Οι χάρτες της καταστροφής σε Έβρο, Ρόδο και Πάρνηθα...
ο WWF Ελλάς διοργάνωσε Συνέντευξη Τύπου, με θέμα τις φετινές δασικές πυρκαγιές που υπολογίζεται πως έπληξαν συνολικά, πάνω από 1,7 εκ. στρέμματα. To Magazine ήταν εκεί.
Η ιδιαιτερότητα των φετινών πυργκαγιών είναι πως υπήρξε πολύ μεγάλη διασπορά γεωγραφικά, ενώ υπήρξε... εκτεταμένη καταστροφή σε αρχέγονα δάση. 18 περιοχές NATURA, 5 καταφύγια άγριας ζωής, τρία εθνικά πάρκα καθώς και ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας, παραδόθηκαν στις φλόγες με το σύστημα δασοπυρόσβεσης να αποτυγχάνει για ακόμη μια χρονιά, παρά τις γενναίες προσπάθειες των πυροσβεστών στο πεδίο. Συγκεκριμένα, στις προστατευόμενες περιοχές υπάρχουν δασικά οικοσυστήματα, που είτε δεν έχουν φυσικούς μηχανισμούς αναγέννησης (π.χ. μαύρη πεύκη στον Έβρο), είτε τους έχουν εξαντλήσει μετά από απανωτές πυρκαγιές (π.χ. Ρόδος, Πάρνηθα, Έβρος, Κέρκυρα, Αιγιαλεία).
Όπως έθεσαν οι υπεύθυνοι του WWF το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ακριβώς αυτές οι διπλοκαμένες εκτάσεις. Υπολογίζονται σε πάνω από 220.000 στρέμματα στις εννιά περιοχές που έχουν καεί ξανά τα τελευταία είκοσι χρόνια. Στη Ρόδο, 70.000 στρέμματα είναι πολλαπλά καμένα, κάτι που δείχνει πως παρά τις αιτιάσεις της κυβέρνησης, η ζημιά δεν μπορεί να λογίζεται ως μικρή.
Στον Έβρο η δυσκολία αποκατάστασης εντοπίζεται σε δέντρα όπως η μαύρη πεύκη και η οξιά, με το δάσος μαύρης πεύκης να αποτελεί και τη φωλιά του μαυρόγυπα στη χώρα μας. Έτσι, στις περιοχές της Δαδιάς που καταστράφηκαν, υπολογίζεται πως χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση ως προς τα δέντρα που χάθηκαν και την αναπλήρωσή τους. Στον Έβρο, διπλοκάκηκαν 100.000 στρέμματα, με τα διπλοκαμμένα να είναι δύσκολα ως προς την αποκατάστασή τους.
Στην Πάρνηθα ζούσαν αγριοκάτσικα, αγριόγιδες, αγριογούρουνα καθώς και το κόκκινο ελάφι, οι πληθυσμοί των οποίων έχουν πληγεί.
Συνέντευξη Τύπου του WWF
Οι υπεύθυνοι του WWF στάθηκαν ιδιαιτέρως στις διαχρονικές παθογένεις που έχουν να κάνουν με την πρόληψη κυρίως των πυρκαγιών, αλλά και την αντιμετώπισή τους. Όπως είπαν, η κλιματική κρίση δεν μπορεί να είναι άλλοθι, καθώς πρακτικά, ξεσκεπάζει "ηχηρά" τις αδυναμίες μας.
Ο μεγαλύτερος εμπρηστής είναι το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας
"Μιλάμε για drones την ώρα που απαξιώνουμε και δε στελεχώνουμε τη Δασική Υπηρεσία. Η φωτιά ξεκίνησε ακριβως απέναντι από ένα εγκαταλελειμένο πυροφυλάκιο, το οποίο αν λειτουργούσε θα την είχαμε προλάβει", είπε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Λιαρίκος, υπεύθυνος ανάπτυξης του WWF Ελλάς, για τη φωτιά στη Ρόδο.
"Δεν υπάρχει σχεδιασμός. Ο μεγαλύτερος εμπρηστής είναι το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Γνωρίζουμε πια πως για την πρώτη φωτιά στον Εβρο ευθύνεται κεραυνός", πρόσθεσε ακόμη, ενώ τόνισε πως το Κράτος ενδιαφέρεται να αναζητήσει τις αιτίες σε πιθανούς εμπρησμούς, την ώρα που διαρκώς επιβεβαιώνεται πως οι εμπρησμοί δεν είναι η κύρια αιτία για τις φωτιές κάθε χρόνο.
Ο κ. Λιαρίκος ανέδειξε ακόμη ένα ζήτημα, το ότι δηλαδή οι οικισμοί μας δεν είναι ασφαλείς. "Η αμέλεια είναι μεγάλος παράγοντας στις φωτιές, ωστόσο το πρόβλημα είναι πως οι οικισμοί δεν είναι ασφαλείς. Κάθε εκκένωση λέει αποτύχαμε ως κράτος κινδυνεύετε μέσα στα σπίτια σας, φύγετε". "Οι εκκενώσεις είναι η κορυφή του παγόβουνου. Από το Μάτι και μετά γίνονται μόνο εκκενώσεις. Οι δασικές πυρκαγιές δεν αντιμετωπίζονται χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας. Με εθελοντές εκπαιδευμένους, με πρόληψη, κινητοποίηση μηχανημάτων και περιφρούρηση. Δεν αντιμετωπίζονται σαν εγκληματίας που πρέπει να αστυνομεύσουμε", δήλωσε.
"Η καταστολή πρέπει να έρχεται τελευταία. Έπεται η σωστή αποκατάσταση, ενώ προηγείται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο πρόληψης. Χρειάζεται ακόμη διαχείριση των δασών μας. Ως χώρα εισάγουμε το σύνολο της ξυλείας", είπε για να προσθέσει πως οι χάρτες επικινδυνότητας και εκτίμησης ρίσκου που χρησιμοποιούνται είναι απαρχαιωμένοι, από τη δεκαετία του '80. Ακόμη στάθηκε στο γεγονός πως οι αναδασώσεις στη χώρα μας είναι ασυντόνιστες και πως χρειάζεται και ένα σχέδιο οργάνωσης των εθελοντών και ενημέρωση για την αποκατάσταση περιοχών.
Πρόσθεσε δε, πως η Ελλάδα δεν έχει ένα διαρκές και διακομματικό πλαίσιο πρόληψης και δράσης, στα πρότυπα για παράδειγμα της Πορτογαλίας που τηρεί το ίδιο πρωτόκολλο από το 2016 και μετά.
Για να διαβασετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου