2.9.23

Τσακαλώτος: Χωρίς ιδεολογικές μάχες δεν γίνεσαι κυρίαρχη δύναμη...



Με την ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου ολοκληρώθηκαν οι ομιλίες των πέντε υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. 

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών ήταν ο μόνος που μίλησε στο Συνέδριο χωρίς κείμενο μπροστά του – και στο τέλος απέσπασε θερμό χειροκρότημα. 

Ο... κ. Τσακαλώτος εστίασε στα βήματα που θα πρέπει να κάνει το κόμμα μέσα στο επόμενο διάστημα και στο σχέδιο που θα πρέπει να ακολουθήσει. Μεταξύ άλλων τόνισε πως απαιτείται πολλή δουλειά καθώς «πρέπει να βγούμε με σχέδιο για το 2026», ένα σχέδιο που «θα το ελέγξουμε και το 2024 και το 2025».

Σημείωσε ότι «όποιος έχει πολλές προτεραιότητες στην ουσία δεν έχει σχέδιο». Αναφερόμενος στο σχέδιο Πισσαρίδη, τόνισε πως αυτό «πράγματι διαλύει την εργασία και μπορούμε να συνεργαστούμε με παραγωγικές δυνάμεις», ωστόσο έθεσε το ερώτημα: «Όταν λέει η Ν.Δ. λιγότερους φόρους, τι θα λέμε εμείς;, Ακόμα λιγότεροι φόροι;».

Και εξήγησε: «Δεν μπορούμε να λέμε τέτοια εμείς που θέλουμε δημόσια υγεία και παιδεία. Να σπρώξουμε τα όρια του εφικτού και να μη βγάζουμε μόνο ανακοινώσεις ως τμήμα δικαιωμάτων. Ο κόσμος ξέρει να ξεχωρίζει ποιοι λένε κάτι επειδή το πιστεύουν και το αγαπούν και ποιοι το λένε για την εξουσία. Αν μειώσεις τους φόρους στους πλούσιους, τότε τους κάνεις πιο πλούσιους κι αυτό πρέπει να μπορώ να το λέω. Να λέμε ότι οι εναλλακτικές μορφές εξουσίας δεν είναι κάτι νέο αλλά ότι είναι καταστροφικό για τον κόσμο της εργασίας; Τα έλεγε αυτά η Αριστερά, αλλά οι κεντρώοι και οι δεξιοί είχαν άλλη γνώμη. Χωρίς ιδεολογικές μάχες δεν γίνεσαι κυρίαρχη δύναμη. Αλλιώς όλα θα ενσωματώνονται στον κυρίαρχο λόγο».

Στο σημείο αυτό και μιλώντας περί ανάπτυξης, σημείωσε με νόημα πως «αν η ανάπτυξη δεν είναι "κόκκινη", δεν θα γίνει ποτέ "πράσινη"».

Προέτρεψε τους συνέδρους να διαβάσουν το κείμενο 10 σελίδων που κατέθεσε την Παρασκευή, το οποίο έχει προτάσεις και σκέψεις για το κόμμα.

Αναφερόμενος στο θέμα της διεύρυνσης, είπε πως «πρέπει να γίνει», προσθέτοντας πως χρειάζεται παντού «κοινωνική γείωση» και πως πρέπει «να βρούμε παντού νέα παιδιά και να χτίσουμε παντού, από τώρα, ομάδες ανθρώπων». 

Εξέφρασε την άποψη πως πρέπει να έχει η νεολαία τον δικό της λόγο. Στο σημείο αυτό ανέφερε: «Έχουμε μια νεολαία που δεν της επιτρέψαμε να καταγγείλει τα 600 εκατ. ευρώ που δόθηκαν στους αστυνομικούς. Αυτό θέλουμε; Να μην έχει δικό της λόγο η νεολαία κι ας είναι εκτός γραμμής;». 

Σημείωσε επίσης ότι στις προτάσεις που κατέθεσε, τονίζει πως σε κάθε συνεδρίαση θα πρέπει να γίνεται διάλογος και στο τέλος να λαμβάνονται οι αποφάσεις. «Αυτό θέλει όμως οργανωμένο κόμμα κι όχι μονολόγους στην κεντρική επιτροπή», υπογράμμισε.  

Είπε επίσης πως ένα συνέδριο και μια Κεντρική Επιτροπή με χιλιάδες και εκατοντάδες άτομα «δεν μπορεί να διαμορφώσει προτάσεις. Σε όποιο αριστερό κόμμα παντού στον κόσμο αν δεν υπάρχουν ρεύματα, τότε τα κάνει όλα η κάθε ηγετική ομάδα».

Καταλήγοντας τόνισε πως «αποφάσισα να κατέβω γιατί πιστεύω σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο που έχω δυνατότητα να βοηθήσω να γίνει. Θέλω να είμαι πρώτος ανάμεσα σε ίσους. Θα δίνω λόγο παντού, αλλά μακριά από μένα το να λέω ότι έχω αδιαμεσολάβητη σχέση με όλους και να μη δίνω λόγο σε κανένα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: