14.9.23

Αδεια βλέμματα...


Τάσος Παππάς

Στα κινητά των υπουργών έφτασε σήμα από το 112. Δεν προειδοποιεί για φωτιά, δεν προειδοποιεί για πλημμύρες, αλλά τους καλεί να είναι σε ετοιμότητα για να εκκενώσουν τα υπουργεία τους. Προς τα πού θα κατευθυνθούν; Δεν τους λέει ακόμη. Σε άλλο υπουργείο; Στο σπίτι τους; Αναμονή. Για κάθε ενδεχόμενο αρχίζουν να... μαζεύουν. Δεν το περίμεναν. Ούτε 100 μέρες δεν έχουν μείνει στις καρέκλες τους. Ηδη δύο συνάδελφοί τους παραιτήθηκαν. Η σωστή λέξη είναι «καρατομήθηκαν».

Ετσι αποφάσισε ο προϊστάμενός τους. Δική του είναι η κυβέρνηση, ό,τι θέλει κάνει. Εφτιαξε το πιο πολυάνθρωπο υπουργικό συμβούλιο την περίοδο της μεταπολίτευσης, αν και έλεγε ότι η ποσότητα δεν φέρνει την ποιότητα. Είπε-ξείπε. Δεν είναι η πρώτη φορά. Δεν είναι δογματικός, Εχει αρχές βεβαίως βεβαίως, αλλά είναι κομματάκι ελαστικές. Σαν την πλαστελίνη. Επρεπε να βολέψει κόσμο και κοσμάκη για να μην έχει αχρείαστες εντάσεις. Κάποιοι από τους νέους υπουργούς είχαν δοκιμαστεί την προηγούμενη περίοδο και δεν τα είχαν πάει και τόσο καλά. Αδιάφορο. Τους χρησιμοποίησε ξανά. Το παν είναι να κρατάς τις ισορροπίες.

Κάποια στελέχη με μακρά διαδρομή στην παράταξη έμειναν έξω. Δεν διαμαρτυρήθηκαν. Δεν είναι στη φύση τους. Εχουν μάθει να πειθαρχούν σαν καλά στρατιωτάκια. Δεν είναι τρελοί να δαγκώσουν το χέρι που τους ταΐζει. Αλλωστε πήραν το μήνυμα που τους έστειλε το επιτελείο του αρχιστράτηγου: Το στράτευμα έχει ανάγκη από εφεδρείες. Ο εχθρός μπορεί τώρα να είναι σε κρίση μελαγχολίας, αλλά αύριο-μεθαύριο θα συνέλθει.

Τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου ανέλαβαν οι άνθρωποι του Μαξίμου. Χρωστάνε στον πρωθυπουργό τα πάντα. Χωρίς αυτόν θα ήταν στο περιθώριο. Δεν είναι αιρετοί, αλλά αυτό είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια. Η ισχύς τους απορρέει από την εμπιστοσύνη που τους δείχνει αυτός που τους τοποθέτησε δίπλα του. Είναι το επιτελείο του. Είναι οι άριστοι. Ετοιμοι να ανταποκριθούν σε κάθε κάλεσμά του. Πρόθυμοι να θυσιαστούν για να σωθεί ο ηγέτης. Ηδονίζονται με την υποδούλωση. Αδημονούν να αποδείξουν ότι δεν είναι περισπούδαστα βλίτα όπως τους κατηγορούν διάφοροι κακεντρεχείς, αλλά χρήσιμοι σκέτο, χωρίς τη λέξη ηλίθιοι που συνήθως ακολουθεί.

Ποια είναι η δουλειά που τους ανέθεσε ο αρχηγός; Να παρακολουθούν από κοντά τους υπουργούς. Από πολύ κοντά. Μερικοί το παρατράβηξαν και παγίδεψαν ακόμη και τα τηλέφωνα. Φτηνά τη γλίτωσαν. Ας είναι καλά το πολυδαίδαλο παρακρατικό σύστημα που έχει απλώσει τα πλοκάμια του παντού. Να τους ελέγχουν απευθείας ή μέσω τοποτηρητών στα υπουργεία τους για να μη γίνει καμιά στραβή. Να τους απαγορεύουν να παίρνουν πρωτοβουλίες χωρίς την έγκρισή του. Να μαθαίνουν τις αδυναμίες των υπουργών, τις κινήσεις τους όχι μόνο τις πολιτικές, για να τους κρατάει και να είναι σε πλεονεκτική θέση αν κάποιος επιχειρήσει να τον αμφισβητήσει εμπράκτως.

Πώς τα έχουν πάει μέχρι τώρα οι διορισμένοι θεματοφύλακες; Αλλού πιάνουν τον στόχο, αλλού όμως έχουν αποτύχει παταγωδώς. Πράγματι οι περισσότεροι υπουργοί δίνουν αναφορά στους ανθρώπους του προέδρου ακόμη και για τις λεπτομέρειες. Πράγματι οι περισσότεροι υπουργοί ούτε που διανοούνται να κάνουν κάτι χωρίς να έχουν πάρει το οκ από τους ανθρώπους του προέδρου. Πράγματι οι περισσότεροι υπουργοί λειτουργούν σαν υπάλληλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Πράγματι οι περισσότεροι υπουργοί επιλέγουν τη σιωπή. Αδεια βλέμματα.

Το κριτικό πνεύμα τους έχει ατροφήσει γιατί δεν ασκείται. Ο συγκεντρωτισμός έχει τα καλά του. Προστατεύει τις ηγεσίες όταν τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά. Οταν όμως ζορίζουν και έχουμε φαινόμενα παράλυσης, τότε οι ευθύνες πάνε στον επικεφαλής του συστήματος και στους εκλεκτούς του που κινούν τα νήματα από το παρασκήνιο κατ’ εντολήν του. Αν οι άνθρωποι του προέδρου είναι κατώτεροι των περιστάσεων, ο πρόεδρος τι είναι;...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: