13.9.23

Οι πλημμύρες ανασχεδιάζουν την ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ...


Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την -καθυστερημένη κατά μία εβδομάδα- άνοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις... συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών της Θεσσαλίας αναδιαμορφώνουν το κυβερνητικό πλάνο.

Οι μέρες που περνούν βοηθούν στο σχηματισμό καλύτερης εικόνας για τον υπολογισμό του κόστους των ζημιών, ενώ χθες υπήρξε και η πρώτη αντίδραση από τις Βρυξέλλες, όσον αφορά τη στήριξη προς την πολύπαθη Ελλάδα. Το σχετικό αίτημα του πρωθυπουργού συζητήθηκε κατά τη συνάντησή του, ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, στο Στρασβούργο με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Στην κυβέρνηση εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τους πόρους 2,25 δισ. ευρώ μπορεί να κινητοποιήσει η Ελλάδα από επιμέρους ευρωπαϊκά ταμεία και κονδύλια από αναξιοποίητα προγράμματα, αν και αναγνωρίζουν ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ευρωπαϊκούς πόρους.  

Από την άλλη, τα δημόσια ταμεία -ξεκαθαρίζουν Μέγαρο Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο- θα πρέπει να αξιοποιηθούν, συνδυάζοντας την κοινωνική ευαισθησία με την οικονομική σοβαρότητα. «Θα κάνουμε ό,τι επιτρέπει ο προϋπολογισμός, οι αντοχές της οικονομίας, για τη στήριξη των συμπολιτών μας που επλήγησαν από αυτή την πρωτοφανή θεομηνία», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, το καλάθι με το οποίο θα ανέβει στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδεχομένως να είναι ακόμα πιο λιτό απ’ όσο υπολογιζόταν αρχικά. «Ο πρωθυπουργός δεν αντιλαμβάνεται μία ομιλία, είτε στην ΔΕΘ είτε οπουδήποτε αλλού, ως μια αφορμή για να φέρει ένα καλάθι. Είναι άλλη μια ευκαιρία να περιγράψει με συγκεκριμένες κινήσεις πώς θα αυξηθεί περαιτέρω το εισόδημα των πολιτών. Πώς; Με μόνιμες παρεμβάσεις, όπως το πρόγραμμα που ήδη έχει ψηφιστεί, το 50% όσων λέγαμε προεκλογικά για την οικονομία έχει ήδη γίνει πράξη», τόνισε (στην ΕΡΤ) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Επισήμανε δε ότι τα προσωρινά μέτρα, όπως τα pass, «είναι σημαντικά, λειτούργησαν, αλλά όσο προχωράμε πρέπει να πηγαίνουμε σε όλο και περισσότερες μόνιμες παρεμβάσεις».

Δίνουν και παίρνουν έτσι οι προσθαφαιρέσεις, ενόψει των τελικών ανακοινώσεων του κ. Μητσοτάκη το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο, μέσω των οποίων θα πρέπει να συνδυαστούν η αναγκαία στήριξη στους πληγέντες, η αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών και η μέγιστη οικονομική βοήθεια στους οικονομικά ευάλωτους, χωρίς τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Και αυτό την ώρα που στην κυβέρνηση διαμηνύουν τη βεβαιότητά τους ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα επιτευχθεί, παρά τα όποια εμπόδια.

«Άμεσες ανάγκες»
«Η οικονομία μας έχει πολύ καλές επιδόσεις. Είμαστε σε θέση να καλύψουμε πολλές άμεσες ανάγκες χωρίς να αποκλίνουμε από τους δημοσιονομικούς μας στόχους. Θεωρώ όμως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει γρήγορα, όπως είπατε, να δείξει τη μέγιστη δυνατή στήριξη αλλά και τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, να παρουσιάσει καινοτόμες ιδέες για το πώς θα στηρίξει την Ελλάδα άμεσα, αλλά επίσης σε βραχυπρόθεσμο προς μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Στρασβούργο.

Η δημόσια παρέμβαση του πρωθυπουργού στο τέλος της εβδομάδας, πέραν των οικονομικών, θα αφορά φυσικά την Πολιτική Προστασία και τον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων σε αυτήν. «Θα ακούσετε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τι έχει να πει για τα θέματα Πολιτικής Προστασίας από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης», ανέφεραν κυβερνητικά στελέχη, στο περιθώριο της χθεσινής ορκωμοσίας του νέου υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη στο Προεδρικό Μέγαρο. Παράλληλα, στην ερώτηση αν επίκεινται και παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα το επόμενο διάστημα, απαντούσαν ότι «προέχουν οι δομές και όχι τα πρόσωπα αυτή τη στιγμή», αποκλείοντας εμμέσως το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης την τρέχουσα εβδομάδα και πριν ανέβει στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός.

Είναι ένα θέμα ανοιχτό, το οποίο πιθανόν να εξελιχθεί το επόμενο διάστημα, σε συνέχεια της προχθεσινής παραίτησης του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Ένα από τα πρόσωπα που απασχολούν την επικαιρότητα, λόγω των αρμοδιοτήτων του, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του (στον ΑΝΤ1), έβαλε τέλος στα σενάρια περί δικής του παραίτησης: «Δεν έχω μάθει να φυγομαχώ. Δεν φυγομάχησα ούτε το 2014 μέχρι τις εκλογές, ούτε σαν υπουργός Υγείας μέσα στην πανδημία μέχρι να τελειώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού. Δεν θα φυγομαχήσω τώρα, με τις χειρότερες πυρκαγιές και πλημμύρες στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες», δήλωσε...

Φίλιππος Πανταζής

euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: