5.9.23

Αντιμέτωπος με τις απαιτήσεις των καιρών...


Οι περίπου 1.500 σύνεδροι που το Σάββατο κατέκλυσαν το αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού έφυγαν, μετά το τέλος... των εργασιών του Διαρκούς Συνεδρίου, πιο βέβαιοι και πιο αισιόδοξοι για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό γιατί η διαδικασία που παρακολούθησαν, παρότι περιορισμένη χρονικά, ήταν παραγωγική, ουσιαστική και με υψηλό πολιτικό επίπεδο. Δεν έκλεινε ούτε περιχαράκωνε τα θέματα, αλλά, αντίθετα, αποτελούσε τροφή για σκέψη και περισσότερο προβληματισμό. Και αυτό, στις σημερινές συνθήκες, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ξαναβρεί τον βηματισμό του, είναι ανάσα για το κόμμα και τον κόσμο του.

Οι ομιλίες των πέντε υποψηφίων χαρακτηρίστηκαν από ωριμότητα και σεβασμό στον δημοκρατικό πολιτισμό του κόμματος. Αυτό ήταν ένα μήνυμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ προχωράει στην εκλογή του νέου του προέδρου μέσα από διαδικασίες ουσιωδώς πολιτικές και γόνιμες. Καμία σχέση με το κλίμα που προσπαθούν να περιγράψουν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, μιλώντας για «καρφιά, κόλπα και μπλόφες», «μαχαιρώματα» και κλίμα εσωκομματικών συγκρούσεων. Και, ευτυχώς, πολύ μακριά από το τεχνητό περιβάλλον των social media, όπου πάντα θα υπάρχει μια χούφτα καλοθελητών, έτοιμη να επιτεθεί κατακούτελα στο επίπεδο και την αξιοπρέπεια της συζήτησης, προσδοκώντας να πυροδοτήσει σύγκρουση απωθημένων. Προφανώς θα υπάρχουν και τέτοια όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εμπλέκονται σε μια πολιτική διαδικασία. Αλλά, στον πραγματικό κόσμο, το έμψυχο υλικό της Αριστεράς επιμένει να πορεύεται με εφόδιο την κριτική σκέψη, τον προβληματισμό και τον δημοκρατικό διάλογο. Δεν είναι όλα τα κόμματα έτσι.

Τα θέματα είναι πολλά. Και είναι όλα ανοιχτά
Σε αυτή τη φάση, και μετά το κακό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών, όλα τα ζητήματα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτά. ΟΙ αιτίες της ήττας και τα λάθη - αλλά και η παρακαταθήκη της αριστερής διακυβέρνησης. Η ενίσχυση των ταυτοτικών χαρακτηριστικών του κόμματος. Η διεύρυνση και οι λειτουργίες της. Το πρόγραμμα και το σχέδιο για τη χώρα και την κοινωνία, που θα απαντάει στην κατεδαφιστική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης. Η επανασύνδεση με τον κόσμο της εργασίας και της επισφάλειας. ΟΙ συμμαχίες. Τα πρόσωπα. Η δημοκρατία, η συλλογικότητα και η ουσιαστική πολιτική λειτουργία στις κομματικές διαδικασίες. Η αποτελεσματικότητα. Η συνοχή, η συντροφικότητα και η κομματικότητα. Η αποκατάσταση της υπερηφάνειας και της αυτοεκτίμησης στον χώρο.

Εννοείται ότι δεν συμφωνούν όλοι με όλους. Στις τοποθετήσεις των υποψηφίων είναι ορατές οι διαφορετικές προσεγγίσεις και οι διαφορετικές ιεραρχήσεις των προβλημάτων. Αλλά είναι απόλυτα σαφές ότι ο διάλογος που γίνεται μέσα από τις τοποθετήσεις αυτές είναι παραγωγικός, ουσιαστικός και πολιτικά ώριμος. Αυτό δείχνει ότι όλοι συναισθάνονται την κρισιμότητα της καμπής στην οποία βρίσκεται σήμερα το κόμμα. Και αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα ότι οι διαδικασίες ανασυγκρότησης δεν θα είναι διαδικασίες αναπαραγωγής της κρίσης, αλλά θα προχωρήσουν γρήγορα και ουσιαστικά και θα ανεφοδιάσουν τον χώρο με τη δυναμική που έχει στερηθεί.

Τα πρόσωπα και το κόμμα
Συχνά η συζήτηση για την εκλογή νέου προέδρου περιορίζεται στο ποιο πρόσωπο μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη. Πρόκειται για απλοϊκό ερώτημα. Το ζητούμενο δεν είναι να βρεθεί αυτός που μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη. Το ζητούμενο είναι να συγκροτηθεί η κοινωνική πλειοψηφία που θα οδηγήσει σε ήττα την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης. Αυτό δεν είναι ένα ερώτημα για το πρόσωπο του προέδρου, αλλά για τον ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό του: για την αξιοπιστία του, για το επίπεδο των πολιτικών του επεξεργασιών, για την ελκυστικότητα και τη σοβαρότητα του πολιτικού του λόγου, για τα κοινωνικά του ερείσματα, για το κύρος και την αποδοχή του πολιτικού του προσωπικού, για την απήχησή του και την αποτελεσματικότητα της δράσης του στους κοινωνικούς χώρους. Για τη συνέπεια και την προσήλωσή του στις αρχές και τις αξίες που θέλει να εκπροσωπεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει ξανά ηγεμονική δύναμη στον χώρο της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων. Ακριβώς γι' αυτό, τα στοιχεία πολιτικής ωριμότητας και πολιτικού ήθους που χαρακτηρίζουν διαδικασίες σαν την προχθεσινή είναι μια εξαιρετικά ενθαρρυντική ένδειξη. Όχι ότι αύριο δεν θα μπορούσε ξανά να διολισθήσει στην εσωστρέφεια των τακτικισμών, του παραγοντισμού και των συντεταγμένων κομματικών στρατών - η Αριστερά είναι ικανή για τα πάντα. Αλλά οι θετικές ενδείξεις είναι εδώ. Και είναι στο χέρι του κόσμου της Αριστεράς να τις περιφρουρήσει και να τις καλλιεργήσει. Έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανασυγκρότησή του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα υψηλότερο επίπεδο, ανάλογο με τις απαιτήσεις των καιρών.

Αγγελος Τσέκερης

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: