14.9.23

Οι ατσίδες με τα κουστούμια...



Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο κ. Κικίλιας παρέμενε στη θέση του και οι πληροφορίες επέμεναν ότι επίκειται ανασχηματισμός. Προφανώς για λόγους αυτοπροστασίας ο κ. Κικίλιας αποφάσισε να μιλήσει-απολογηθεί. Είπε λοιπόν στον Νίκο Χατζηνικολάου (τηλεόραση του ΑNT1) πολλά και διάφορα.

Οτι δεν φταίει αυτός για ό,τι συνέβη (κλασική αντίδραση στριμωγμένου πολιτικού), ότι... το φαινόμενο ήταν πρωτοφανές (καθόλου πρωτότυπο), ότι παρέλαβε χάος (σε ελεύθερη απόδοση το μεταφέρω) από τον προκάτοχό του, που όλως τυχαίως είναι στην ίδια παράταξη, ότι αυτός δεν φυγομαχεί και το αν θα φύγει ή θα μείνει είναι στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργού.

Ομως στην προσπάθειά του να μεταθέσει τις ευθύνες στις πλάτες άλλων, έκανε μια περιγραφή που αποκαλύπτει πώς είναι δομημένο το σύστημα που έχει στήσει η κυβέρνηση των ατσίδων. Είπε χαρακτηριστικά: «Για την ιστορία θα πρέπει να θυμίσω ότι τα αντιπλημμυρικά έργα μέσα στα δάση είναι ευθύνη των Δασαρχείων και του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος (το ένα κέντρο). Τα αντιπλημμυρικά έργα και ο καθαρισμός των ρεμάτων στα όρια των αστικών περιοχών και δασών είναι ευθύνη της Περιφέρειας (το δεύτερο κέντρο). Τα αντιπλημμυρικά και η άντληση ομβρίων υδάτων στο εσωτερικό των δήμων είναι ευθύνη των δήμων και την αρμοδιότητα για όλον αυτόν τον έλεγχο την έχει το υπουργείο Εσωτερικών» (το τρίτο κέντρο).

Και το κερασάκι στην τούρτα μπήκε στο τέλος: «Η Πολιτική Προστασία δεν έχει καμία δυνατότητα παρέμβασης σε όλο αυτό» και πως «όλα αυτά πρέπει να λειτουργήσουν διαδραστικά». Τρία επιχειρησιακά κέντρα για μια ιστορία. Προσθέστε σ’ αυτά την Αστυνομία (υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το τέταρτο κέντρο), τον στρατό (υπουργείο Εθνικής Αμυνας το πέμπτο κέντρο) και θα έχετε μια πλήρη εικόνα του πολυδαίδαλου σχήματος που καλείται να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις.

Η κυβέρνηση των ατσίδων υποτίθεται πως είχε βάλει μπροστά το σχέδιο αναμόρφωσης, μεταμόρφωσης, αναδιάρθρωσης (και εγώ δεν ξέρω τι άλλο) του κράτους από την πρώτη στιγμή που (ξανά) ανέλαβε τις τύχες της χώρας (της ανήκει διατυμπανίζει) το 2019 μετά το… καταστροφικό πέρασμα των προσωρινών ενοικιαστών του μεγάρου Μαξίμου. Υποτίθεται ότι και ο αρχηγός της παράταξης και οι υφιστάμενοί του ήταν πανέτοιμοι.

Δεσμεύτηκαν και δεν σήκωναν κουβέντα από τους λαϊκιστές που δεν κουράζονται να συκοφαντούν το σύμπαν. Αυτοί πήραν το μάθημά τους. Οπως έχει πει ο Ντισραέλι «η πλειοψηφία είναι πάντα η πιο ετοιμόλογη απάντηση». Ο λαός έδωσε σαράντα και κάτι τοις εκατό στο κόμμα των ιδιοκτητών της χώρας. Το άλλο, το εξήντα παρά κάτι τοις εκατό, να κάτσει στη γωνιά του, να γλείφει τις πληγές του και να καταπίνει την ξινίλα του.

Σήκωσαν τα μανίκια και ρίχτηκαν στη δουλειά. Εφτιαξαν ξεχωριστό υπουργείο για την κλιματική κρίση. Ναι, αλλά ξέχασαν το οργανόγραμμα. Τι να πρωτοκάνουν; Ανθρωποι είναι, δεν είναι μάγοι. Ο φερτός από τις Βρυξέλλες, πρώτος επικεφαλής του συγκεκριμένου πόστου, δεν τα πήγε και πολύ καλά. Οντως. Τον έστειλαν σπίτι του. Για λίγο. Στη συνέχεια του βρήκαν άλλη θέση. Ναι, γιατί κανείς δεν πάει χαμένος μ’ αυτήν την κυβέρνηση.

Εσπασαν το παγκόσμιο ρεκόρ τοποθετώντας δίπλα στον πρωθυπουργό τρεις υπουργούς Επικρατείας (Βορίδης, Σκέρτσος, Παπασταύρου). Τρανή απόδειξη του ενδιαφέροντός τους. Η δουλειά τους; Να συντονίζουν το κυβερνητικό έργο. Δηλαδή να μοιράζουν σωστά τα άχυρα σε δυο γαϊδούρια. Δεν τα κατάφεραν και πολύ καλά. Ναι, γιατί ήταν ατίθασα τα συμπαθή ζωντανά. Εκαναν του κεφαλιού τους. Είχαν ζεστό χρήμα και το μοίρασαν σε εταιρείες για αντιπλημμυρικά έργα. Αυτό δεν έπρεπε να κάνουν; Ναι, αλλά είναι τυχαίο ότι προτίμησαν μία εταιρεία; Μερικά έργα δεν έχουν παραδοθεί ακόμη. Μερικά δεν έχουν ξεκινήσει. Κάτι βρομάει εδώ. Θα πέσει άπλετο φως. Ωχ. Αναλαμβάνει η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Τώρα μάλιστα.

Τάσος Παππάς

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: