13.9.23

Τα «τρία» αγκάθια...


Μπορεί η κακοκαιρία «Ντάνιελ» να έφυγε από την Ελλάδα και να σταμάτησε να βρέχει, ωστόσο η κυβέρνηση δεν έχει τις κακοτοπιές... πίσω της. Αντιθέτως, οι προκλήσεις για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ανοιχτές –και, μάλιστα, σε τρία επίπεδα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου το κλίμα είναι βαρύ για πολλούς λόγους, ενώ κατά πληροφορίες ούτε τα απλόχερα λόγια στήριξης και η θέρμη με την οποία περιέβαλαν τον πρωθυπουργό στο Στρασβούργο η πρόεδρος της Κομισιόν, η πρόεδρος της Ευρωβουλής και όλοι οι κοινοτικοί θεσμικοί παράγοντες, ήταν αρκετά ώστε να επιστρέψει αισιόδοξος στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κι αυτό διότι σε αυτή τη φάση, η κυβέρνηση είναι πληγωμένη και έχει πολλά «αγκάθια» να αντιμετωπίσει, σε τρία μάλιστα επίπεδα:

Σε πρώτη φάση, το κατά πόσον ο θλιβερός απολογισμός των νεκρών θα παραμείνει κάτω από τον αριθμό 20 ή θα επιφυλάξει δυσάρεστες εκπλήξεις η υποχώρηση της λάσπης και της στάθμης του νερού από πλημμυρισμένα σπίτια και χωριά, παραμένει ένα εκκρεμές ερώτημα, στο οποίο προσώρας ουδείς μπορεί να δώσει απάντηση. Με άλλα λόγια, στο Μαξίμου ακόμη δεν βιάζονται να προεξοφλήσουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δε θα βρεθεί αντιμέτωπος με το δικό του «Μάτι».

Αγώνας δρόμου

Βεβαίως, ακόμη κι αν ο απολογισμός των νεκρών παραμείνει αυτός που όλοι γνωρίζουμε, οι προκλήσεις στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία είναι μπροστά: αναφορές επιμένουν ότι σε πολλές περιοχές τα πνιγμένα ζώα έχουν ήδη αρχίσει να όζουν, ο υδροφόρος ορίζοντας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και η περιφέρεια που κάποτε ήταν η «ναυαρχίδα» του πρωτογενούς τομέα της χώρας έχει μετατραπεί σε μία υγειονομική βόμβα. Κατά συνέπεια, πλέον κάθε ώρα που περνά, η κυβέρνηση κρίνεται για το κατά πόσον μπορεί να μαζέψει τα ψόφια ζώα, να εφοδιάσει με τα στοιχειώδη τους πληγέντες και τους πλημμυροπαθείς και να φροντίσει για την αξιοπρεπή διατροφή και φιλοξενία τους ενόσω θα προχωρά το έργο αποκατάστασης των οδικών αξόνων και απομάκρυνσης της λάσπης και των φερτών υλικών.

Εκτεθειμένος

Σαν να μην έφταναν αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι αντιμέτωπος μόνο με όσα πρέπει να κάνει, αλλά και με όσα δεν έχουν γίνει ακόμη: τα στοιχεία που εξέθεσε χθες ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, τα οποία δείχνουν ότι η κυβέρνηση είχε εκτός «ραντάρ» την δασοπροστασία και τα αντιπλημμυρικά, θα τα βρει μπροστά του ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωβουλής, από τα 30 δισεκατομμύρια που έχει πάρει ως τώρα η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα 117 εκατομμύρια μόλις αφορούν αντιπλημμυρικά –αλλά από αυτά έχει απορροφηθεί το... 0%! Επίσης, για την δασοπροστασία έχουν προϋπολογιστεί 377 εκατομμύρια ευρώ, αλλά η απορρόφηση είναι στο 2,46%! Τέλος, για την πολιτική προστασία η πρόβλεψη ήταν για κονδύλια της τάξης των 187,5 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά η απορρόφησή τους έφτασε μόλις το 0,52%...
Σύμφωνα με πληροφορίες, επί αυτών των στοιχείων ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να πιέζει την κυβέρνηση και ο κίνδυνος να φτάσει η πολιτική ευθύνη προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός για τον ίδιο...

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: