Τα επεισόδια στη σαπουνόπερα με πρωταγωνιστή τον Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, ξεκίνησαν δυναμικά με την αποκάλυψη του Documento ότι η ΕΥΠ, που υπάγεται στο γραφείο του Πρωθυπουργού, τον παρακολουθούσε αποδίδοντάς του τον κωδικό 519C και πιθανώς επικαλούμενη «λόγους εθνικής ασφαλείας». Από εκεί και πέρα η... σειρά έλαβε κωμικό χαρακτήρα με τις προσπάθειες του κ. Φλώρου να παριστάνει τον κομάντο που… φοβόταν να στραφεί κατά του πρωθυπουργού που τον παρακολουθούσε.
Στον δεύτερο κύκλο της σεζόν, η σειρά μπήκε σε τροχιά περιπέτειας. Τις εντυπωσιακές εκρήξεις-μανιτάρια στο στρατόπεδο της Νέας Αγχιάλου όταν μια πυρκαγιά, που έκαιγε επί δύο ημέρες, εισέβαλε στις αποθήκες πυρομαχικών. Aκολούθησαν οι αποκαλύψεις για τα ελικόπτερα που βούλιαξαν στις λάσπες του Στεφανοβίκειου και τα ψέματα του ΓΕΣ ότι ήταν ήταν παροπλισμένα «από χρόνια» ενώ μια ημέρα αργότερα επιχειρούσαν στη Ζαγορά Πηλίου.
Η σεζόν της περιπέτειας έκλεισε με τις φοβερές «μάχιμες» φωτογραφίες «φωτισμένων» στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που βουτούσαν στις μολυσμένες λάσπες χωρίς προστασία για να… πατήσουν πάνω στα στιβαρά κορμιά τους οι ηλικιωμένοι, χωρίς κανένας να σκεφτεί ότι υπήρχε ο πολύ πιο εύκολος, ασφαλής και… στεγνός τρόπος, να σηκώσουν τους ηλικιωμένους στα χέρια.
Όμως ο τρίτος κύκλος της αρχηγίας του Κωνσταντίνου Φλώρου ξεκίνησε ως δράμα. Κι αυτό γιατί δεν είχαμε απλώς απαράδεκτες γκάφες, αλλά θανάτους συμπολιτών μας, στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και διερμηνέων, που είχαν αναλάβει το καθήκον της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη δοκιμαζόμενη Λιβύη.
Στα social media
Ο στρατηγός Φλώρος στην προσπάθειά του να κάνει έναν επικοινωνιακό αντιπερισπασμό από τις συνεχόμενες απαράδεκτες καταστάσεις που προηγήθηκαν και εξέθεσαν το στράτευμα στα μάτια φίλων, εχθρών και κυρίως των πολιτών τους οποίους θα έπρεπε να προστατεύει, προανήγγειλε, από τα social media που διατηρεί, την αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λιβύη. Μετά δηλαδή από τις εγκληματικές αποτυχίες σε Νέα Αγχίαλο και Θεσσαλία, ο Α/ΓΕΕΘΑ χρησιμοποίησε τις Ένοπλες Δυνάμεις ως όχημα για τη δική του επικοινωνιακή αντεπίθεση.
Η ελληνική αποστολή, που εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι μετέβη σε εμπόλεμη περιοχή χωρίς πρωτόκολλα και εν είδει σχολικής εκδρομής, ενεπλάκη σε μια τεράστια καταστροφή του οχήματος στο οποίο επέβαιναν τα μέλη της. Μιλάμε για καταστροφή γιατί ενώ οι πληροφορίες που αναφέρουν οι ανακοινώσεις του ΓΕΕΘΑ μιλούν για τροχαίο δυστύχημα, οι μαρτυρίες των επιζώντων κάνουν λόγο για έκρηξη, κάτι που ταιριάζει και με τις εικόνες του κατεστραμμένου λεωφορείου που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Δυστυχώς πάντως, όσο κι αν θέλει κανείς να πιστέψει τις επίσημες ανακοινώσεις του ΓΕΕΘΑ, η ίδια η πραγματικότητα το κάνει δύσκολο, αφού τελευταία τα ψέματα είναι το πρώτο του καταφύγιο.
Ψέματα
Όταν δημοσιεύτηκε το θέμα με τα πλημμυρισμένα ελικόπτερα απάντησε ότι είναι παροπλισμένα, ενώ την επόμενη ημέρα τα ίδια ελικόπτερα συμμετείχαν σε επιχειρήσεις.
Στη συνέχεια είπε ότι πλέον όλα τα ελικόπτερα είναι ασφαλή, ενώ τελικά χρειάστηκε να εκκενωθούν λίγες ώρες αργότερα από τη βάση στο Στεφανοβίκειο και την ίδια στιγμή υπάρχουν πληροφορίες ότι επτά Απάτσι παραμένουν βυθισμένα στις λάσπες.
Τα ψέματα κορυφώθηκαν όταν το ΓΕΕΘΑ, μετά το τραγικό περιστατικό ανακοίνωσε ότι τα μέλη της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη είναι «ελαφρώς τραυματισμένα», ενώ τελικά υπήρχαν νεκροί και αγνοούμενοι. Χρειάστηκε να εκδοθεί συλλυπητήρια δήλωση του υπ. Υγείας της Λιβύης και δημοσιεύματα σε διεθνή πρακτορεία ειδήσεων για να κατορθώσει το ΓΕΕΘΑ να αρθρώσει τις δύσκολες λέξεις των θανάτων και συνεπώς της αποτυχίας του.
Θλιβερό στοιχείο στην υπόθεση είναι η σύγκριση που γίνεται στον δημόσιο λόγο ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική ανθρωπιστική αποστολή στη Λιβύη.
Η Τουρκία στη Λιβύη
Η τουρκική αποστολή, απολύτως θωρακισμένη, έφτασε στη Λιβύη με 122 οχήματα κάθε τύπου (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά, νταλίκες, τζιπ, φορτηγά, ημιφορτηγά) και 550 άτομα προσωπικό συνολικά, από την Πυροσβεστική, το Λιμενικό, την AFAD, τη Τουρκική Ημισέληνο και άλλες οργανώσεις και δομές. Έστησε 3 νοσοκομεία εκστρατείας και παρέδωσε περίπου 4.000 τόνους βοήθειας.
Αντιθέτως, η ελληνική αποστολή έφτασε με τρεις τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας και μια απροστάτευτη μικρή ομάδα νοσηλευτών, γιατρών και στελεχών του ΕΤΑ. Ασχέτως του αν τελικά αποδειχτεί ότι πράγματι το δυστύχημα επρόκειτο για τροχαίο, η σύγκριση είναι αναπόφευκτη. Η ελληνική αποστολή, με μια μικρή παρουσία σε μια χώρα υπό καθεστώς εμφυλίου πολέμου, διακινδύνευσε να μετατραπεί από «σωτήρας» σε «στόχος» κάθε λογής υπόγειου συμφέροντος.
Ο μόνος που επιμένει πως όλα πήγαν καλά φαίνεται πως είναι ο στρατηγός Φλώρος. Ο «αρχιστράτηγος των καταστροφών» που διατηρεί επάξια τον τίτλο του για μία ακόμη εβδομάδα, φέρεται το βράδυ της Δευτέρας να ενεπλάκη σε σφοδρό φραστικό επεισόδιο με τη μητέρα ενός από τους επιζώντες, εντός μάλιστα του Ναυτικού Νοσοκομείου.
Η μητέρα του τραυματία φέρεται να του ζήτησε τον λόγο γιατί έστειλε τα παιδιά απροστάτευτα στη Λιβύη, κι εκείνος της απάντησε, αν είναι δυνατόν, ότι την ίδια ακριβώς διαδικασία θα ακολουθούσε και πάλι εάν του ζητούσαν να ξαναστείλει Έλληνες στρατιώτες σε ανθρωπιστική αποστολή στο εξωτερικό...
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου