2.9.23

Οι «εύκολοι μύθοι» του Κυρ. Μητσοτάκη...



Πώς ο πρωθυπουργός έφτασε να ποντάρει στην ξενοφοβία και στη στοχοποίηση των προσφύγων, επιχειρώντας να καλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες για τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Kατά την... εισαγωγική του τοποθέτηση στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στη συζήτηση της περασμένης Πέμπτης στη Βουλή για τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές, είπε τα εξής: «Πιστεύω ότι δώσαμε απαντήσεις σε άδικες κατηγορίες και σε εύκολους μύθους που καλλιεργούν εσκεμμένα συχνά μια σύγχυση γύρω από την κλιματική κρίση».

Μόνο που είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός που, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή, δεν δίστασε να επιστρατεύσει τον πιο «εύκολο μύθο», αυτόν της στοχοποίησης των κατατρεγμένων προσφύγων, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποσείσει τις κυβερνητικές ευθύνες για τη νέα μεγάλη αποτυχία του «επιτελικού κράτους» να αντιμετωπίσει το φαινόμενο των πυρκαγιών.

Γραμμές άμυνας
Η πρώτη κυβερνητική γραμμή άμυνας ήταν η επιχείρηση μετάθεσης των ευθυνών στα καιρικά φαινόμενα και την κλιματική κρίση. Η δεύτερη ήταν η ρητορική ότι οι πυρκαγιές (όπως και κάθε άλλη υπόθεση που έχει φέρει την κυβέρνηση σε θέση απολογούμενου) είναι παγκόσμιο φαινόμενο και όχι μόνο ελληνικό.

Η τρίτη ήταν η προσπάθεια να στραφούν οι προβολείς στο θέμα των εμπρηστών προκειμένου να φύγουν από το θέμα των κυβερνητικών ευθυνών. Η τέταρτη ήταν η αμφισβήτηση των επιστημονικών δεδομένων που εκθέτουν απολύτως την κυβέρνηση και την αντιπυρική πολιτική της. Και η ύστατη τώρα είναι η ρητή προσπάθεια του ίδιου του πρωθυπουργού να ρίξει τις κυβερνητικές ευθύνες στους πρόσφυγες, ποντάροντας στην ξενοφοβία και στην ενεργοποίηση των ρατσιστικών ενστίκτων της Ακροδεξιάς. Εξού και επέλεξε να πει, για τη φωτιά στον Εβρο, πως «είναι περίπου βέβαιο ότι η αιτία ήταν ανθρωπογενής. Και είναι επίσης περίπου βέβαιο ότι η φωτιά αυτή άναψε πάνω σε διαδρομές που συχνά χρησιμοποιούν παράνομοι μετανάστες οι οποίοι έχουν μπει στην πατρίδα μας. Αυτό δεν αποτελεί άλλοθι, αλλά αποτελεί την αλήθεια για τη γενεσιουργό αιτία της πυρκαγιάς».

Και βέβαια η πρωθυπουργική αυτή γραμμή αποτελεί το απόλυτο άλλοθι για τη δράση των ακροδεξιών ταγμάτων εφόδου του Εβρου, την οποία η κυβέρνηση υποτίθεται ότι καταδικάζει, αλλά στην πραγματικότητα με τον παραπάνω τρόπο τη χαϊδεύει και την ενθαρρύνει. Την κυβερνητική αυτή τακτική ανέλαβε προ ημερών (28.8.2023) να προωθήσει με εξόφθαλμο τρόπο ο αντ’ αυτού του πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο, υπουργός Επικρατείας και άλλοτε πρωτοκλασάτο στέλεχος του ακροδεξιού ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης, ο οποίος πήγε ως επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου στην Αλεξανδρούπολη για να βάλει σε εφαρμογή την επιχείρηση διασύνδεσης των πυρκαγιών με το προσφυγικό.

Ετσι, παρότι υποτίθεται ότι είχε πάει για τις φωτιές, ξεσπάθωσε σε αντιπροσφυγική ρητορική, θέλοντας να διαβεβαιώσει το σκληρό ξενοφοβικό ακροατήριο ότι «η πολιτική που έχουμε ακολουθήσει στα ζητήματα της παράνομης μετανάστευσης (σ.σ. βλέπε παράνομες επαναπροωθήσεις και όλη τη σκληρή αντιπροσφυγική ατζέντα της αποτροπής) και της εμπέδωσης της ασφάλειας όχι απλώς δεν έχει αλλάξει στο παραμικρό, όχι απλώς δεν έχει γίνει ηπιότερη, όχι απλώς δεν έχει χαλαρώσει, αλλά η πολιτική μας βούληση παραμένει σταθερή και ισχυρή στο να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα της παράνομης μετανάστευσης».

Και να διαβεβαιώσει επίσης ότι «προφανώς θα συνεχίσουμε την κατασκευή του φράχτη, προφανώς θα ενισχύσουμε την αστυνόμευση, θα ενισχύσουμε κάθε πολιτική αποτροπής ενός φαινομένου», το οποίο «πλήττει βάναυσα τη χώρα μας». Για να πει κατόπιν ότι η «πολιτική αυτή στράτευση» της κυβέρνησης και οι «δράσεις» που «θα δείτε» να «αναλαμβάνει η συντεταγμένη πολιτεία» καθιστούν «αχρείαστη» και «χωρίς νόημα» τη δράση των ακροδεξιών αυτόκλητων ταγμάτων εφόδου, την οποία χαρακτήρισε μεν «απολύτως παράνομη και καταδικαστέα», αλλά το μήνυμα χαϊδέματός τους είχε ήδη σταλεί.

Αλλά προτού οι κ. Βορίδης και Μητσοτάκης καταλήξουν στην προώθηση του συγκεκριμένου «εύκολου μύθου», που είναι και ο πιο «εύκολος» απ’ όλους, λόγω της ευαλωτότητας των κατατρεγμένων προσφύγων και της ύπαρξης στη χώρα μας του γνωστού ακροδεξιού ακροατηρίου που ψάχνει κάθε ευκαιρία για να τους κατασπαράξει, το μέγαρο Μαξίμου και πάλι μέσω του πρωθυπουργικού «αντ’ αυτού» είχε επιχειρήσει να πλασάρει στην κοινή γνώμη και άλλους τέτοιους «εύκολους μύθους» πάνω ακριβώς σε αυτήν την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσείσει τις ευθύνες της για τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Θεωρίες συνωμοσίας
Ηταν στις 26 Ιουλίου, μετά τις πρώτες πυρκαγιές του καλοκαιριού που κατέκαψαν τη Ρόδο, που ο Μ. Βορίδης (Meeting Point/Newsbomb) με εξαιρετικά μεγάλη ευκολία θέλησε να χωρέσει μέσα σε λίγες λέξεις τη διακίνηση κάθε λογής θεωρίας συνωμοσίας περί εμπρηστών, μιλώντας και για «Τούρκους πράκτορες», λέγοντας: «Ξέρω ότι έχουν υπάρξει ορισμένες συλλήψεις αυτή την περίοδο και φαίνεται ότι αυτό αφορά και στη Ρόδο. Τώρα το αν είναι π.χ. Τούρκοι πράκτορες που βάζουν φωτιές ή είναι κτηνοτρόφοι ή κάποιος που είναι μανιακός και παράφρων εμπρηστής, γιατί του αρέσει να βλέπει φωτιές, αυτό δεν μπορώ να το αξιολογήσω. Ξέρω ότι απασχολεί την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Αλλά κακά τα ψέματα, σε τόσο μεγάλες δασικές εκτάσεις η αστυνόμευσή τους είναι πολύ δύσκολη» (βλ. Δ. Ψαρράς, «Εφ.Συν.», 29.07.2023).

Βέβαια, με δεδομένο ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει όπου να ‘ναι ραντεβού με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη (18-20 Σεπτεμβρίου), ελπίζοντας μάλιστα σε κάποια μελλοντική συμφωνία στα ελληνοτουρκικά, η γραμμή περί «Τούρκων πρακτόρων» που βάζουν τις φωτιές στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να πάει μακριά για την κυβέρνηση. Και κάπως έτσι φτάσαμε στην πρωθυπουργική ρητή στοχοποίηση των προσφύγων. Πέρα από το ότι στο μέγαρο Μαξίμου ψάχνουν κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο προκειμένου να βγουν από τη δύσκολη θέση του απολογούμενου, το μεγάλο πρόβλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι θέλει να πάει το άλλο Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ για να προβάλει το αφήγημά του περί «πολυδύναμου και πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού». Το οποίο όμως, μετά και την τελευταία κατάρρευση του «επιτελικού κράτους» απέναντι στις πυρκαγιές, έχει ήδη αποδειχθεί ότι είναι επίσης ένας «εύκολος μύθος».

Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: