«Μία εβδομάδα είναι πολύς χρόνος στην πολιτική». Η ρήση ανήκει στον Χάρολντ Γουίλσον που ήταν αρχηγός του κόμματος των Εργατικών και πρωθυπουργός της Βρετανίας δύο φορές, μία στη δεκαετία του ‘60 και άλλη μία στη δεκαετία του ‘70. Αυτό που προφανώς ήθελε να πει ο Βρετανός πολιτικός είναι πως τίποτε δεν τελειώνει στην πολιτική όταν υπάρχει χρόνος και ότι πολλές φορές ένα λάθος μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες, ειδικά όταν διακυβεύεται κάτι πολύ σημαντικό, όπως π.χ. η εκλογή του/της επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης...
Κάπως έτσι ερμηνεύεται και η κίνηση του επιτελείου του Στέφανου Κασσελάκη να στείλει άλλο ένα βίντεο τα ξημερώματα της Παρασκευής με το οποίο έδινε εξηγήσεις για επικοινωνιακό και πολιτικό λάθος του το βράδυ της Πέμπτης σε εκδήλωση στο Αιγάλεω, την ώρα που έκανε δηλώσεις στα κανάλια σε ζωντανή μετάδοση.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κασσελάκης μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά ανέφερε: «Είναι απαράδεκτο ο κ. Μητσοτάκης να μην απαντάει στην πρόκληση Ερντογάν για αναγνώριση του δεύτερου μισού της Κύπρου, η βορ…, το κρατίδιο τέλος πάντων του δικού τους στην Κύπρο, αντί να απαντάει επί τόπου…» κι εν συνεχεία, μετά από παρέμβαση δημοσιογράφου, «…του ψευδοκράτους», έσπευσε να διορθώσει.
Τα λάθη προφανώς και είναι ανθρώπινα. Ωστόσο τέτοιου είδους λάθη έχουν και το ανάλογο κόστος στην πολιτική. Η δήλωση περί «κρατιδίου, του δικού τους στην Κύπρο» προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, με τα εκεί μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για «ασυναρτησίες», «ολίσθημα» και «γκάφα ολκής» του κ. Κασσελάκη.
Λίγο αργότερα διόρθωσε το λάθος του με ένα tweet και επανήλθε νωρίς χθες το πρωί με βίντεο με το οποίο απέδωσε το «γλωσσικό ατόπημα» στην «κούραση και την αϋπνία». Ωστόσο η ζημιά είχε γίνει, καθώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά, με χιλιάδες χρήστες να αμφισβητούν την ικανότητα του κ. Κασσελάκη να ηγηθεί του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγορώντας τον όχι για λεκτικό λάθος αλλά για πλήρη άγνοια βασικών θεμάτων.
Την ίδια ώρα αρκετοί από τους υποστηρικτές του έπαιρναν το μέρος του, προτάσσοντας ως επιχείρημα ότι η κοινωνία και όσοι τον κατακρίνουν οφείλουν να ασχολούνται με τις πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα και όχι με το ανθρώπινο λάθος.
Στο πλαίσιο του damage control η πλευρά Κασσελάκη επιχείρησε να αλλάξει την ατζέντα. Ετσι, είδαμε να δημοσιεύεται άρθρο του για τα εθνικά θέματα στο ieidiseis.gr, να δίνει συνέντευξη στο news247.gr, να δίνει συνέντευξη στην εκπομπή Σούπερ Κατερίνα, να δίνει στη δημοσιότητα τις θέσεις που είχε προτείνει στην αντίπαλό του Εφη Αχτσιόγλου, όταν δεν υπήρχε ακόμα στο μυαλό του η ιδέα να κατέβει για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ενώ ταυτόχρονα την κατηγόρησε ότι διακινεί σενάρια πως συνεργαζόταν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η αλήθεια είναι ότι αυτό είχε ειπωθεί στο Kontra από τον Νίκο Φίλη και διαψεύστηκε από το μέγαρο Μαξίμου. Αυτό που είναι γνωστό μόνο είναι ότι ο κ. Κασσελάκης αρθρογραφώντας πριν από μερικά χρόνια στις ΗΠΑ είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για τον σημερινό πρωθυπουργό και είχε κάνει γνωστό ότι είχε βοηθήσει να κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ.
Από την πλευρά της η κ. Αχτσιόγλου αποδοκίμασε τα περί «κρατιδίου» και κάλεσε τον συνυποψήφιό της να ανακαλέσει. Μιλώντας εν συνεχεία στον ΣΚΑΪ, έθεσε δύο βασικούς όρους για τη Δευτέρα, την επόμενη μέρα της εκλογικής διαδικασίας.
Οπως είπε χαρακτηριστικά, «η ενότητα σε ό,τι με αφορά είναι εγγυημένη, η ενότητα είναι αναγκαία και ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής, χωρίς ενότητα δεν μπορούμε να έχουμε κυβερνητική δυνατότητα» είπε. Πρόσθεσε πάντως ότι ενότητα θα υπάρξει με δύο βασικές προϋποθέσεις: τη συμφωνία πάνω στο πολιτικό πλαίσιο και το ότι θα σταματήσουν οι ανθρωποφαγικές συκοφαντικές επιθέσεις, «δείχνοντας» ξανά τον Παύλο Πολάκη.
Οι προτιμήσεις
Οσο πλησιάζουμε στην κάλπη, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν την προτίμησή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το βράδυ της Πέμπτης στο πλευρό του κ. Κασσελάκη βρέθηκε η Ρένα Δούρου, η οποία δεν είχε εκδηλώσει έως τώρα κάποια προτίμηση. Από την άλλη πλευρά, με ανάρτησή της χθες η βουλευτίνα Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει και πάλι την Εφη Αχτσιόγλου, όπως και στον πρώτο γύρο.
Το ίδιο έπραξε και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου. Σε κάθε περίπτωση από τους βουλευτές που έχουν εκδηλωθεί, διαπιστώνει κανείς ότι οι αριθμοί είναι σχεδόν μοιρασμένοι, με ένα μικρό προβάδισμα του κ. Κασσελάκη. Κανείς δεν γνωρίζει αν έως αύριο δεν θα υπάρχουν και άλλες δημόσιες ανακοινώσεις έτερων βουλευτών.
Οσον αφορά τη διαδικασία αύριο, τα εκλογικά κέντρα είναι γνωστά. Σε αυτά δυνητικά θα εμφανιστούν περίπου 180.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. τα οποία είχαν πραγματοποιήσει εγγραφή έως την προηγούμενη Κυριακή. Για τα παλιά μέλη, τα οποία δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο, η διαδικασία ταυτοποίησης θα γίνεται επί τόπου. Εννοείται πως δεν έχει δικαίωμα ψήφου όποιος πολίτης γραφτεί αύριο.
Η προσέλευση του κόσμου είναι ένα ζητούμενο και για τη διαδικασία αλλά και για τα επιτελεία των υποψηφίων. Οπως δήλωσε χθες ο επικεφαλής της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, Γιάννης Δρόσος, «έχουν γίνει οι προετοιμασίες και συνεχίζονται και ευχόμαστε να βρεθούμε σε μια συνθήκη όπου θα έχουμε περισσότερο κόσμο και χωρίς ουρές».
Δημήτρης Τερζής
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου