8.9.23

Πώς φτάσαμε στην αναβολή...


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτως ή άλλως, σχεδίαζε να πει πολλά για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές από βήματος του Βελλίδειου... συνεδριακού κέντρου στην Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, με τη μισή χώρα κάτω από τις λάσπες, στο Μαξίμου κρίθηκε ότι ήταν μονόδρομος η αναβολή της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Κι αυτό διότι, έπειτα από τις εκτεταμένες καταστροφές που επέφερε στις υποδομές της χώρας το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, αλλά και με δεδομένο ότι κυβερνάει τεσσεράμισι χρόνια έχοντας αναλάβει από την πρώτη στιγμή την δέσμευση για τη μεταρρύθμιση του κράτους, είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να παραμείνει μόνο στις σχεδιαζόμενες εξαγγελίες για την μεταρρύθμιση του κράτους και των υποδομών. Πρέπει, ταυτοχρόνως, να εξηγήσει και γιατί όλα αυτά δεν έγιναν εδώ και τέσσερα γεμάτα χρόνια, όταν ήταν μαζί γεμάτα και τα ταμεία και όταν ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης απολάμβανε το πολιτικό του ιμπέριουμ, με άνετες πλειοψηφίες στην Βουλή και την ευχέρεια να προβαίνει σε όποια πρωτοβουλία θέλει, να ακυρώνει διαγωνισμούς, να κάνει ρεκόρ απευθείας αναθέσεων και να μη λογοδοτεί καν για αυτά.

Φόβοι για τις λάσπες

Το κλίμα στη Νέα Δημοκρατία είναι βαρύ. Παρά το γεγονός ότι η κυβερνώσα παράταξη συνεχίσει συνεχίζει να παίζει χωρίς αντίπαλο στο πολιτικό σκηνικό, αποτελεί πλέον συγκλίνουσα εκτίμηση στο εσωτερικό της συμπολίτευσης ότι η φθορά για την κυβέρνηση θα αρχίσει να λειτουργεί σωρευτικά και πως ανά πάσα ώρα και στιγμή, ένα περιστατικό, μία κρίση, ένα λάθος μπορεί να αποτελέσουν θρυαλλίδα εξελίξεων και να γυρίσουν την κλεψύδρα ανάποδα, δίνοντας το σήμα για να αρχίσει να αδειάζει η άμμος της πολιτικής κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας στην χώρα. Αυτός ο προβληματισμός, όπως μεταφέρουν αξιόπιστες κυβερνητικές πηγές, έχει φτάσει στο Μαξίμου – και, μάλιστα, στα κατάλληλα πρόσωπα. Οι πληροφορίες δε επιμένουν ότι η απόφαση για αναβολή της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στην διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης αφορά και σε αυτό: στο ότι ο πρωθυπουργός, αν ανέβαινε στην νύμφη του Θερμαϊκού, ξεδίπλωνε το σχέδιο του για την οικονομική πολιτική της χρονιάς και εξετίθετο στις δημοσιογραφικές ερωτήσεις της καθιερωμένης συνέντευξης τύπου, μπορεί να μην απέφευγε το μεγάλο λάθος – και σίγουρα δεν θα μπορούσε να αποφύγει το να βρεθεί σε μία άβολη κατάσταση, αν ερωτάτο γιατί τέσσερα χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα, αφού ο ίδιος μίλησε για κλιματική κρίση ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019, γιατί η χώρα μας είναι τελευταία στην Μεσόγειο σε σχέση με την επιτυχία κατάσβεσης πυρκαγιών αλλά και γιατί όλα όσα θέλει να πει για αλλαγές στο κράτος δεν δρομολογήθηκαν εδώ και τέσσερα γεμάτα χρόνια. Του τον δοθέντων, κατέστη σαφές στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα ήταν σώφρον να κερδίσουν χρόνο, εωσότου κατακάτσει ο κουρνιαχτός, περάσει το κύμα της κακοκαιρίας και μετρήσει η χώρα τις πληγές της. Πέραν αυτού, στο Μαξίμου ήθελαν να δουν και πως θα αποτυπωθεί το κοινωνικό κλίμα έπειτα από αυτή την καταστροφή, ούτως ώστε, αν μη τι άλλο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ξέρει αν, όταν ανέβει στη Θεσσαλονίκη για να αντιμετωπίσει τους δημοσιογράφους και τους παραγωγικούς φορείς, θα παίζει εντός έδρας ή σε ένα εχθρικό γήπεδο...

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: