25.9.23

Ερχεται φοροεπιβάρυνση...


Ανατροπές στο καθεστώς φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών σχεδιάζει να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών. Στο... τραπέζι βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών αλλά και η καθιέρωση νέου τρόπου εντοπισμού της φορολογητέας ύλης μέσω πλέγματος κριτηρίων, κάτι το οποίο αναμένεται να επηρεάσει έναν αριθμό της τάξης των 600.000.

Μέχρι σήμερα το πρώτο κλιμάκιο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών ήταν έως 10.000 ευρώ με φόρο 9%. Ο νέος συντελεστής θα είναι έως 10.000 ευρώ με φόρο 15%-20%.

Στη συνέχεια θα υπάρξει περιορισμός δαπανών που μειώνουν το εισόδημα και αποδεκτές θα είναι μόνο ηλεκτρονικές δαπάνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται η αύξηση του φορολογικού συντελεστή με τον οποίο φορολογούνται τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ και είναι σήμερα στο 9%. Ο συντελεστής αναμένεται να αυξηθεί στο 15% τουλάχιστον (ενδεχομένως και 20%), ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν θα μεταβληθούν οι συντελεστές φόρου για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Η κλίμακα αυτή προτείνεται να περιλαμβάνει ακόμη έναν ή δύο το πολύ επιπλέον συντελεστές φόρου για τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα. Σε περίπτωση που υιοθετηθεί η λύση ακόμη ενός συντελεστή, αυτός θα πρέπει να ανέρχεται σε 20% ή 25% (ανάλογα με το ύψος του χαμηλού συντελεστή), ενώ αν υιοθετηθεί η επιλογή των δύο επιπλέον συντελεστών, αυτοί θα πρέπει να διαμορφωθούν στα επίπεδα μεταξύ του 20% και του 30% το πολύ, δηλαδή σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα από αυτά του 22%-44% που ισχύουν σήμερα.

Η αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από ατομικώς ασκούμενες επιχειρήσεις ή από ατομικώς ασκούμενα ελευθέρια επαγγέλματα βάσει της παραπάνω κλίμακας θα έχει ως συνέπεια τα εισοδήματα αυτά να μην αθροίζονται και να μην φορολογούνται ενιαία σε μια κλίμακα, μαζί με τυχόν εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις, όπως γίνεται σήμερα.

Ψαλίδι σε φοροαπαλλαγές
Παράλληλα, αναμένεται να επανεξεταστούν όλες οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα στη φορολογία εισοδήματος των ατομικών επιχειρήσεων.  Ένα ενδεχόμενο είναι να γίνει αναμόρφωση των διατάξεων για τις δαπάνες που εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών, ώστε όσες περιπτώσεις κριθεί ότι δεν εξυπηρετούν παραγωγικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς να καταργηθούν. Ούτε λίγο ούτε πολύ, θα αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα μόνο οι δαπάνες που είναι απαραίτητες για τη δραστηριότητα που ασκεί ο υπόχρεος.

Μόνο μέσω MyDATA
Επιπλέον, με σκοπό να αναγνωριστούν οι προς έκπτωση δαπάνες θα πρέπει να έχουν περάσει μέσα από το MyDATA, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και η κατάργηση της αναγνώρισης των δαπανών που πληρώνονται με μετρητά μέχρι ένα ποσό. Πάντως, δεν αποκλείεται να καταργηθεί πλήρως το όριο και να αναγνωρίζονται προς έκπτωση μόνο οι δαπάνες που πληρώνονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Το μέλλον των τεκμηρίων
Παράλληλα, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης συζητείται η αλλαγή των Μοναδικών Συντελεστών Καθαρού Κέρδους, ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα μείωσης των καθαρών κερδών.

Μέγα ζήτημα αποτελεί η διατήρηση των τεκμηρίων κατ’ εξαίρεση για τους ελεύθερους επαγγελματίες στην περίπτωση που μειωθούν ή καταργηθούν για τους μισθωτούς. Επίσης, εξετάζεται η αύξηση των φορολογικών ελέγχων ειδικά των τραπεζικών λογαριασμών των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων.

Πελατολόγιο για διασταυρώσεις
Από εκεί και πέρα, μεταξύ των σεναρίων συζητείται η υποχρέωση γιατρών, δικηγόρων και άλλων ελευθέρων επαγγελματιών να τηρούν ψηφιακό πελατολόγιο, το οποίο θα μπορεί άμεσα να διασταυρώνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα και τις τραπεζικές καταθέσεις του επαγγελματία.

Ζήτημα αποτελεί η καθιέρωση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, που θα εφαρμοστεί πιλοτικά έως τον προσεχή Δεκέμβριο και υποχρεωτικά εντός του 2024, όπως και η υποχρεωτική χρήση των POS σε όλη την αγορά και σε όλη τη χώρα, ακόμη και σε χωριά...

Γιάννης Αγουρίδης

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: