Με έμμεση αμφισβήτηση της προτεραιότητας του ΟΗΕ για ειρήνη, στην Γενική Συνέλευση του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη, προχώρησε... κατά την ομιλία του ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προέταξε την κλιματική κρίση και την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά, σε αυτά τα θέματα «φαίνεται στα Ηνωμένα Έθνη, τα Έθνη να μην είναι αρκετά Ενωμένα».
Προώθησε την ελληνική υποψηφιότητα για τη θέση του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας την διετία 2025-2026 μόνο για τα δύο τελευταία θέματα, λέγοντας ότι «αν εκλεγεί, η Ελλάδα θα καταστήσει το κλίμα και τη μετανάστευση κεντρικούς άξονες της θητείας της στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μαζί με τον σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας», με αναφορές στις καταστροφές του περασμένου καλοκαιριού, του θερμότερου στα χρονικά όπως είπε, αλλά και στο ότι «μιλάμε αντί να αναλαμβάνουμε δράση για την αντιμετώπιση των κύριων κινητήριων δυνάμεων πίσω από την παράνομη μετανάστευση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης «ξέχασε» τους εκατοντάδες νεκρούς στο ναυάγιο της Πύλου, για το οποίο η Ελλάδα έχει στοχοποιηθεί διεθνώς ως υπαίτια λόγω του τρόπου με τον οποίο δεν προσέφερε άμεσα βοήθεια στο αλιευτικό που επεδίωκε να φτάσει σε ευρωπαϊκές ακτές.
Προτίμησε αντίθετα να παρουσιάσει εαυτόν ως ηγέτη μίας πρωτοβουλίας στη Μεσόγειο στο πλαίσιο του EU-Med 9 για επιτάχυνση της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, καλώντας παράλληλα σε «παγκόσμια συμμαχία για την προσαρμογή», την οποία περιέγραψε ως «ένα forum όπου θα μπορούμε να παράγουμε νέα συλλογική σκέψη, ανανεωμένη συνεργασία, να προσφέρουμε πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση για την προώθηση της προσαρμογής σε βραχύ χρονικό ορίζοντα», με στόχο τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες πρόγνωσης και σύγχρονα μοντέλα για την κατανόηση των μετεωρολογικών φαινομένων. Τελικός στόχος είναι κατά τον ίδιο η «συγκρότηση μιας συμμαχίας για την προσαρμογή στο πλαίσιο της ερχόμενης συνόδου για το κλίμα, COP28, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».
Αντίθετα, θυμήθηκε να αναφέρει την καταστροφή στο Μάτι, κάνοντας επίδειξη του «112». Όπως είπε, «δεν υφίστατο κατά τις καταστροφικές πυρκαγιές πριν από πέντε χρόνια. Μια ολόκληρη παραθαλάσσια πόλη καταστράφηκε και περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους». Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να το προτείνει ως λύση για τις ΗΠΑ με αφορμή την πύρινη λαίλαπα που σάρωσε το Μάουι στη Χαβάη ή και τη Λιβύη για τις φονικές πλημμύρες.
Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι προσεγγίζει τις σχέσεις με την γειτονική χώρα «με ανοιχτό πνεύμα. Αντί να κοιτάζω στο παρελθόν, θέλω σήμερα να κοιτάξω στο μέλλον», όπως είπε. Μίλησε για μακροχρόνιες γεωπολιτικές εντάσεις που παραμένουν, αλλά υπάρχουν δύο μεγάλες κοινές προκλήσεις, η κλιματική αλλαγή και η μετανάστευση.
«Η κύρια διαφορά μας σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά σημαντική, και παραμένει. Μπορεί, ωστόσο, να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, ειδικά τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, και στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας», όπως είπε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι υπάρχει καλή πρόοδος τους τελευταίους μήνες στην εξομάλυνση των σχέσεων.
Για το Κυπριακό και την τουρκική κατοχή του βορείου τμήματος του νησιού, τόνισε ότι «το Κυπριακό παραμένει, δυστυχώς, στον πυρήνα του, ένα ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής, κατά παράβαση των θεμελιωδών αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Η δέσμευσή μας για την κυριαρχία της Κύπρου, την εδαφική ακεραιότητά της και τη λύση ενός κράτους, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ακλόνητη. Είναι θέμα αξιοπιστίας και αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε τις βασικές αξίες και αρχές στις οποίες βασίζονται τα Ηνωμένα Έθνη. Η εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού εξακολουθεί να είναι κύρια προτεραιότητα για την Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε απολύτως τις προσπάθειες υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πάντα στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Ο κ. Μητσοτάκης άφησε για το τέλος τον πόλεμο στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή, επαναλαμβάνοντας την θέση για σθεναρή υποστήριξη του Κιέβου και εκτιμώντας ότι η Μόσχα ποντάρει στο ότι η Δύση και άλλοι υποστηρικτές της Ουκρανίας «θα χάσουν τελικά το κουράγιο» να συνεχίσουν, κάτι που «δεν πρέπει να συμβεί και δεν θα συμβεί. Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ την Ουκρανία, διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι θα εγκαταλείπαμε τις ίδιες τις αρχές της ειρήνης, της δημοκρατίας, του σεβασμού στο Διεθνές Δικαίο, που είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τόσους πολλούς σε αυτή την αίθουσα», όπως είπε...
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου