1.9.23

Πραγματικές παροχές...


Το ραντεβού καθιερωμένο, θεσμοθετημένο θα λέγαμε. Ο πρωθυπουργός κάθε χρόνο, παραμονές της ΔΕΘ, συναντά στη... Θεσσαλονίκη τους εκπροσώπους των φορέων της αγοράς, προκειμένου να ανταλλάξει απόψεις για τρέχοντα θέματα της οικονομίας, όπως και για τα μελλούμενα, θετικά και αρνητικά.

Στο τραπέζι του διαλόγου τίθενται κυριολεκτικά τα πάντα. Ωστόσο, δύο εκ των σημαντικότερων ζητημάτων παραμένουν η αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, με έμφαση στην ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και στην εγκατάσταση στη χώρα παραγωγικών μονάδων μεγαλύτερων επιχειρήσεων, και η γενικότερη τόνωση των επενδύσεων.

Ώς προς τον δεύτερο στόχο, τα τελευταία χρόνια υλοποιήθηκαν σημαντικά βήματα, κυρίως στον ενεργειακό τομέα και στον κλάδο της πληροφορικής, λόγω της διπλής μετάβασης της χώρας της πράσινης και της ψηφιακής. Θετικές ήταν οι εξελίξεις και στη ναυπηγική βιομηχανία, η οποία κυριολεκτικά αναγεννήθηκε.

Γενικότερα, επενδυτικές ροές καταγράφονται, ίσως όμως όχι με την ένταση και τη διεισδυτικότητα που έχουν ανάγκη η ζώνη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ο τομέας της μεταποίησης. Αν θέλουμε να μιλάμε για κανονικότητα στην εγχώρια παραγωγή θα πρέπει να στηριχθούν, κυρίως χρηματοδοτικά, οι μεταποιητικές μονάδες, με διπλό στόχο τη γεωγραφική διασπορά και τον εξωστρεφή προσανατολισμό τους. Είναι γνωστή, εξάλλου, η αδυναμία του πρωτογενούς τομέα να τονώσει τη μεταποιητική και εξαγωγική του δράση. Αδυναμία η οποία κοστίζει στους ίδιους τους παραγωγούς και τις τοπικές τους οικονομίες, όπως και στο ΑΕΠ της χώρας.

Αναμένουμε λοιπόν και φέτος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ, ελπίζοντας ότι εκτός από το θέμα των παροχών, που έχει την κοινωνική του αλλά και την επικοινωνιακή του διάσταση, θα υπάρχουν συγκεκριμένες αναφορές και στοχεύσεις για τη ραχοκοκαλιά -όπως συνηθίζεται να λέγεται- της οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη συμμετοχή τους στην αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Εξάλλου, οι ΜμΕ «φέρνουν» τις πραγματικές παροχές στην κοινωνία...

Πλάτωνας Τσούλος

Η Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: