25.9.23

Οι πρώτες αλλαγές προσώπων στον ΣΥΡΙΖΑ και οι πρώτες αντιδράσεις...



Οι επαφές, τα ανοιχτά ζητήματα και οι επόμενες κινήσεις.
Νέο τοπίο αρχίζει να διαμορφώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την εκλογή προέδρου που φέρνει διαφορετική σύνθεση στην ηγεσία της Κουμουνδούρου.

Το... επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη ανακοίνωσε ότι διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αναλαμβάνει ο Γιώργος Τσίπρας, εκπρόσωπος Τύπου η Δώρα Αυγέρη και διευθυντής του πολιτικού του γραφείου ο Μανώλης Καπνισάκης, ο οποίος υπήρξε συνεργάτης του Παύλου Πολάκη στον Τομέα Διαφάνειας.

Οι πρώτες ανακοινώσεις για τα πρόσωπα - κλειδιά στον ΣΥΡΙΖΑ της εποχής Κασσελάκη έφεραν γρήγορα και τις πρώτες αντιδράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ο μέχρι τώρα διευθυντής της Κ.Ο. Θανάσης Θεοχαρόπουλος εκφράζει έντονη δυσαρέσκεια για την αντικατάστασή του, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος είχε εκλεγεί με ομόφωνες αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. 

Τα ανοιχτά θέματα

Ωστόσο, παραμένει ερώτημα ποιος θα είναι πρόεδρος της Κ.Ο. Ο Σωκράτης Φάμελλος φαίνεται ως το επικρατέστερο όνομα να παραμείνει στη θέση αυτή, παρά τις φήμες για πρόθεση του νέου προέδρου να προτείνει στην Έφη Αχτσιόγλου ένα τέτοιο ρόλο.

Ερώτημα είναι επίσης το αν και ποιο ρόλο θα αναλάβουν ο Νίκος Παππάς και ο Ευάγγελος Αποστολάκης, εκ των πιο ισχυρών υποστηρικτών του.

Εκκρεμότητα για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το πότε θα συναντηθεί με τους βουλευτές του κόμματος αλλά και το τι θα πράξει με το συνέδριο: αν δηλαδή ζητήσει αναβολή του συνεδρίου που είναι προγραμματισμένο για τον Νοέμβριο.

Οι πρώτες επαφές

Σήμερα το μεσημέρι ο Στ. Κασσελάκης συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα στο γραφείο του στη Βουλή. Στη συνέχεια είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Νίκο Ανδρουλάκη και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη.

Τα βασικά μηνύματα της συνάντησης του νέου και του τέως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η ανάγκη για ενότητα και συντροφικότητα, με βάση τη δήλωση Κασσελάκη ότι «στους συντρόφους και ο δεύτερος είναι πρώτος».


«Η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μεγάλες δυσκολίες. Ενότητα και συντροφικότητα. Κρατάω τη φράση που είπες πως στους συντρόφους ο πρώτος είναι πρώτος κι ο δεύτερος είναι πρώτος», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

«Ο Αλέξης Τσίπρας είναι κοινή συνισταμένη όλων των μελών, όλων των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Τον τιμώ, είμαι εδώ πέρα για να διατηρήσω την παρακαταθήκη του ζωντανή και εύχομαι να φανώ αντάξιος της κληρονομιάς που μου έχει παραδώσει. Ευχαριστώ πολύ. Προχωράμε» δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης από το περιστύλιο της Βουλής μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Όσον αφορά στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, εκτός από συγχαρητήρια ο νέος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλαβε και πρόσκληση σε συνάντηση.

Και οι πρώτες μπηχτές

Χθες βράδυ τα μηνύματα για ενότητα στο κόμμα κυριάρχησαν δεν συνέβη όμως το ίδιο και σήμερα, αφού η εποχή Κασσελάκη άρχισε να αμφισβητείται ανοιχτά χωρίς όμως μεγάλη ένταση.

Ο Στέφανος Τζουμάκας, ένας εκ των διεκδικητών της προεδρίας, που ήρθε πέμπτος στην εσωκομματική διαδικασία, σχολίασε πως «θα δούμε αν η εκλογή Κασσελάκη αποτελεί μία ακόμη φάρσα στην πολιτική Ιστορία». Αναγνώρισε μεν τη νίκη του Στέφανου Κασσελάκη λέγοντας (ΣΚΑΪ) όμως «θα δούμε αν μπορεί να ηγηθεί» και άφησε ορθάνοιχτο παράθυρο να αποχωρήσει από το κόμμα. «Το αν θα μείνω στο κόμμα θα κριθεί από την πορεία της πολιτικής που θα έχει ο χώρος αυτός. Με αυτήν την πολιτική δεν νομίζω να μπορεί να μείνει ενωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ».

Γρίφος για το τι στάση θα κρατήσει το επόμενο διάστημα ήταν και η χθεσινοβραδινή ανάρτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος τόνισε στο X (πρώην Twitter): «Η Αριστερά είναι εδώ. Είναι μαθημένη στα δύσκολα. Με παρακαταθήκη τις νίκες, τις ιδέες και τις αξίες μας, συνεχίζουμε πάντα αριστερά».

«Νομίζω ότι το μήνυμα της βάσης είναι σαφές, ότι πρέπει το κόμμα να παραμείνει ενωμένο. Πρέπει παράλληλα το κόμμα να κάνει τη μεγάλη αυτή αλλαγή, ούτως ώστε να μιλήσει ξανά στους ανθρώπους, να ταυτιστεί με τις ανάγκες του. Οπότε θεωρώ ότι όλοι θα προχωρήσουμε ενωμένοι. Αν κάποια στελέχη δεν θεωρούν ότι μπορούν να συμπεριληφθούν σε αυτή την προσπάθεια και οι ίδιοι αισθάνονται ότι τους είναι ξένη αυτή η προσπάθεια, είναι προφανώς δική τους επιλογή το να μην συμμετέχουν» σχολίασε σήμερα ο βουλευτής Πέτρος Παππάς, εκ των στενών συνεργατών του κ. Κασσελάκη.

Στην επόμενη μέρα αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός του κόμματος και επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης. Η επόμενη ημέρα στο κόμμα χρειάζεται καθαρές θέσεις και καθαρές κινήσεις, δεν υπάρχει περιθώριο για χάσιμο χρόνου και αντιπαραθέσεις χωρίς νόημα, ανέφερε μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ. «Δύσκολο να “καταπιείς” ότι σε 20 μέρες κατάφερε να πάρει το κόμμα στα χέρια του», είπε ο στενός συνεργάτης του νέου προέδρου. «Αν δεν το κάνουν υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι», τόνισε ο πρώην υπουργός. «Ούτε τάσεις, ούτε φατρίες, ούτε επαναστάσεις μέσα στο κόμμα, ούτε εσωτερική αντιπολίτευση», υπογράμμισε.

«Την επόμενη μέρα, πρέπει και είμαστε υποχρεωμένοι να βγούμε ενωμένοι» είπε ο Διονύσης Τεμπονέρας στην ΕΡΤ και τόνισε: «Έχω την αίσθηση ότι το επόμενο διάστημα οι συλλογικές διαδικασίες θα πρέπει να λειτουργήσουν. Χρειαζόμαστε δημοκρατία. Χρειαζόμαστε ένα Συνέδριο, το οποίο μπορεί να λύσει υπαρκτές διαφορές που υπάρχουν. Όχι τώρα, αλλά και παλιότερες διαφορές μέσα στο κόμμα. Χρειάζεται μια επικαιροποίηση των θέσεων. Χρειάζεται δηλαδή μια προγραμματική σύνθεση των απόψεων, προκειμένου να καταλήξουμε στο κυβερνητικό μας σχέδιο. Αυτό είναι μια διαδικασία δύσκολη και επίπονη και είναι και ο χρόνος να γίνει». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: