16.9.23

Μια «δεύτερη ανθρωπιστική κρίση» απειλεί τη Λιβύη...



Ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας προειδοποιούν για τον αυξανόμενο κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών που θα μπορούσε να επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση στη Λιβύη ενώ οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων εξανεμίζονται λίγες ημέρες μετά τις φονικές πλημμύρες...

Η πλημμύρα της Κυριακής βύθισε την πόλη-λιμάνι της Ντέρνα παρασύροντας χιλιάδες ανθρώπους και σπίτια στη θάλασσα αφού δύο φράγματα έσπασαν υπό την πίεση των καταρρακτωδών βροχών που προκάλεσε η καταιγίδα μεγέθους τυφώνα.

Έχουν αναφερθεί αντικρουόμενοι αριθμοί νεκρών, αλλά οι επίσημες προβλέψεις για τον συνολικό απολογισμό ξεπέρασαν τους 11.000.


Όπως γράφει ο Guardian, oργανώσεις αρωγής, όπως η Islamic Relief και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF), έχουν προειδοποιήσει ότι την επόμενη περίοδο θα μπορούσε να παρατηρηθεί εξάπλωση ασθενειών καθώς και σοβαρές δυσκολίες στην παροχή βοήθειας σε όσους την έχουν περισσότερο ανάγκη.
Η Islamic Relief προειδοποίησε για μια «δεύτερη ανθρωπιστική κρίση» μετά τις πλημμύρες, επισημαίνοντας τον «αυξανόμενο κίνδυνο ασθενειών που μεταδίδονται από το νερό και ελλείψεις σε τρόφιμα, καταφύγια και φάρμακα».

«Χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν που να κοιμηθούν και δεν έχουν φαγητό», δήλωσε ο Salah Aboulgasem, αναπληρωτής διευθυντής ανάπτυξης συνεργατών της Οργάνωσης.

«Σε τέτοιες συνθήκες, οι ασθένειες μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα, καθώς τα συστήματα ύδρευσης είναι μολυσμένα. Η πόλη μυρίζει θάνατο. Σχεδόν όλοι έχουν χάσει κάποιον γνωστό τους».

Οι ΓΧΣ, εν τω μεταξύ, δήλωσαν ότι αναπτύσσουν ομάδες στα ανατολικά για να αξιολογήσουν την ποιότητα του νερού και τα δίκτυα αποχέτευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: