Με την κυβέρνηση να βρίσκεται πιο λαβωμένη από ποτέ –ήδη από το ξεκίνημα της δεύτερης θητείας της– μετά την αποτυχία του «επιτελικού κράτους» να αντιμετωπίσει τις φονικές και καταστροφικές πλημμύρες και πυρκαγιές, ανεβαίνει σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, όπου, με μία εβδομάδα καθυστέρηση, θα πραγματοποιήσει απόψε την καθιερωμένη ομιλία του και αύριο τη συνέντευξη Τύπου στο Βελλίδειο, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης...
Ηδη, όλο το τελευταίο διάστημα, από το μέγαρο Μαξίμου έχουν φροντίσει να ρίξουν στα τάρταρα τις προσδοκίες αναφορικά με το οικονομικό περιεχόμενο των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις κυβερνητικές πηγές να διαμηνύουν όλον αυτό τον καιρό ότι δεν θα υπάρξουν καθόλου καινούργια οικονομικά μέτρα, ότι δεν θα υπάρξει φέτος «καλάθι» οικονομικών παροχών και ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πολύ περιορισμένα.
Είναι σαφές ότι η φετινή παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ πραγματοποιείται την ώρα που ο οικονομικός σχεδιασμός της κυβέρνησης έχει πλέον ανατραπεί ολοσχερώς μετά την ανείπωτη καταστροφή που έχει απλωθεί στη χώρα και λόγω του υπέρογκου κόστους που απαιτείται για την αποκατάσταση τόσο μετά τις πλημμύρες όσο και μετά τις πυρκαγιές. Αλλά και λόγω του κύματος ανατιμήσεων που αναμένεται στα αγροτικά προϊόντα (εκτιμήσεις αγροτικών παραγόντων μιλούν για ανατιμήσεις έως 30%-40%) μετά την καταστροφή των αγροτών της Θεσσαλίας.
Την ίδια στιγμή, οι εντυπώσεις περί εξασφάλισης της οικονομικής σωτηρίας της χώρας από την Ευρώπη, που προσπάθησε το μέγαρο Μαξίμου να καλλιεργήσει μέσα από το επικοινωνιακής χρήσης τηλεοπτικό πλάνο του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την ανακύκλωση ευρωπαϊκών κονδυλίων, έχουν πλέον ξεθωριάσει.
Σε δύο σκέλη
Παραδοχή για αυτό συνιστά, άλλωστε, και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης να επιβάλει φόρο στους πολίτες για την αύξηση των πόρων για τις φυσικές καταστροφές που αποκάλυψε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, παραπέμποντας στις εξαγγελίες του Κυρ. Μητσοτάκη σήμερα στη ΔΕΘ.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με τον πρωθυπουργό να μην έχει να εξαγγείλει νέα οικονομικά μέτρα, κυβερνητικές πηγές λένε ότι η ομιλία του στη Θεσσαλονίκη θα έχει δύο σκέλη. Το πρώτο σκέλος θα αφορά την περιγραφή της τωρινής συγκυρίας, όπως έχει διαμορφωθεί μετά την τραγωδία στη Θεσσαλία και τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Το δεύτερο σκέλος, λένε στην κυβέρνηση, θα είναι «μεταρρυθμιστικό», θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα και θα αφορά την προώθηση του αφηγήματος περί «πολυδύναμου και πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού».
Παρόλο, λοιπόν, που το αφήγημα αυτό έχει θρυμματιστεί πλήρως μετά την κατάρρευση του «επιτελικού κράτους» απέναντι σε πλημμύρες και πυρκαγιές, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα επιμείνει σε αυτό. Σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να πάει στη ΔΕΘ με μια προσέγγιση παραδοχής προβλημάτων στο κράτος και ένα αφήγημα του πώς αυτά θα αλλάξουν. Μια παραδοχή που βέβαια αναμένεται να έρθει τώρα, ενώ η σημερινή κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία ήδη τέσσερα χρόνια, επομένως θα ισοδυναμεί με ομολογία αποτυχίας για τα έως τώρα πεπραγμένα της.
Στο ίδιο πλαίσιο, κυβερνητικές πηγές λένε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να εξαγγείλει συγκεκριμένα μέτρα ανά τομέα, για τομείς όπως η Οικονομία (εδώ αναμένονται νέες εξαγγελίες για την πάταξη της φοροδιαφυγής, οι οποίες συνήθως καταλήγουν σε ευχολόγια), η Δικαιοσύνη, η Παιδεία (θυμίζουμε την κυβερνητική σημαία της «αξιολόγησης» και την κυβερνητική ιδεολογική εμμονή στη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσω προσπάθειας να παρακαμφθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος με επίκληση του άρθρου 28 περί διακρατικών συμφωνιών), η υγεία, αλλά και η Πολιτική Προστασία, η οποία, ως γνωστόν, έχει αναδειχτεί με τον χειρότερο τρόπο στο κεντρικό θέμα των ημερών.
«Δομική λειτουργία»
Για την Πολιτική Προστασία στην κυβέρνηση λένε ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές σε δομές υπουργείων, αλλά αλλαγές στη «δομική λειτουργία» του κρατικού μηχανισμού που θα περιλαμβάνουν και τη θεσμοθέτηση της ενεργότερης εμπλοκής του στρατού στο θέμα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.
Το προανήγγειλε χθες (ΣΚΑΪ) και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, λέγοντας πως «μελετάται και θα υλοποιηθεί και θα ανακοινωθεί η τυποποίηση της διαδικασίας σε ό,τι έχει να κάνει με την παρέμβαση των ενόπλων δυνάμεων» και ότι «ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας σε όλα τα επίπεδα». Κάτι που ασφαλώς συνιστά και άλλη μια ομολογία αποτυχίας σε ό,τι έχει να κάνει με το πώς διαχειρίστηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης το θέμα της Πολιτικής Προστασίας εδώ και τέσσερα χρόνια.
Να θυμίσουμε ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2018 υποσχόταν πως έχει τη λύση για την Πολιτική Προστασία στο τσεπάκι του και μάλιστα θα τοποθετούσε ως υπεύθυνο στη θέση αυτή και κάποιον «υπεράνθρωπο» που θα ήταν πάνω και από τον πρωθυπουργό και θα έλυνε όλα τα προβλήματα. Αλλά η προχειρότητα και η απουσία μακροπρόθεσμου σχεδιασμού από τον πρωθυπουργό στο θέμα της Πολιτικής Προστασίας έγινε απολύτως σαφής στην πράξη: πρώτα ήταν η τοποθέτηση του Νίκου Χαρδαλιά στη θέση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, μετά η αναβάθμισή του σε υφυπουργό με το ίδιο χαρτοφυλάκιο.
Μετά, το ξήλωμα όλης της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (αποπομπή Χρυσοχοΐδη - μετακίνηση Χαρδαλιά ως υφυπουργού στο Αμυνας) και η αυτονόμηση της Πολιτικής Προστασίας σε ξεχωριστό υπουργείο με το φιάσκο της παρ’ ολίγον υπουργοποίησης Αποστολάκη και τελικά την επιλογή του Κύπριου πρώην επιτρόπου Διαχείρισης Κρίσεων της Ε.Ε., Χρήστου Στυλιανίδη.
Ο οποίος όμως βρέθηκε στη δεύτερη θητεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη εκτός κυβέρνησης, για να επανέλθει μόλις τώρα στο κυβερνητικό σχήμα στη θέση του υπουργού Ναυτιλίας, γεγονός που πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ., με «γαλάζιους» βουλευτές και στελέχη να θεωρούν την κίνηση αυτή ακατανόητη και να δυσφορούν έντονα, βλέποντας ότι υπάρχει ένας στενός κύκλος συνεργατών του κ. Μητσοτάκη που ανακυκλώνεται μονίμως στην κυβέρνηση, σε βάρος άλλων «γαλάζιων» στελεχών.
Οσο για τον νυν υπουργό Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια, ο οποίος μπήκε στο κάδρο των σκέψεων του Μαξίμου για την αναζήτηση «Ιφιγένειας» που θα χρεωθεί όλη την ευθύνη για την τραγωδία στη Θεσσαλία, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται να επιχειρήσει στη ΔΕΘ να κλείσει για την ώρα τη συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, μη θέλοντας να σηκώσει το γάντι που του έριξε ο κ. Κικίλιας, διαμηνύοντας ότι δεν παραιτείται και προκαλώντας τον να τον αποπέμψει εκείνος αν το θέλει.
Γιάννης Μπασκάκης
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου