στη Θεσσαλία. Στη μέτρηση της Pulse το 54% δηλώνει ότι ήταν εσφαλμένη η κυβερνητική αντίδραση στις καταστροφές. Στη Metron το 62% δηλώνει ότι η χώρα κινείται σε λανθασμένη κατεύθυνση. Μπορεί λοιπόν η κυβέρνηση να μην απειλείται από την αντιπολίτευση, αλλά αν δεν βελτιώσει τις επιδόσεις της στο έργο της, η κυριαρχία της ενδέχεται να τεθεί υπό αμφισβήτηση...

Γιάννης Αλμπάνης

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: