12.9.23

Πνίγηκαν...


Ως παράπλευρη απώλεια του κύματος κακοκαιρίας που έπνιξε τη Θεσσαλία μπορεί να χαρακτηριστεί η κυβερνητική συνοχή... καθώς αυτή τη στιγμή, το κλίμα στο Μαξίμου είναι βαρύ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκέφτεται σοβαρά την ανάγκη να βρει Ιφιγένειες για να φορτώσει την ευθύνη και το φιάσκο, βγαίνοντας ο ίδιος από το κάδρο.

Σαν να μην έφταναν αυτά, η πλειονότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας της νέας Δημοκρατίας είναι στα κεραμίδια, ενώ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ήδη επιχειρεί παρασκηνιακά να κατεβάσει τον πήχη των προσδοκιών αναφορικά με τις αποζημιώσεις στους πληγέντες, ώστε να μην μετατραπεί η αποκατάσταση των ζημιών στην Θεσσαλία σε δημοσιονομική βόμβα που θα τα τινάξει όλα στον αέρα.

Πέραν αυτών, πολεμικό είναι το κλίμα μεταξύ δύο κορυφαίων υπουργών: Του υπουργού πολιτικής προστασίας, Βασίλη Κικίλια, και του υπουργού εθνικής άμυνας Νίκου Δένδια. Με άλλα λόγια, είναι ακόμη νωπές οι εντυπώσεις από τον πόλεμο διαρροών μεταξύ των δύο τους, σχετικά με την παρέμβαση του στρατού για την διαχείριση των καταστροφικών πλημμυρών στην Θεσσαλία. Όποιος διάβασε προσεκτικά την δήλωση του Νίκου Δένδια, διαπίστωσε ότι, πέραν της ικανοποίησης που εξέφρασε ο υπουργός, παρατήρησε με νόημα ότι οι ένοπλες δυνάμεις ανταποκρίνονται όταν καλούνται – με άλλα λόγια, φωτογράφισε την πολιτική προστασία για καθυστερημένη υποβολή αιτήματος προς τον στρατό να βοηθήσει και να σώσει την παρτίδα.

Στον αντίποδα, παράγοντες του υπουργείου πολιτικής προστασίας όχι μόνο έλεγαν ότι ο στρατός είχε ειδοποιηθεί από την πρώτη στιγμή, αλλά διερωτώντο και «αν οι δυνάμεις του στρατού χρειάζονται ειδική πρόσκληση για να βάλουν πλάτη στην διαχείριση μιας τέτοιας πρωτόγνωρης κατάστασης».

«Θυσία» Κικίλια;

Όλα τούτα, βεβαίως, στον απόηχο των σεναρίων που θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ετοιμάζεται να θυσιάσει το Βασίλη Κικίλια, σαν άλλη Ιφιγένεια, ώστε να του επιρρίψει την ευθύνη για τις καταστροφές – κάτι, δηλαδή, σαν αυτό που είχε κάνει με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια. Κατά πολλούς, μάλιστα, η απουσία του Βασίλη Κικίλια από την διήμερη περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία και από τις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός, «φωνάζει» ότι ο υπουργός πολιτικής προστασίας μέτρα μέρες στο πολυδύναμο υπουργείο του Αμαρουσίου. Πάντως, αν και το σενάριο αποπομπής του Βασίλη Κικίλια είναι ισχυρό, στο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός, καθώς το φιάσκο χρεώνεται και ο γαλάζιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας αγοραστός, αλλά και συνολικά η κυβέρνηση, αφού μετά τον Ιανό δεν έχει προχωρήσει τίποτα σε επίπεδο θωράκισης.

Βαρύ κλίμα

Όπως και να ‘χει, γαλάζιοι βουλευτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την εικόνα που εμφανίζει η κυβερνητική μηχανή από την επαύριον των εκλογών του Ιουνίου και μετά: υπουργοί παραιτούνται, η κυβέρνηση οδηγείται από το ένα φιάσκο στο άλλο, ενώ πρωτόγνωρες καταστροφές πλήττουν τη χώρα, με το επίπεδο προετοιμασίας και απόδοσης του κρατικού μηχανισμού να περνάει διαρκώς κάτω από τη βάση. Οι βουλευτές, λοιπόν, συγκλίνουν ως προς την εκτίμηση ότι ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει ό,τι μπορεί για να πάρει την κάτω βόλτα μία ώρα αρχύτερα…

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: