12.9.23

Ελπίζει σε σόου...


Αύριο είναι η μεγάλη μέρα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καθώς θα κάνει την πολυαναμενόμενη ομιλία της για την... «κατάσταση της Ένωσης» ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την τελευταία ως πρόεδρος της Κομισιόν πριν από τις ευρωεκλογές του 2024. Γι’ αυτό και όποιος θέλει να της μιλήσει επειγόντως νομίζει πως πρέπει να πάει στο Στρασβούργο. Αυτό αποφάσισε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σπεύδει σήμερα στην πρωτεύουσα της Αλσατίας για να πείσει την πρόεδρο της Κομισιόν να βοηθήσει την Ελλάδα, η οποία όλο το καλοκαίρι καιγόταν και τώρα πνίγεται στις λάσπες. Λες και χρειάζεται να πάει αυτοπροσώπως για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης από τις φυσικές καταστροφές. Λες και είναι η Φον ντερ Λάιεν αυτή που αποφασίζει για τις εκταμιεύσεις.

Αυτό που μπορεί να προσφέρει η πρόεδρος της Κομισιόν στον Έλληνα πρωθυπουργό είναι πολλά θερμά λόγια στήριξης και δυο καλές φωτογραφίες. Ο Μητσοτάκης δήλωνε χθες ότι είναι σίγουρος ότι η Ε.Ε. θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, πλην όμως, πρώτον, έχει περιορισμένο προϋπολογισμό για την άμεση αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και δεύτερον, έχει ήδη ανοίξει τα ταμεία της τους τελευταίους μήνες για τις φωτιές στην Ισπανία, τις πλημμύρες στην Σλοβενία κ.ά. Και όπως υποστήριξε χθες ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, «έχουν μείνει λίγα χρήματα» για φέτος.

Βέβαια, η Ελλάδα έχει το θλιβερό προνόμιο να μετράει φέτος τις μεγαλύτερες πληγές στην Ε.Ε. από τη φωτιά, αν και όχι απαραίτητα και από τις πλημμύρες. Ωστόσο, πρώτα πρέπει να καταγράψει τις ανάγκες της και μετά θα ανταποκριθεί ο μηχανισμός του έκτακτου ταμείου υποστήριξης της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι αν λάβει σημαντική βοήθεια, αυτό θα γίνει του χρόνου.

Το παράδειγμα των Σλοβένων
Όπως επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πέτρος Κόκκαλης, η κυβέρνηση δεν έχει αρχίσει ακόμη την καταγραφή των ζημιών ούτε έχει μάθει τίποτα από το παράδειγμα της Σλοβενίας, η οποία αμέσως ζήτησε τη βοήθεια της Ε.Ε. και για τη διάσωση και για την επόμενη μέρα: «Στις 3 Αυγούστου του 2023 πλημμύρισαν τα 2/3 της έκτασης της Σλοβενίας. Η κυβέρνηση της Σλοβενίας σε μία μέρα απέστειλε συγκεκριμένη ενημέρωση για την κατάσταση στην Κομισιόν ζητώντας τη βοήθεια και την αρωγή της Ένωσης. Την τρίτη ημέρα, Αυστρία, Κροατία, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Σλοβακία προσέτρεξαν στη βάση αυτής της ενημέρωσης με εξοπλισμό, σωστικά μέσα, εξειδικευμένο προσωπικό κ.λπ. Την πέμπτη ημέρα υπήρξε επίσκεψη της επιτρόπου, ενώ την έκτη ημέρα ανακοινώθηκαν τα πρώτα βήματα της Κομισιόν για χρηματοδότηση άνω των 2,7 δισ. ευρώ» τονίζει ο Π. Κόκκαλης.

Καθυστερήσεων το ανάγνωσμα
Ο ευρωβουλευτής αναρωτιέται γιατί έπειτα από οκτώ μέρες «ακόμα δεν έχει γίνει το αυτονόητο της καταγραφής και δημοσιοποίησης με σκοπό την ανοιχτή ενημέρωση όλων όσων πρέπει να γνωρίζουν ή μπορούν να βοηθήσουν». Και ζητά μια σαφή απάντηση για το αν έχει αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση αίτημα συνδρομής προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης ή/και τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Μήπως πρέπει πρώτα να κάνει σόου -για εσωτερική κατανάλωση- ο Μητσοτάκης στο Στρασβούργο; Ένας σοβαρός -και επιτελικός- πρωθυπουργός θα φρόντιζε να επανασχεδιάσει τα έργα που χρηματοδοτούνται από τα πολλά δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ βάσει και των επιταγών της κλιματικής κρίσης. Αυτοί οι πόροι είναι υπερδεκαπλάσιοι από τη μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια που μπορεί να λάβει η Ελλάδα από το ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης, αλλά για την καλύτερη δυνατή χρήση τους απαιτούνται σοβαρή διαβούλευση και σοβαρός σχεδιασμός - και όχι ό,τι να ’ναι αναθέσεις στις φίλιες κατασκευαστικές εταιρείες...

Κάκη Μπαλή

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: