18.9.23

Ελπίδες και ανησυχίες στις ουρές των ψηφοφόρων...


H εικόνα της εντυπωσιακής συμμετοχής του κόσμου στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε από νωρίς χθες το πρωί στα εκλογικά κέντρα. Βρεθήκαμε σε τέσσερα διαφορετικά σημεία των νοτίων προαστίων (Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Παλαιό Φάληρο, Άλιμος) συνομιλώντας με ψηφοφόρους, παλιά και νέα μέλη και... στελέχη των τοπικών οργανώσεων.

Η χθεσινή εικόνα δε θύμιζε σε τίποτα το αίσθημα απογοήτευσης και εσωστρέφειας που ακολούθησε την πρόσφατη διπλή εκλογική συντριβή, ούτε τους διαπληκτισμούς των τελευταίων ημερών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην πλατεία της Νέας Σμύρνης στις δύο το μεσημέρι, η ουρά ξεπερνούσε τα 150 μέτρα έξω από το εκλογικό κέντρο (Γαλαξίας), με τον κόσμο όλων των ηλικιών να περιμένει ακόμα και 1,5 ώρα για να ψηφίσει. Στις 15.00 είχαν ψηφίσει πάνω από 770 άτομα, ενώ 1.250 άτομα είχαν συμμετάσχει στην εκλογή του Αλέξη Τσίπρα. Στα πηγαδάκια και στις ουρές, ο κόσμος δε συζητούσε ιδιαίτερα πολιτικά ούτε υπήρχαν αντιπαραθέσεις. «Με ανησυχεί αυτή η διαδικασία, βλέπω κόσμο που δεν έχω ξαναδεί, και αρκετούς που δεν είναι ψηφοφόροι του κόμματος», εκμυστηρεύεται χαμηλοφώνως στέλεχος της τοπικής οργάνωσης. 

Κάποιοι άλλοι δεν κρύβουν τις επιλογές τους: «Κάποιους υποψήφιους τους αγαπάνε ξαφνικά τα ΜΜΕ, είναι τυχαίο αυτό; Το κόμμα θα αλλάξει άρδην. Η επικοινωνία είναι πλέον το παν. Μπορεί να μη συμφωνώ απόλυτα, αλλά έτσι παίζεται το παιχνίδι», μας λέει ο Γιώργος Καραντζούλης, που δεν κρύβει την προτίμησή του στον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά και στη δεδομένη, όπως πιστεύει, επαναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο προσκήνιο. Ανάλογες απόψεις αλλά και ανησυχίες ακούσαμε σε όλα τα εκλογικά κέντρα που επισκεφτήκαμε.

«Εγώ είμαι πασοκογενής, πίστευα ότι πρέπει να υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία του κόμματος, όμως δεν σας κρύβω ότι η υποψηφιότητα Κασσελάκη και το όλο επικοινωνιακό περιτύλιγμά του με τρομάζουν. Βλέπω κόσμο σήμερα εδώ που δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με την προοδευτική παράταξη. Φοβάμαι ότι θα βγει», μας λέει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό κέντρο της Αγίας Βαρβάρας, στο Παλαιό Φάληρο.

«Η σημερινή προσέλευση ξεπέρασε τις προσδοκίες μας και διαψεύδει κατηγορηματικά τα ευσεβή σενάρια περί διάλυσης του κόμματος», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Βασίλης Κίλιας, συντονιστής της Οργάνωσης Μελών Καλλιθέας. Στα εκλογικά τμήματα της Καλλιθέας χθες το απόγευμα, υπολόγιζαν πως το 30-40% όσων έρχονταν να ψηφίσουν ήταν νέα μέλη, με τη συμμετοχή των νεότερων ηλικιών να είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη φορά. 

Σε αυτές τις περιοχές, τα τοπικά στελέχη έδιναν την εικόνα πως οι ψηφίσαντες χθες ανήκαν κυρίως στον προοδευτικό χώρο, αν δεν ήταν όλοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές. «Είναι και για μας στο κόμμα μια καινούργια διαδικασία, καθώς την προηγούμενη φορά ήταν μόνο ο Αλέξης Τσίπρας υποψήφιος, η οποία ελπίζουμε να μας βγει σε καλό», μας έλεγαν στους διαδρόμους έξω από τα εκλογικά κέντρα. 

Στην Καλλιθέα, στις τέσσερις το μεσημέρι, η συμμετοχή είχε φτάσει στο 80% (περίπου 800 άτομα) σε σχέση με όσους ψήφισαν συνολικά στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές...

Κώστας Ζαφειρόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: