15.9.23

Ο άγνωστος Χ...


H ώρα της κάλπης πλησιάζει για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και όλα δείχνουν πως το αποτέλεσμα θα κριθεί και από το πόσοι και από το ποιοι θα... πάνε να ψηφίσουν για τη νέα ηγεσία στα 570 εκλογικά τμήματα που θα λειτουργήσουν σε ολόκληρη τη χώρα. Τις εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώνουν εμμέσως πλην σαφώς και τα ευρήματα δημοσκόπησης της Metron Analysis για την προεδρική εκλογή στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που δείχνουν ότι πιθανότατα η διαδικασία θα εξελιχθεί σε ένα ντέρμπι ανάμεσα στους Έφη Αχτσιόγλου και Στέφανο Κασσελάκη. Το εντυπωσιακό της μέτρησης αυτής είναι ότι ενώ η κυρία Αχτσιόγλου προηγείται στο σύνολο των ψηφοφόρων αλλά και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κασσελάκης προηγείται σε εκείνους που δηλώνουν ότι θα πάνε στις κάλπες για να ψηφίσουν. Το δίδυμο Αχτσιόγλου Κασσελάκης προκρίνεται για το δεύτερο γύρο με μεγαλύτερες ωστόσο πιθανότητες να έχει η διεκδικήτρια της ηγεσίας να κερδίσει στις επαναληπτικές κάλπες της 24ης Σεπτεμβρίου. Για την ακρίβεια η Metron Analysis δίνει προβάδισμα Κασσελάκη κατά 8 μονάδες σε όσους δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν 39% έναντι 30% της Έφης Αχτσιόγλου, την ώρα που η υποψήφια πρόεδρος προηγείται στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ με 41% έναντι του 35% του Στέφανου Κασσελάκη αλλά και στο σύνολο των ψηφοφόρων με 35% έναντι του 19% που συγκεντρώνει ο ομογενής υποψήφιος.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8 το πρωί και θα κλείσουν δώδεκα ώρες αργότερα στις 8 το βράδυ. Οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά και στα εκλογικά τμήματα του κόμματος στη Θεσσαλία. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ήδη έχουν εγγραφεί στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ κάποιες χιλιάδες νέα μέλη, όμως όλοι εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί από τον αριθμό εκείνων που θα εγγραφούν ως νέα μέλη πάνω από τις κάλπες και από τις προτιμήσεις τους σε σχέση με τους υποψηφίους.

Η χθεσινή ημέρα ήταν σαφέστατα πιο “ήρεμη” ως προς τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις καθώς και ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που χαρακτήρισε λάθος την επίσκεψη Κασσελάκη στη Μακρόνησο ζητώντας συγγνώμη εκ μέρους όλου του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι μάλλον δεν ήταν σωστή μία τέτοια διατύπωση και συμπλήρωσε ότι όσο συνυποψήφιός του είναι μέλος του κόμματος τον θεωρεί σύντροφο. Την ώρα πάντως που ο υποψήφιος πρόεδρος προσπαθούσε να κατευνάσει τα πνεύματα στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ο ναύαρχος Αποστολάκης που συνόδευσε τον Στ. Κασσελάκη στη Μακρόνησο συντήρησε την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα εντός του ΣΥΡΙΖΑ καθώς όταν ρωτήθηκε σχετικά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διάσπασης για να σημειώσει: “Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και η καταστροφή. Ενδεχομένως να είναι μία κατάσταση που θα οδηγήσει σε κάποιο καλύτερο αποτέλεσμα. Δεν είναι καλό, δεν περισσεύει κανείς”.

Ο Νίκος Παππάς μιλώντας σε ανοιχτή εκδήλωση στη Δραπετσώνα υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια ώστε όλοι υποψήφιοι “να πολιτικοποιήσουμε τη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται μεταξύ μας αυτές τις ημέρες”. Πρόσθεσε ότι η κοινωνία βιώνει μια αλληλουχία καταστροφών. Από τις φωτιές στις πλημμύρες, από την ακρίβεια στις κατασχέσεις και στους πλειστηριασμούς για να σημειώσει ότι “το τελευταίο που χρειάζεται είναι μία αξιωματική αντιπολίτευση που τσακώνεται εντός της για το αν έπρεπε ή δεν έπρεπε να γίνει μία επίσκεψη”. Η συγκεκριμένη αναφορά ήταν επί της ουσίας απάντηση στις αιχμές Τσακαλώτου ότι δεν πήγαν συντονισμένα όλοι οι υποψήφιοι στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Η Έφη Αχτσιόγλου είπε (Real) ότι δεν τίθεται ζήτημα ενότητας του κόμματος την επόμενη ημέρα: “Για εμένα το να είμαστε όλοι μαζί είναι το ελάχιστο, είναι ο ελάχιστος κοινός παρανομαστής”. Σήμερα η υποψήφια πρόεδρος θα πραγματοποιήσει την κεντρική της προεκλογική συγκέντρωση στην Αθήνα .Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν 8 πρόσωπα, ανάμεσά τους η Διάνα Βουτυράκου, ο Νάσος Ηλιόπουλος αλλά και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Στο Θησείο, στον πεζόδρομο της Ερμού θα κάνει την κεντρική προεκλογική του εκδήλωση το Σάββατο ο Στ. Κασσελάκης ο οποίος βρέθηκε στο στόχαστρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εξαιτίας της απάντησης που έδωσε σε πολίτη στα Ιωάννινα που τον προκάλεσε να ξεδοντιάσει το σύστημα δικαστικών και δημοσιογράφων. “Εγώ γουστάρω, εντάξει; Αλλά πρέπει να ψηφίσετε την Κυριακή” ήταν η δική του αντίδραση...

Βούλα Κεχαγιά

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: