18.9.23

Σφίγγει τη θηλιά...


Σε μια εντελώς νέα -ασφυκτική για τους πολίτες- συνθήκη βαδίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάτι το οποίο αποτυπώθηκε και στην παρουσία του ...πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Η καταστροφή στη Θεσσαλία σε συνδυασμό με την επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων από το 2024 δείχνουν ότι τελειώνουν τα όποια θετικά μέτρα υπήρξαν τα προηγούμενα χρόνια, εξαιτίας της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσει τη δυνατότητα στα κράτη - μέλη να πραγματοποιήσουν δαπάνες χωρίς όριο.

Αλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη μη παράταση έστω και αυτού του ισχνού μέτρου κατά της ακρίβειας (market pass), εκτός των περιοχών Έβρου και Θεσσαλίας, την ώρα που η ακρίβεια είναι τεράστια και ο πληθωρισμός στα τρόφιμα «τρέχει» με διψήφιο ποσοστό για 1,5 χρόνο! Το περικομμένο «καλάθι» της 87ης ΔΕΘ από τον κ. Μητσοτάκη αποτελεί τον οδηγό και για την επόμενη μέρα, η οποία προμηνύεται εξαιρετικά δύσκολη για τους πολίτες, που δεν έχουν να αναμένουν ουσιαστικά μέτρα στήριξης. Συνεπώς, δεν αποκλείεται να τεθούν και θέματα περιοριστικής πολιτικής, αναλόγως και του πώς θα εξελιχθούν οι συνθήκες. Παράλληλα, η κυβέρνηση προχωρά πλέον και στην επιβολή φόρων, ενώ για το κρίσιμο ζήτημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, το οποίο είχε κάνει «σημαία» η Ν.Δ., δεν φαίνεται να επαρκούν τα μέτρα.

Τα βασικά μέτρα
Το Ειδικό Αποθεματικό για φυσικές καταστροφές θα ενισχυθεί από το 2024 κατά 300 εκατ. ευρώ με αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής στα ξενοδοχεία από ένα έως έξι ευρώ, με το βάρος να πέφτει κυρίως στα πολυτελή ξενοδοχεία.
Από τον Ιανουάριο τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις, από τρία ή περισσότερα ακίνητα, θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και στα τέλη που ισχύουν για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Ως την άνοιξη του 2024 συνδέονται 450.000 ταμειακές μηχανές με τα POS.
Οι ηλεκτρονικές πληρωμές θα επεκταθούν σε όλη τη λιανική αγορά, υποχρεωτικά και στις αγοραπωλησίες ακινήτων, όπου καταργούνται πια οριστικά τα μετρητά.
Δρομολογούνται τα ψηφιακά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά βιβλία, ενώ τα δηλωμένα έσοδα του φορολογούμενου δεν θα μπορεί να υπολείπονται εκείνων που προκύπτουν από την ηλεκτρονική ενημέρωση.
Ως έξοδα, ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα υπολογίζονται μόνο όσα έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα του «myDATA».
Από τον Ιανουάριο ενεργοποιείται το ψηφιακό δελτίο αποστολής και όλα τα στοιχεία του ηλεκτρονικού εμπορίου θα πρέπει να διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ.
Καταργείται η αυτοτελής φορολόγηση των κρατικών ομολόγων.
Οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά, οι οποίες απαγορεύονται, στο εξής θα έχουν πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους.

Ασφυκτικό πλαίσιο για τα επόμενα χρόνια
Κύριο ζήτημα αποτελούν οι οικονομικές επιπτώσεις της καταστροφής τόσο στη Θεσσαλία όσο και στον Έβρο. Το κόστος, με βάση κάποιες πρώτες προβολές που έκανε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ, στα οποία θα προστεθούν και τα 2,25 δισ. ευρώ των κοινοτικών πόρων που στην πλειονότητά τους αποτελεούν πόρους που είχε η Ελλάδα, φτάνοντας το συνολικό κόστος κοντά στα 5 δισ. ευρώ. 

Η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου, οπότε η Ελλάδα θα μπορέσει να κάνει το αίτημα αρωγής από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης, με τις εκτιμήσεις να θέλουν το ποσό που θα εκταμιευτεί για τη χώρα μας να φτάνει τα 400 εκατ. ευρώ. Πάντως, κανείς δεν θα εκπλαγεί αν τα αρχικά 2,5 δισ. ευρώ της εκτίμησης του οικονομικού επιτελείου φτάσουν τα 4 δισ. ευρώ και μαζί με τους κοινοτικούς πόρους ανεβάσουν το συνολικό κόστος κοντά στα 7 δισ. ευρώ. Παράλληλα, υπάρχει και ένα κόστος εξαιτίας των πυρκαγιών στον Έβρο, που άγγιξε το 1,5 δισ. ευρώ. Με λίγα λόγια, το συνολικό ποσό ενδέχεται να αγγίξει ακόμη και τα 8,5 δισ. ευρώ.

Η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου απαιτεί πολυετές πλάνο, που θα περιληφθεί ως δαπάνη συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ για το 2023 και ετήσια δαπάνη περίπου 1,8 δισ. τον χρόνο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το πλάνο αυτό θα επικυρώσει και θα παρακολουθεί η ειδική ομάδα δράσης για την Ελλάδα, για την οποία δεσμεύτηκε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Επομένως, οι συνθήκες είναι ιδιαιτέρως ασφυκτικές, κάτι το οποίο προμηνύει επιβαρύνσεις για τους πολίτες...

Γιάννης Αγουρίδης

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: