Ο λόγος είναι η δεδηλωμένη θέση τόσο του νέου προέδρου όσο και του εκλογικού του συμμάχου Νίκου Παππά για διεύρυνση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ προς τον χώρο αυτόν – κάτι που είχε... επιχειρήσει ανεπιτυχώς και ο προηγούμενος πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας.
Προφανώς η μεγάλη σύγκρουση θα (πρέπει να) αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ., η οποία σε αυτή τη φάση εμφανίζεται απόλυτα κυρίαρχη στο Κέντρο. Άλλωστε η νυν αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα έχει καμιά ελπίδα να διεκδικήσει την εξουσία εάν δεν λάβει απευθείας ψηφοφόρους από τη σημερινή δεξαμενή της Ν.Δ. – να μην ξεχνάμε ότι στην αντίστροφη απευθείας μετακίνηση στηρίχθηκε η εκλογική «ανάσταση» της Νέας Δημοκρατίας το 2019 και η τάση αυτή ενισχύθηκε το 2023.
Ωστόσο μια άλλη σύγκρουση, αυτή με το ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι είναι πολύ πιο επείγουσα για τον ΣΥΡΙΖΑ, για τρεις λόγους:
● Με βάση τα αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται του ΠΑΣΟΚ μόλις κατά 6%, στοιχείο που κινητοποιεί στη Χαριλάου Τρικούπη την προσδοκία να καλύψει μεσοπρόθεσμα αυτή τη διαφορά και να καταλάβει τη δεύτερη θέση.
● Ο ΣΥΡΙΖΑ, εάν δεν ανακάμψει σύντομα (αρχικά στις δημοσκοπήσεις και ύστερα στις ευρωεκλογές), δεν είναι βέβαιο ότι θα μείνει στάσιμος: η κατηφόρα είναι ευκολότερη από τη στασιμότητα σε αυτά τα εκλογικά ποσοστά.
● Στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις υπήρξε μια σαφής μετακίνηση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ, κάτι που, έστω σε μικρό βαθμό, αντέστρεψε την τάση που υπήρχε από το 2012 και ύστερα.
Η σύγκρουση των δύο κομματικών χώρων είναι εξαιρετικά κρίσιμη για έναν ακόμη λόγο: εάν ένα από τα δύο κόμματα δεν είναι αρκετά ισχυρό και το άλλο αναλόγως ανίσχυρο, δεν είναι καθόλου μα καθόλου εύκολο να προχωρήσει οποιαδήποτε συζήτηση ή διαπραγμάτευση για ενοποίησή τους – την οποία ομολογουμένως πολλοί έχουν κατά νου ως τη μοναδική δυνατότητα να δημιουργηθεί ένας πόλος ικανός να αποσπάσει τη διακυβέρνηση από τη Ν.Δ.
Όσο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ισορροπούν, τόσο θα δυσκολεύονται να κάνουν ουσιώδεις και γενναίες παραχωρήσεις προς χάριν μιας ενοποίησης – να σημειωθεί ότι εκλογικές συνεργασίες δεν λαμβάνουν το μπόνους του εκλογικού νόμου. Εφόσον μάλιστα η ισχυρή παραδοσιακή καχυποψία μεταξύ τους εμποδίζει ακόμη και σκέψεις για μια σύγκλιση, η σύγκρουση μέχρις εσχάτων είναι η μόνη ορατή προοπτική…
topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου