27.9.23

Πίσω από την είδηση...


Γελάσαμε με την είδηση. Μου την είπαν φίλοι, δεν την ήξερα, είπα: «Σοβαρά ρε σεις;..» και γέλασα με την ψυχή μου. Ποιος δεν θα γελούσε, αν μάθαινε ξαφνικά –και ήταν αλήθεια, δεν ήταν τρολ και φέικ…– ότι κοπάδι αμνών μετ’ εριφίων και αιγών την έπεσε σε φυτεία και... μαστούρωσε μετά μεγίστης αγαλλιάσεως.

Γελάσαμε όλοι και περάσαμε ωραία: «Για κοίτα πράγματα!». Αυτά, σε πρώτη ματιά. Γιατί η πρώτη ματιά συχνά σε ξεγελάει και τότε, με μια δεύτερη ματιά, χάνεις το γέλιο σου, ξεγελάς και ξεγελιέσαι. 

Να δούμε πρώτα τον χώρο, όπου συνέβη το… ευτράπελο και πόσο ευτράπελο ήταν. Βόλος, Μαγνησία. Πρώτα οι πυρκαγιές, τον Αύγουστο, στη Νέα Αγχίαλο και την ευρύτερη περιοχή, με τις, ιστορικές πλέον, εκρήξεις πυρομαχικών στις αποθήκες της 111 Πτέρυγας Μάχης. 

Μετά, ο μαύρος Σεπτέμβρης με τις πλημμύρες, από τις εντονότερες και καταστροφικότερες στην περιοχή για πάρα πολλά χρόνια! Πλήρης αποτίμηση ζημιών δεν έχει αποτυπωθεί, καθώς κάθε μέρα προστίθενται καινούργιες.

Τα πιο σημαντικά «παρασκήνια» της είδησης, είναι: α) Το κοπάδι κατέφυγε στη φυτεία κάνναβης εξαιτίας της πείνας στην έρημη από φωτιές και πλημμύρες γη. β) Η φυτεία δεν ήταν λαθραία χασισεμπόρων (όπως έδωσε χώρο στη φαντασία και στο γέλιο το άκουσμα της είδησης). 

Ηταν νομιμότατη καλλιέργεια, για φαρμακευτικούς λόγους, η μεγαλύτερη παραγωγική μονάδα του είδους, με την καλύτερη ποιότητα, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, της οποίας καταστράφηκε το 80%, με εξαγωγικές υποχρεώσεις εκκρεμείς και με επενδυτική ανασφάλεια, καθώς, σύμφωνα με τον καλλιεργητή, ούτε ασφαλιστική εταιρεία την καλύπτει, ούτε η πολιτεία δείχνει ενδιαφέρον που αρμόζει σε δυναμικό εξαγωγικό τομέα.

ΥΓ. Λευκή επιταγή έδωσε, πιστεύω, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στον Στέφανο Κασσελάκη. Πόσο «λευκή» και πόσο «επιταγή», θα φανεί. Την αρχική δήλωση του νικητή: «Σήμερα το φως κέρδισε…», ομολογώ δεν την εννόησα· ούτε ως νοούμενο ούτε ως υπονοούμενο...

Πέτρος Μανταίος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: