7.9.23

Θα κόβει τον μισθό των βουλευτών!...


Υπερεξουσίες στον Τασούλα...

Ένα μονοπρόσωπο όργανο, όπως είναι ο πρόεδρος της Βουλής, θα μπορεί να κρίνει τη συμπεριφορά των βουλευτών και να επιβάλει εκείνη την ώρα ακόμη και περικοπή της βουλευτικής αποζημίωσης κατά 50%! Αυτό προβλέπει μία από τις αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής που αναμένεται να... ψηφιστούν σήμερα από την Ολομέλεια. 

Η Ν.Δ. δρομολογεί τη συγκεκριμένη αλλαγή παρά τις διαφωνίες σύσσωμης της αντιπολίτευσης φοβούμενη τις αντιδράσεις των κομμάτων από τη διαρκώς επαναλαμβανόμενη αλαζονική συμπεριφορά Μητσοτάκη - πρόσφατο είναι το επεισόδιο μεταξύ Κυριάκου Βελόπουλου και Κώστα Τασούλα για το αν ο πρωθυπουργός είναι πορφυρογέννητος.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κανονισμού η επίμαχη διάταξη ψηφίστηκε μόνο από τη Ν.Δ., τα περισσότερα άλλα κόμματα της Βουλής την καταψήφισαν, ενώ οι Σπαρτιάτες δήλωσαν «παρών». Αντίθετα, άλλες αλλαγές, όπως η διεύρυνση των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ψηφίστηκαν με ευρείες πλειοψηφίες.

Η διάταξη επιτρέπει στον εκάστοτε πρόεδρο της Βουλής:

* Να διατυπώνει μομφή κατά βουλευτή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά χωρίς να είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Δεοντολογίας.

* Να αυξάνει την ποινή σε περίπτωση διατύπωσης μομφής. Έτσι, αντί περικοπής του 1/4 της βουλευτικής αποζημίωσης, μπορεί να κοπεί το 1/2.

Η διάταξη αναφέρει: «Σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, ο πρόεδρος της Βουλής μπορεί να αποφασίσει, αντί των πειθαρχικών μέτρων των προηγουμένων άρθρων, τη διατύπωση μομφής για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά εναντίον βουλευτή που υπέπεσε ή επιμένει σε ανεπίτρεπτη ή ανάρμοστη συμπεριφορά. Πριν από την απόφαση του προέδρου της Βουλής, ο ενδιαφερόμενος καλείται να δώσει εξηγήσεις για το πολύ πέντε λεπτά.

Με την απόφαση του προέδρου της Βουλής που διατυπώνει μομφή εναντίον βουλευτή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά μπορεί να επιβάλλεται περικοπή μέχρι και του 1/2 της μηνιαίας αποζημίωσης του βουλευτή».

Κώστας Πουλακίδας

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: