6.9.23

Πιρόγες...


«Με μία πιρόγα φεύγεις και γυρίζεις / τις ώρες που αγριεύει η βροχή». Πιρόγες μόνο στο... «Ερωτικό» (Άλκης Αλκαίος, Θάνος Μικρούτσικος), στον Βόλο με φουσκωτές βάρκες ο απεγκλωβισμός. Κατακλυσμός.

«Πού πάτε, ρε άνθρωποι;» φώναζε στους δρόμους ο δήμαρχος-Νώε μέχρι το γόνυ στο νερό. Απορεί και θυμώνει, η βροχή δυναμώνει, τα οχήματα εγκλωβισμένα, τα νεύρα τεντωμένα.

«Δεν ακούτε, πού πάτε όλοι εσείς; Από χθες σας λέμε!» Τα είπατε σε όλους τους εμπλεκόμενους;

Χωρίς επίσημη, οριζόντια απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 10:47, «στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του #Βόλου λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων», ήταν Τρίτη πρωί. Δύσκολη, καταστροφική, είχε ήδη καταγραφεί ο πρώτος θάνατος από την κακοκαιρία Daniel, γίνονταν έρευνες για τον εντοπισμό άνδρα που φέρεται να παρασύρθηκε από τα νερά χειμάρρου, αλλά το 112 ήχησε μετά τις 09:30, καλώντας σε περιορισμό των μετακινήσεων, κι ήταν στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε εργοδότη για το αν θα επιτρέψει αποχή ή τηλεργασία, βασικά, όμως, «καλούνται να μεριμνήσουν, σε κάθε περίπτωση, για την ασφαλή προσέλευση ή/και αποχώρηση των εργαζομένων».

«Πήγα το πρωί στη δουλειά, αλλά δεν μπορούσαμε να μπούμε στο κτίριο, γιατί το νερό είχε καλύψει τα πάντα. Μετά, βγήκε ανακοίνωση ότι θα παραμείνουν κλειστές οι υπηρεσίες». Μετά, η διάσπαρτη πτώση του νερού, χάραζε με την κίνησή της τη σκοτεινή και άσχημη ατμόσφαιρα.

Μετά, φυσικά επόμενα και «κανονικά» και τα παγιδευμένα αυτοκίνητα, και το κυκλοφοριακό χάος. Τις ώρες που αγριεύει η βροχή.

Δεν ξέρω τι ώρα εκδόθηκε η εγκύκλιος του ΥΠΕΣ για τη «λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας λόγω έκτακτων καιρικών συνθηκών την 5η/9/2023», αλλά η αναρτημένη στο Διαδίκτυο, ψηφιακά υπογεγραμμένη, αναφέρει «14:32:57 EEST».

Καλό απόγευμα και καλή τύχη. Στη γη των Βησιγότθων η ατομική ευθύνη πάλι αρμενίζει...

Κατερίνα Τζωρτζινάκη 

H Nαυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: