5.9.23

Τζογάρει και με τις συντάξεις...


Το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν και ασφαλιστικές διατάξεις στο εργασιακό νομοσχέδιο που αναμένεται να εισαχθεί για... συζήτηση στη Βουλή από τη μεθεπόμενη εβδομάδα άφησε χθες ανοιχτό ο υπουργός Εργασίας Αδ .Γεωργιάδης, επιχειρώντας έτσι να μετατοπίσει τη συζήτηση στα δήθεν σημαντικά οφέλη που θα έχουν όσοι εργαζόμενοι έχουν δεύτερη απασχόληση σε άλλον (διαδοχικό) εργοδότη.

Όπως έχει αναφέρει η ΑΥΓΗ, ο υπουργός, επικαλούμενος την ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας, επιχειρεί να εισαγάγει στην ελληνική εργατική νομοθεσία πρωτοφανείς διατάξεις, οι οποίες δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με την Οδηγία, αλλά εξυπηρετούν προφανώς αιτήματα φίλιων επιχειρηματικών και εργοδοτικών κύκλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει ρητή αναφορά στις «συμβάσεις μηδενικού χρόνου» (όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή Οδηγία), ενώ στο επίμαχο άρθρο 10 του νομοσχεδίου γίνεται αναφορά στην «ελάχιστη προβλεψιμότητα της εργασίας» που πρέπει να έχει υπόψη του ένας εργοδότης και επιχειρείται μια νέα ονοματοδοσία, καθώς χρησιμοποιείται ο όρος των «συμβάσεων κατά παραγγελία». 

Χθες ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι όποιος έχει δεύτερη δουλειά και πληρώνει περισσότερα ένσημα, θα έχει υψηλότερη σύνταξη. «Η πληρωμή της εισφοράς είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα. Δεν θα μετριέται ως επιπλέον χρόνος, για να βγαίνει ο ασφαλισμένος νωρίτερα στη σύνταξη. Θα μετριέται, όμως, στο ύψος της σύνταξης». Επίσης σημείωσε ότι «οι πολλαπλοί εργοδότες ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση του εργαζομένου», καθώς «όταν ο εργαζόμενος εξαρτά τη ζωή του και τον μισθό του από έναν εργοδότη, η διαφορά μεταξύ τους είναι πάρα πολύ μεγάλη. Διαφορά ισχύος, εννοώ. Όταν, όμως, ο εργαζόμενος έχει και εναλλακτική λύση δεύτερου εργοδότη και ο πρώτος εργοδότης ξέρει ότι αυτός έχει ήδη βρει και δεύτερη δουλειά, τότε η διαφορά της ισχύος μεταξύ των δύο μερών μειώνεται δραστικά υπέρ του εργαζομένου».

Τώρα πώς μπορούν να ισχύουν όλα αυτά που ισχυρίζεται ο υπουργός όταν «το άρθρο 162 ορίζει ρητά πως ο χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας των εργαζομένων δεν μπορεί να υπερβαίνει ανά περίοδο το πολύ 4 μηνών τις 48 ώρες κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών», μειώνοντας έτσι δραστικά τις εβδομαδιαίες ώρες εργασίας στον δεύτερο, διαδοχικό εργοδότη μόλις στις 8, είναι ένα σοβαρό θέμα, που λογικά θα απαντηθεί από τον υπουργό στη Βουλή.

Επιπλέον θα πρέπει να εξηγηθεί και το δεύτερο επίδικο: Η επιπλέον ασφαλιστική κάλυψη (ένσημα) στη δεύτερη εργασία (μερικής απασχόλησης), προκειμένου να έχει επιπλέον κίνητρα ο εργαζόμενος, είναι βέβαιο ότι «σκοντάφτει» στην ασφαλιστική νομοθεσία, η οποία ορίζει ρητά πως τον μήνα αναγνωρίζονται στον ιδιωτικό τομέα έως 25 ένσημα (δηλ. 25 μέρες εργασίας με 8 ώρες απασχόλησης καθημερινά). Επομένως μάλλον η δεύτερη εργασία «πάει χαμένη» ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά, παρά τα όσα υποστηρίζει ο υπουργός.

Ρεκόρ συνταξιοδότησης

Πάνω από 200.000 θα είναι οι αποχωρήσεις - συνταξιοδοτήσεις μέσα στο 2023, εκτιμούν οι ειδικοί της ασφάλισης, προκαλώντας έμφραγμα στα έσοδα του ΕΦΚΑ. Το πρώτο εξάμηνο του 2023 έχουν ήδη καταγραφεί 94.851 αποχωρήσεις, αλλά ο Σεπτέμβριος μπορεί να φέρει ανατροπή καθώς εντάσσονται στο σύστημα οι αιτήσεις συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών. Το ίδιο και ο Δεκέμβριος, αφού πολλοί ασφαλισμένοι επιλέγουν να υποβάλουν αίτηση τον τελευταίο μήνα του χρόνου για να κερδίσουν ολόκληρο το επίδομα Χριστουγέννων.

Ειδικά για τους εκπαιδευτικούς, εκτιμάται ότι εντός του τρέχοντος έτους αναμένεται να αποχωρήσουν σχεδόν 4.500, όσοι περίπου ήταν και αυτοί που συνταξιοδοτήθηκαν το 2022.

Ο αριθμός αιτήσεων πέρυσι ανήλθε στις 212.151, ενώ μέσα σε τρία χρόνια, από το 2021 έως το 2023, οι ειδικοί θεωρούν ότι συνολικά έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν περισσότερες από 600.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης...

Ανδρέας Πετρόπουλος

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: