22.9.23

Εξωκομματική (κραι)πάλη...



Εχω δει κι αν έχω δει περιόδους «εσωκομματικής διαπάλης» ή «διαμάχης» ή «αντιπαράθεσης» στην ελληνική Αριστερά, γενικώς και ειδικότερα στην «ανανεωτική Αριστερά». Κάποιες τις έζησα. Κάποιες άλλες τις παρακολούθησα από... διακριτή απόσταση. Κάποιες, τέλος, τις διάβασα ή μου τις αφηγήθηκαν παλαιότεροι, αριστεροί και κομμουνιστές, τότε που το «κόμμα ήταν ένα».

Μετέπειτα, με το «κόμμα το ένα»... στην παρανομία και με μπροστά την ΕΔΑ (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά), είχαμε μια διαρκή «διαπάλη», από τη λήξη του Εμφυλίου μέχρι τη δικτατορία της χούντας, για τη νομιμότητα του ΚΚΕ, τον έλεγχο είτε την αυτονομία της ΕΔΑ, που οδήγησε, πιστεύω, στη διάσπαση του 1968, η οποία, δυστυχώς για την ελληνική Αριστερά (γνώμη μου), σημειώθηκε μες στη δικτατορία, υπό συνθήκες καθόλου διαφωτιστικές για το σώμα των τότε Ελλήνων αριστερών/κομμουνιστών ακόμα και σήμερα.

Σκληρές, ομολογουμένως, διαμάχες, σε «ολομέλειες», «μισές ολομέλειες» (κάπου, νομίζω, υπάρχει και μία «μισή»), «συνέδρια» και «έκτακτα συνέδρια» (αυτά κάποιοι τα είπαν και «στημένα») που δεν έδιναν και ιδιαίτερη έμφαση σε ζητήματα ηθικής, εντιμότητας, ειλικρίνειας, «αυτοκριτικής» (έννοια που κακοποιήθηκε ιδιαίτερα) και στα λεγόμενα «χτυπήματα πάνω από τη μέση».


Μόνο που όλα αυτά, καλά ή κακά, ηθικά ή αήθη, ρητορικά ή ουσιώδη, ήταν, ωστόσο, «εσωκομματικά». Είτε τα μάθαινε –όπως και αν τα μάθαινε– ο «ανώνυμος» αριστερός/κομμουνιστής είτε δεν τα μάθαινε, είτε ήταν υποστατά είτε υπερβολικά με ανυπόστατες φήμες και συκοφαντίες, συνέβαιναν σε «κομματικό πλαίσιο».

«Διαπάλη» που να γίνεται «από έξω προς τα μέσα», από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «μιντιακή διαπάλη» χωρίς «πλαίσιο» μέσω fb, tweet, bot/semi-bot, «ανώνυμων» λογαριασμών... στιλ Πεν Νταλάουρα (ήχος που παραπέμπει σε αοιδό λαϊκού μελοδράματος: «κόβω φλέβες»!), που να κατεβάζουν, επειδή έτσι γουστάρουν και δεν πά’ να καίγεται κάθε Εβρος και να πνίγεται κάθε Θεσσαλία, ό,τι μπορεί να βλάψει τον «αντίπαλο», πρώτη φορά βλέπω. Ασε που μες στον σωρό (των ερειπίων) δεν ξεχωρίζεις και αντίπαλο!..

Πέτρος Μανταίος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: