19.9.23

Δυο ξένοι στο ίδιο κόμμα...


Οι κυριακάτικες εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν ανοιχτούς τους λογαριασμούς των δύο υποψήφιων προέδρων... που θα αναμετρηθούν μεταξύ τους στον δεύτερο γύρο. Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να προηγήθηκε με αξιοσημείωτη διαφορά από την Εφη Αχτσιόγλου, αλλά βέβαια τίποτα δεν είναι οριστικό μέχρι την ψηφοφορία της ερχόμενης Κυριακής.

Ο κ. Κασσελάκης πιστώνεται ήδη με το γεγονός ότι η υποψηφιότητά του προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ασφαλώς συνέτεινε στην αναπάντεχα μεγάλη συμμετοχή παλιών και νέων μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική διαδικασία. Αλλά το πολιτικό μήνυμα αυτής της μαζικής προσέλευσης στις κάλπες ήταν διαφορετικό: ο κόσμος της Αριστεράς μετά τη διπλή εκλογική ήττα δηλώνει παρών. Κάτι πολύ σημαντικό σε μια πολιτική συγκυρία που σημαδεύεται από την οδυνηρή κατάρρευση του «επιτελικού κράτους» του κ. Μητσοτάκη με τα συντρίμμια του να παρασέρνουν ολόκληρες περιφέρειες της χώρας.

Αυτές οι λίγες μέρες που μένουν μέχρι την Κυριακή προσφέρουν στον κ. Κασσελάκη και την κ. Αχτσιόγλου την ευκαιρία να δείξουν όχι τι είναι, αλλά πώς σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη. Πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο δεν έχει φροντίσει να μας διαφωτίσει ο κ. Κασσελάκης και με δεδομένη την απουσία κάθε προγενέστερης σχέσης του με την ελληνική πολιτική ζωή και την ελληνική Αριστερά παραμένει σκοτεινό.

Από τη δική της πλευρά η κ. Αχτσιόγλου έχει μια πολύ γνωστή και πετυχημένη πορεία σε ένα πολύ δύσκολο πόστο στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ενώ συμμετέχει από πολύ νέα στο κίνημα της Αριστεράς. Και βέβαια στο πρόσφατο Διαρκές Συνέδριο του κόμματος παρουσίασε ένα αναλυτικό και συνεκτικό πρόγραμμα για μια νέα αριστερή διακυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο κ. Κασσελάκης έχει εκπλήξει θετικά ακόμα και τον πιο δύσπιστο αριστερό πολίτη με τη θαρραλέα επιλογή του να προβάλει τη δική του ταυτότητα φύλου και να μας συστήσει τον σύντροφό του.

Βέβαια αυτή η θαρραλέα δημόσια επιλογή, που δεν συνηθίζεται στα βαλκάνια μέρη μας, είναι αυτονόητη στις προνομιούχες περιοχές των ΗΠΑ απ’ όπου προέρχεται, ενώ δεν συναντά εμπόδια στις ανώτερες κοινωνικές τάξεις σε όλο τον κόσμο. Εκεί που μας μπερδεύει ο κ. Κασσελάκης είναι με την επιλογή ως μέντορά του του Παύλου Πολάκη, ο οποίος δεν παύει να δηλώνει «αντιδικαιωματιστής». Και βέβαια, ενώ η Εφη Αχτσιόγλου τάχθηκε με γενναιότητα στο πλευρό του Στέφανου Κασσελάκη για τις προσωπικές επιθέσεις που δέχτηκε, από την πλευρά των υποστηρικτών του υποψήφιου προέδρου δεν είδαμε κάτι παρόμοιο για τον σεξιστικό οχετό που στράφηκε εναντίον της.

Κακά τα ψέματα. Η αποδοχή του κ. Κασσελάκη από μεγάλο μέρος όσων ψήφισαν προχτές δεν σχετίζεται με τις απόψεις του (που δεν τις γνωρίζει κανείς), ούτε με τα σχέδιά του για τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας (που δεν υπάρχουν). Αυτή η αποδοχή αφορά απλώς την εικόνα του που αναπαράχθηκε από τα μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία τον αντιμετώπισαν ως ένα πρόσωπο εξαιρετικά οικείο.

Το ομολόγησε, άθελά του βέβαια, ο κ. Σκέρτσος, στενός συνεργάτης του σημερινού πρωθυπουργού, ο οποίος δήλωσε ότι ο κ. Κασσελάκης «έχει όψη Μητσοτάκη», προσθέτοντας βέβαια «και ψυχή Πολάκη». Αφήνω ασχολίαστη την οπτική σύγκριση, εφόσον εδώ ισχύει ο παλιός στίχος «αν είχατε τα μάτια τα δικά μου θα βλέπατε γιατί [τον] αγαπώ».

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο κ. Σκέρτσος διακρίνει μια ομοιότητα μεταξύ Μητσοτάκη - Κασσελάκη και έντρομος επιχειρεί να πείσει τους νεοδημοκράτες οπαδούς να μην παρασυρθούν απ’ αυτή. Πραγματικά διασκεδαστική παρενέργεια του παράδοξου φαινομένου που διαπιστώσαμε την Κυριακή, με ορισμένους πατενταρισμένους δεξιούς να παρουσιάζονται σε εκλογικά τμήματα ανά την επικράτεια και να γράφονται μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσουν!

Οσο για τα μέσα ενημέρωσης, ήταν αναμενόμενη η αδημονία τους να αναζητήσουν λεπτομέρειες για την προσωπική ζωή του κ. Κασσελάκη και έτσι δεν ξαφνιάζεται κανείς για το πόσα απ’ αυτά περίμεναν να δουν αν θα παραγγείλει η παρέα του πίτσα το βράδυ των εκλογών, αν έδωσε δύο ευρώ στον διανομέα ή αν κοιμήθηκε με τον σύντροφό του σε ξενοδοχείο, όπως «αποκάλυψε» τη Δευτέρα το πρωί η «Super Katerina» του «Alpha».

Το «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής βγήκε με πρωτοσέλιδη φωτογραφία Κασσελάκη και τίτλο «Νέος Αλέξης;» και κείμενα που υποστήριζαν τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί ότι είναι δεδομένη η υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα στην υποψηφιότητά του.

Η σύγκριση της κομματικής ανόδου του κ. Κασσελάκη με την αναρρίχηση στην ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα είναι βέβαια παντελώς ατυχής. Ο Αλέξης Τσίπρας αναδείχτηκε στη θέση του προέδρου μετά από μια μακρά και συνεπή πορεία από τη νεολαία ακόμα του κόμματος. Και βέβαια αν είχε κάποιο παλιό κομματικό στέλεχος ως μέντορα μπορεί κανείς να αναφέρει αρχικά τον Αλέκο Αλαβάνο και στη συνέχεια τον Αλέκο Φλαμπουράρη, όχι τον Παύλο Πολάκη.

Βέβαια το «Πρώτο Θέμα» έχει το δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει, αλλά είναι γεγονός ότι όποια κι αν θα είναι η έκβαση της εσωκομματικής μονομαχίας την Κυριακή ο πρώην πρόεδρος θα χρειαστεί να πάρει θέση. Μέχρι εκείνη την ώρα ορθά κρατά στάση ουδετερότητας και ίσης απόστασης, αφήνοντας τον καθένα να υποστηρίζει ό,τι θέλει. Ομως την Κυριακή θα χρειαστεί να εμφανιστεί όχι μόνο δίπλα στη νέα (στον νέο) πρόεδρο, αλλά κυρίως δίπλα στο κόμμα του που βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη καμπή. Και αυτό δεν αφορά τα μέλη ή τους οπαδούς του κόμματος της Αριστεράς, αλλά το μέλλον της χώρας που ζει μια δεύτερη μαύρη τετραετία της Δεξιάς...

Δημήτρης Ψαρράς

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: