12.9.23

Αθωράκιστοι πριν, μόνοι μετά...


Τον Μάρτιο του 2022 ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Στυλιανίδης παρουσίαζε το Εθνικό Πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας «Αιγίς». Με κόστος 1,7 δισ. ευρώ, το πρόγραμμα διαφημίστηκε ως το μεγαλύτερο που έχει σχεδιαστεί ποτέ, «η αληθινή ευκαιρία της Ελλάδας να αναβαθμίσει την πολιτική προστασία της... ενισχύοντας παράλληλα την ανθεκτικότητά της στην κλιματική κρίση». 

Μεταξύ άλλων, περιελάμβανε νέα, σύγχρονα μέσα τεχνολογίας για την πρόληψη, τη διασφάλιση του έγκαιρου και αποτελεσματικού συντονισμού, drones, αναβάθμιση επικοινωνιών και το 112.

Ο Χρ. Στυλιανίδης παρέδωσε ένα υπουργείο-κέλυφος, χωρίς καν οργανόγραμμα -με την κύρια ευθύνη να βαραίνει φυσικά το Μέγαρο Μαξίμου- στον Βασίλη Κικίλια. Ο Στυλιανίδης, που βρέθηκε εκτός του νέου κυβερνητικού σχήματος, επανήλθε αυτή τη φορά στο υπουργείο Ναυτιλίας μετά την παραίτηση Βαρβιτσιώτη, δρόμο που θα ακολουθήσει, όπως όλα δείχνουν, και ο Βασίλης Κικίλιας. Ο απολογισμός των τελευταίων μηνών γράφει πάνω από 2 εκατομμύρια στρέμματα καμένα περίπου, τα δάση της Αττικής και της Δαδιάς στάχτη, ολοσχερή και ανυπολόγιστη καταστροφή στον Θεσσαλικό Κάμπο, στον Βόλο και στο Πήλιο.

Από το πρόγραμμα «Αιγίς» έμεινε μόνο το 112, το οποίο στην περίπτωση των χωριών του Κάμπου που πνίγηκαν δεν δούλεψε. Πώς ξοδεύτηκαν αυτά τα 1,7 δισ. ευρώ; Επειδή ο πρωθυπουργός δεν θα απαντήσει, ας το κάνει ο νέος υπουργός Ναυτιλίας. Τα ποσά που εγκρίθηκαν μετά τον «Iανό» για αντιπλημμυρικά στη Θεσσαλία πόσα ήταν και πού διατέθηκαν; Αυτό οφείλει να απαντήσει χωρίς να κρύβεται ο κύριος Αγοραστός. 

Ο πρωθυπουργός, όμως, υποχρεούταν να μας εξηγήσει γιατί έγινε η απένταξη σημαντικών έργων αντιπλημμυρικής προστασίας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κατά την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης που υποβλήθηκε για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις λίγες εβδομάδες πριν. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει σήμερα στο Στρασβούργο ώστε να ζητήσει ευρωπαϊκά κονδύλια. Προκαλεί ωστόσο προβληματισμό γιατί, ενώ περνάμε στην ένατη μέρα της καταστροφής, ακόμα δεν έχει εξασφαλίσει το ποσό, όπως είχε πράξει η Σλοβενία, που πριν από έναν μήνα, όταν πλημμύρισαν εκεί τα 2/3 της επικράτειας, η σλοβενική κυβέρνηση σε μόλις τρεις ημέρες εξασφάλισε την αρωγή των άλλων ευρωπαϊκών χωρών...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: