12.9.23

Θεσσαλία: Σε αντίσκηνα και γήπεδα οι πλημμυροπαθείς...


Ολόκληρη η Θεσσαλία σε αποσύνθεση μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, με τους κατοίκους να βρίσκονται αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της επόμενης μέρας πριν καλά – καλά υποχωρήσει το νερό από τις περιοχές τους. 

Πρόκειται για μια... απελπιστική συνθήκη, με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική εξαιτίας των δεκάδων χιλιάδων νεκρών ζώων που βρίσκονται εκεί. 

Ταυτόχρονα, χτυπάει «κόκκινο» η ανησυχία για την δημόσια υγεία, αφού από τις μολύνσεις των υδάτων έχουν ήδη εκδηλωθεί ασθένειες, όπως γαστρεντερίτιδα. 

Ο Παλαμάς Καρδίτσας, μια από τις περιοχές που επλήγη περισσότερο από την κακοκαιρία, αντικρίζει την επόμενη μέρα εν μέσω απελπισίας. Πολλοί κάτοικοι έχουν πλέον μείνει άστεγοι, αδειάζοντας τώρα τα υπάρχοντά τους από τα βουλιαγμένα σπίτια τους. Όπως αναφέρουν, μάλιστα, τα φαρμακεία δεν έχουν φάρμακα. 

Στο Ψαθοχώρι, ένα χωριό 200 κατοίκων, οι πολίτες είδαν τα σπίτια τους να καταρρέουν ενώπιον των ορμητικών υδάτων που κατέκλυσαν την περιοχή. Παραμένουν για 6η συνεχόμενη μέρα χωρίς νερό και ρεύμα, με τα σημάδια να είναι δυσοίωνα καθώς όπως λένε, οι αρμόδιοι τους είπαν ότι οι βλάβες θα αποκατασταθούν σε δύο εβδομάδες. 

Καταγγελίες των κατοίκων αναφέρουν πως το μήνυμα του 112 που θα τους προειδοποιούσε για την κακοκαιρία δεν ήρθε ποτέ και χρειάστηκε να χτυπήσει η καμπάνα του χωριού για να γίνει γνωστή η επερχόμενη καταστροφή. 

Περιουσίες θαμμένες στην λάσπη και στα Καλογριανά. Μεγάλες οι ζημιές στις κτηνοτροφικές μονάδες της Αγίας Τριάδας. Γύρω από το χωριό, ακόμα και μέσα στις αυλές των σπιτιών βρίσκονται εκατοντάδες νεκρά ζώα.


Εικόνα παρακμής και από την Φαρκαδόνα Τρικάλων, όπου οι κάτοικοι αναγκάζονται να ζουν σε αντίσκηνα του στρατού, αλλά και σε δομές της περιοχής. 

Αν και έπεσε η στάθμη, η περιοχή παραμένει πλημμυρισμένη.


 Μάχη με τις λάσπες στη Λάρισα

Συνεχίζεται ο εφιάλτης στη Λάρισα και ειδικότερα στις παραποτάμιες συνοικίες. Η στάθμη του νερού έχει πέσει αρκετά, αλλά το τοπίο θυμίζει δυστοπία με τους κατοίκους να προσπαθούν να φτάσουν στις οικίες τους παλεύοντας με τις λάσπες. 

Η στάθμη χρειάζεται να υποχωρήσει ακόμα ένα μέτρο για να έρθει στα όρια ασφαλείας.


46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας - 24 περιστατικά λοίμωξης αναπνευστικού
Τα 46 έχουν φτάσει τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές ( Λάρισας Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας) και τα 24 τα περιστατικά με λοίμωξη του αναπνευστικού, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης στην επίσημη ενημέρωση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Οι 6 από αυτούς νοσηλεύονται, ενώ τρεις έχουν σαλμονέλα. Το ένα περιστατικό αφορά βρέφος μερικών ημερών που νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση. Επίσης, ένας ενήλικας νοσηλεύεται με ροταϊό.

Το υπουργείο Υγείας συστήνει στους πολίτες που έχουν συμπτώματα διάρροιας ή και εμετού που συνδέονται με πυρετό, είτε δερματικά εξανθήματα, να επισκέπτονται τις μονάδες υγείας.


Συναγερμός για τα τα δεκάδες χιλιάδες νεκρά ζώα
  
Αμέτρητα τα ζώα που έχουν χαθεί από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς οι μαρτυρίες των ανθρώπων που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές κάνουν λόγο ήδη από τις πρώτες μέρες για νεκρά ζώα παντού. 

Η παραμονή των σορών των αιγοπροβάτων, των χοίρων και όχι μόνο, για τόσες μέρες στα στάσιμα νερά, έχει εγείρει τρομακτικά ζητήματα δημόσιας υγείας στις πλημμυρισμένες περιοχές. 

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη, η συγκέντρωση και η αποτέφρωση των νεκρών ζώων αποτελεί «πρώτη προτεραιότητα». 

Στην ενημέρωση που έλαβε χώρα νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι μέχρι τις 09:00 το πρωί σήμερα, έχουν δηλωθεί στον ΕΛΓΑ 38.000 νεκρά αιγοπρόβατα. Μέχρι εκείνη την ώρα, μόνο 15.750 κατάφερε να διαχειριστεί το υπουργείο μαζί με την περιφέρεια και τον δήμο. 

Σύμφωνα με τον κ. Σταμενίτη, όσον αφορά στα αιγοπρόβατα που βρίσκονται σε κλειστούς χώρους, η απομάκρυνσή τους είναι πιο δύσκολη λόγω των συνθηκών πρόσβασης.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο ίδιος, η διαχείρισή τους αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες ώρες, γιατί η συνεχής υποχώρηση του φαινομένου δίνει σταδιακά μεγαλύτερη δυνατότητα εντοπισμού και πρόσβασης, και επειδή ενεργοποιούνται περισσότερα συνεργεία που συντονίζονται με την περιφέρεια και τους δήμους για να συμβάλουν στην διαδικασία. 

Όσον αφορά στους χοίρους, ο αριθμός που έχει δηλωθεί στον ΕΛΓΑ μέχρι την ώρα αναφοράς είναι 7.000 νεκρά ζώα. 3.600 ζώα έχουν διαχειριστεί τα συνεργεία μέχρι την ώρα αναφοράς και υπολογίζεται ότι μέχρι αύριο θα έχει ολοκληρωθεί η απομάκρυνση όλων των δηλωθέντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: