Οι «κοινές προκλήσεις» που αντιμετωπίζουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο -όπως το μεταναστευτικό- αναμενόταν να τεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης (ήταν σε εξέλιξη μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) του χθεσινοβραδινού δείπνου εργασίας τουν Κυριάκου Μητσοτάκη με την Τζόρτζια Μελόνι. Κυβερνητικές πηγές, πριν την... συνάντηση, μετέδιδαν ότι Ελλάδα και Ιταλία επιμένουν πως το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό και διεθνές, που απαιτεί συνολική και ολοκληρωμένη πολιτική. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε προσκληθεί από τη Μελόνι να παραστεί στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που είχε διοργανώσει στη Ρώμη στο τέλος Ιουλίου, αλλά λόγω των εξελίξεων στα μέτωπα των πυρκαγιών δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί θετικά.
Η νέα νομοθεσία για το μεταναστευτικό που προωθεί η -προερχόμενη από τους ακροδεξιούς Αδελφούς της Ιταλίας- πρωθυπουργός υπολογίζεται πως θα φέρει στη χώρα της 833.000 νόμιμους μετανάστες μέσα στα επόμενα χρόνια, ώστε να καλυφθεί η έλλειψη σε εργατικά χέρια. Την ίδια περίοδο, ανοίγει τις πόρτες σε 452.000 εργάτες με σκοπό να καλυφθούν εποχιακές θέσεις σε αγροτικές και τουριστικές εργασίες, αλλά και μόνιμες θέσεις σε τεχνικά επαγγέλματα, όπως ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί και μηχανικοί αυτοκινήτων. Αυτή η πρωτοβουλία προκαλεί την ικανοποίηση στην όχθη των εργοδοτών, καθώς θα συμπαρασύρει συνολικά τα μεροκάματα προς τα κάτω.
Πολλοί, ακόμα και εντός της Ν.Δ., θυμίζουν ότι πριν τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει ότι οι μετανάστες «δεν μπορούν να εκμεταλλεύονται την καλοσύνη της Ε.Ε. κι αν δεν δικαιούνται άσυλο, πρέπει να επιστρέψουν», ενώ τους παρομοίασε με «είλωτες», καθώς ανέφερε ότι ο μόνος λόγος για να έχουν άσυλο είναι ότι «η Ε.Ε. έχει ανάγκη από εργατικά χέρια». Είχε προσθέσει, μάλιστα, ότι «η χώρα μας προχώρησε σε συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Μπαγκλαντές».
Γαλάζια δυσαρέσκεια για το άδειο πρωθυπουργικό καλάθι
Προβληματισμό προκαλεί στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. η απόφαση του πρωθυπουργού να μην προβεί σε οικονομικές εξαγγελίες, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ το μεθεπόμενο Σάββατο. Βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας υποστηρίζουν ότι η ανακοίνωση ενός πακέτου ουσιαστικών ενισχύσεων προς μεγάλα τμήματα του πληθυσμού θα «απάλυνε» το κλίμα γενικευμένης κοινωνικής δυσαρέσκειας λόγω των εκτεταμένων καταστροφών από τις πυρκαγιές. Όπως έχει γράψει η ΑΥΓΗ, οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη δίνουν έμφαση στην ανάγκη διατήρησης της δημοσιονομικής ισορροπίας για την επίτευξη του «εθνικού στόχου» που αφορά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, οπότε τα περιθώρια για οικονομικά ανοίγματα θεωρούνται εξαιρετικά στενά. Παράλληλα, οι ένοικοι του Μαξίμου δίνουν έμφαση και στο τέλος της δημοσιονομικής χαλάρωσης, με την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2024. Γαλάζια κομματικά στελέχη, εντούτοις, εστιάζουν στην έλλειψη εκλογικού κινήτρου για την προώθηση ουσιαστικών μέτρων ανακούφισης.
Πονοκέφαλος οι λογαριασμοί στην ενέργεια
Το καλάθι του πρωθυπουργού, όπως αντιτείνουν οι συνεργάτες του, θα περιλαμβάνει ελάχιστα - στοχευμένα μέτρα όπως: διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, επίδομα προσωπικής διαφοράς στους συνταξιούχους που δεν θα λάβουν αύξηση την 1η Ιανουαρίου 2024, επέκταση του market pass μέχρι το τέλος του 2023. Βασική εστία ανησυχίας στο κυβερνητικό στρατόπεδο αποτελεί, πάντως, το νέο κύμα ανόδου των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου - εξέλιξη η οποία δείχνει ότι τα τιμολόγια στην ενέργεια θα παραμείνουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και τους επόμενους μήνες. Σημειώνεται ότι την παράταση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζεται τι θα γίνει τους επόμενους μήνες.
Αντίθετα, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει στη ΔΕΘ να αναδείξει τη «μεταρρυθμιστική» ατζέντα της κυβέρνησης, που αποτελεί κόκκινο πανί για τα συνδικάτα και τη νεολαία. Ενδεικτικά, θα επιχειρήσει να πείσει ότι το νέο εργασιακό νομοσχέδιο (βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης) κινείται προς τη φιλεργατική κατεύθυνση, ενώ θα αναφερθεί εκτενώς και στην ενεργοποίηση των διακρατικών συμφωνιών για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου