15.9.23

Ο μύθος του ακέφαλου καβαλάρη διαψεύστηκε στη ΔΕΘ...



Ο εκνευρισμός των νεοδημοκρατών σε όσα ανέφερε ο κ. Φάμελλος γίνεται εύκολα αντιληπτός καθώς, ούτε μισή ώρα μετά την λήξη της συνέντευξης, ο βουλευτής της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος εξέδωσε σχεδόν δισέλιδη ανακοίνωση στην οποία υποτίθεται ότι απαντά στον κ. Φάμελλο...
Κι όμως ... κινείται! Αν και «ακέφαλος» ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ απέδειξε δια του προέδρου της κοινοβουλευτικής του ομάδας Σωκράτη Φάμελλου, ότι έχει στέρεο λόγο, μαχητική αντιπολιτευτική στάση κι αυτά σε συνδυασμό με προτάσεις πάνω σε πολύ συγκεκριμένα θέματα, από τις πλημμύρες και τις φωτιές, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις διπλωματικές κινήσεις, μέχρι την ανυπαρξία έργων στη Θεσσαλονίκη. Κατά το κοινώς λεγόμενο, περνώντας μέσα από την φωτιά του πολιτικού σκηνικού μετά τις εκλογές και την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, αποδείχθηκε ότι «ο μύθος του ακέφαλου καβαλάρη» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ...είναι όντως μύθος! Τόσο βολικός για την κυβέρνηση που κοντεύουν να τον πιστέψουν και οι συριζαίοι.


Η αλήθεια είναι ότι υπήρχαν πολλές κρυφές ενστάσεις ή αμφιβολίες για την επιλογή να δοθεί συνέντευξη τύπου του κ. Φάμελλου πριν ανεβεί στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως είθισται δηλαδή. Υπήρχαν φόβοι μην γίνει κάποιου είδους «λάθος» δυό μέρες πριν εκλογές για νέο/α πρόεδρο του κόμματος. Πάνω από όλα διαψεύστηκε η αίσθηση ματαιότητας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πρέπει να μπει σε υποχρεωτική φάση «αφωνίας» μέχρι να λυθούν όλα του τα προβλήματα. Το είπε ο κ. Φάμελλος, αλλά μάλλον δεν προσέχθηκε και τόσο, επειδή ήταν προσάρτημα σε απάντηση για κάποιο άλλο θέμα: είπε ότι βρέθηκε εκεί, γιατί το κόμμα έχει να πει πράγματα, μιλάει για όλα και δεν ακούγεται, οπότε η ΔΕΘ είναι μια ευκαιρία να ακουστεί ο λόγος του και η ευκαιρία αυτή δεν έπρεπε να χαθεί. Πιο απλά δεν πετάς και το μωρό μαζί με τα νερά.

Κρατώ παρατηρήσεις παλαιών συναδέλφων στην αίθουσα μετά την συνέντευξη που σημείωναν ότι ακούμε τα ίδια πράγματα που έλεγε πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αλλά λες και κάτι έχει αλλάξει ακόμη και στην φρασεολογία, λειάνθηκαν γωνίες και φύτρωσαν νέες ακίδες. Άλλοι πάλι σημείωναν ότι εντυπωσιάστηκαν που ο κ. Φάμελλος έβγαλε την συνέντευξη τύπου χωρίς να κάνει κανένα λάθος -παρότι το άγχος του κατά την ανάγνωση της εισήγησής του ήταν εμφανές- και, ότι αυτό δεν περίμεναν. Δηαλδή, τον περίμεναν στη γωνία -λογικό αυτό για δημοσιογράφους- και τελικά δεν τους προέκυψε ούτε λεκτικό ολίσθημα.
Οι λεπτομέρειες αυτές δεν θα είχαν κανένα νόημα σε άλλες εποχές αλλά, είπαμε, βρισκόμαστε... στην εποχή του ακέφαλου καβαλάρη. Η, μεγάλη παραδοξότητα που βγαίνει σε καλό του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι πως, αν και δικαίως διαμαρτυρήθηκε στη διοίκηση της ΔΕΘ -λέγοντας ότι η εθιμοτυπία δεκαετιών θέλει την αξιωματική αντιπολίτευση να μιλά στο δεύτερο σαββατοκύριακο της διοργάνωσης απαντώντας στις ανακοινώσεις της εκάστοτε κυβέρνησης που έχουν προηγηθεί- τελικά, αυτή η «αλλαγή», θα είναι υπέρ του καθώς θα αναγκάσει τον πρωθυπουργό που ανεβαίνει αύριο στην πόλη να απαντήσει αυτός. Και θα απαντήσει γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς. Γιατί κάτι πρέπει να πει για την οικονομία, τις τραγωδίες και τις καταστροφές αλλά και για την ίδια την πόλη στην οποία τάζει πέντε χρόνια τώρα τα ίδια πράγματα κι ακόμη δεν υπάρχει ούτε μακέτα...

Ο εκνευρισμός των νεοδημοκρατών σε όσα ανέφερε ο κ. Φάμελλος γίνεται εύκολα αντιληπτός καθώς, ούτε μισή ώρα μετά την λήξη της συνέντευξης, ο βουλευτής της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος εξέδωσε σχεδόν δισέλιδη ανακοίνωση στην οποία υποτίθεται ότι απαντά στον κ. Φάμελλο για όσα είπε σχετικά με την ανυπαρξία έργων στη Θεσσαλονίκη. Παραθέτουμε στο τέλος του κειμένου ολόκληρη την ανακοίνωση του κ. Σιμόπουλου διότι, όπως εύκολα μπορείτε να διαπιστώσετε η μόνη απάντηση είναι... η λέξη «απάντηση». Οι Θεσσαλονικείς που γνωρίζουν καλά τι δεν έγινε και τι καταστράφηκε στην πόλη στην πόλη θα καταλάβουν... Και θα περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την θέση που θα πάρει ο πρωθυπουργός για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΘ, η πιθανή ιδωτικοποίηση της οποίας θα σημάνει το πέταγμα «λευκής πετσέτας», ματαίωσης δηλαδή του σχεδίου ανάπλασής της για το οποίο η διοίκηση της διοργάνωσης διέθεσε ήδη μια ολόκληρη δεκαετία. Όπως δείχνουν τα πράγματα το σχέδιο θα το καταπιούν οι πλημμύρες της Θεσσαλίας...

Αναμένουμε με ενδιαφέρον και λοιπές αντιδράσεις καθώς η αιχμή Φάμελλου για τις ευθύνες του τοπικού πολιτικού δυναμικού της τοπικής αυτοδιοίκησης, η ανυπαρξία μαχητικότητάς του, η μετατροπή του σε απλό χειροκροτητή, η «δουλική» συμπεριφορά του προς την κυβέρνηση εκτιμήθηκαν ως ένα, αν όχι το μεγαλύτερο από τα δεινά ολόκληρου του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Η ανακοίνωση του Στράτου Σιμόπουλου

Απάντηση στη συνέντευξη του Σωκράτη Φάμελλου για τα έργα στη Θεσσαλονίκη
Σε μία μεγάλη διαστρέβλωση της πραγματικότητας για τις κυβερνητικές δράσεις στη Θεσσαλονίκη προχώρησε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στα πλαίσια της ΔΕΘ, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος.

Μεταξύ άλλων ισχυρίσθηκε ότι:

Α. Η Θεσσαλονίκη απουσιάζει πλήρως από το Ταμείο Ανάκαμψης

Β. Υπάρχει 5 χρόνια καθυστέρηση στην πλήρη λειτουργία του μετρό.

Γ. Θα υπάρξει κυκλοφοριακό έμφραγμα από τη κατασκευή του Fly Over.

Δ. Ακυρώνεται η δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρο στο στρατόπεδο Γκόνου.

Ε. Καθυστερεί η επέκταση του ΟΛΘ και η σύνδεσή του με ΠΑΘΕ και σιδηροδρομική Εγνατία.

ΣΤ. Καταργήθηκε ο Φορέας Διαχείρισης του Θερμαϊκού και

Ζ. Σταμάτησε το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ.

Η πραγματικότητα, όμως, είναι αμείλικτη. Έτσι:

Α. Στο Ταμείο Ανάκαμψης για τη Θεσσαλονίκη έχουν ενταχθεί ήδη πολλά έργα όπως είναι η ανακαίνιση του Αλκαζάρ, η νέα μονάδα γονιδιακών μελετών στο Παπανικολάου, το νέο κολυμβητήριο στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης, όπως και το μεγάλο έργο αναπλάσεων στον ίδιο δήμο. Παράλληλα, η Θεσσαλονίκη συμμετέχει και σε μεγάλα οριζόντια έργα όπως είναι η αναβάθμιση όλων των νοσοκομείων της χώρας, ύψους 1,2, και η ψηφιοποίηση του δημοσίου.

Β. Για το μετρό έχει χυθεί πολύ μελάνι. Θα κόψουμε τελικά εισιτήρια σε έναν χρόνο. Προφανώς το 19 δε θα είχαμε μετρό, αλλά ξανά μουσαμάδες για εγκαίνια . Επίσης, η λύση για τη Βενιζέλου ήταν στη φαντασία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πλέον θα έχουμε εκεί έναν σταθμό-μουσείο.

Γ. Το πιθανό κυκλοφοριακό έμφραγμα με το Fly Over θα αποφευχθεί με την απόσπαση τροχονόμων στη Θεσσαλονίκη, τη πρόσληψη οδηγών στον ΟΑΣΘ, την απόκτηση νέων ηλεκτροκίνητων λεωφορείων και τη λειτουργία του μετρό. Άλλωστε το όφελος από ένα έργο είναι πάντα μεγαλύτερο για τους πολίτες, από την πρόσκαιρη ταλαιπωρία κατά τη διάρκεια της κατασκευής του.

Δ. Το εμπορευματικό κέντρο στο στρατόπεδο Γκόνου ήταν ανώριμο ακόμη και όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προκήρυξε διαγωνισμό. Σήμερα προχωρά η ωρίμανση του, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της χρηματοδότησης της μετεγκατάστασης από εκεί των στρατιωτικών φούρνων και την ωρίμανση των περιβαλλοντικών μελετών.

Ε. Για τον ΟΛΘ η καθυστέρηση της κατασκευής της επέκτασης του προβλήτα 6,οφείλεται σε προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ για αντίστοιχο θέμα που υποχρεώνει την πολιτεία να εκδώσει Π.Δ. Κατά τα άλλα υπάρχει ήδη προτιμητέος ανάδοχος. Παράλληλα, η οδική του σύνδεση θα ολοκληρωθεί το 24.

Ζ. Ο φορέας διαχείρισης του Θερμαϊκού όπως και άλλοι αντίστοιχοι σε όλη την Ελλάδα έχουν απορροφηθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η κεντρική τους πλέον λειτουργία είναι πολύ πιο παραγωγική.

Στ. Το Π.Δ. για το γήπεδο του ΠΑΟΚ είναι έτοιμο εδώ και πάνω από έναν χρόνο και οι περαιτέρω ενέργειες για την κατασκευή του βρίσκονται σε στάδιο, του οποίου την ευθύνη έχει η ΠΑΕ.

Ζ. Τέλος, για τη ΔΕΘ, για την οποία πραγματικά δε γνωρίζω επίσημα το σχέδιο της από εδώ και πέρα πορείας της, δε θα έβλεπα καθόλου με κακό μάτι την ιδιωτικοποίησή της.

Καλό είναι, λοιπόν, και θεσμικά θετικό να γίνεται κριτική στην κυβέρνηση. Καλύτερα, όμως, να γίνεται με βάση την πραγματικότητα.

Η Θεσσαλονίκη, όπως έχω επανειλημμένα ισχυριστεί αλλάζει πρόσωπο με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε λίγα χρόνια αυτό θα γίνει περισσότερο αντιληπτό από όλους τους πολίτες και οι σειρήνες της αντιπολίτευσης δεν θα τους αγγίζουν.

Η αρχή θα γίνει του χρόνου με το Μετρό.

Απόστολος Λυκεσάς

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: