12.9.23

Χάθηκε η μπάλα...


Υπουργοί μπαινοβγαίνουν, η κυβέρνηση ρετάρει…

Γιώργος Καρελιάς

Στις ομάδες (ποδοσφαιρικές, μπασκετικές κ.α), όταν συσσωρεύονται ήττες, την πληρώνει ο προπονητής. Ακόμα κι αν δεν φταίει, ακόμα κι αν οι παίκτες δεν παίζουν καλά ή του την έχουν στήσει. Επειδή δεν γίνεται να διώξει τους παίκτες, ο ιδιοκτήτης καταφεύγει στη μόνη λύση που έχει: διώχνει τον προπονητή.

Στην πολιτική δεν... μπορεί να γίνει το ίδιο. Για παράδειγμα, σε μια κυβέρνηση με την πρώτη «στραβή» φεύγει ο υπουργός. Επειδή δεν γίνεται να φύγει ο πρωθυπουργός. Εύλογο. Ο πρωθυπουργός είναι ο πρώτος υπουργός, έχει την πρώτη ευθύνη για ό,τι συμβαίνει, αλλά δεν υπάρχει ιδιοκτήτης για να τον διώξει. Επομένως, διώχνει τους υπουργούς που ο ίδιος έχει διορίσει. Αυτονόητο.

Τι γίνεται, όμως, όταν χαθεί η(πολιτική) μπάλα; Όταν ο πρωθυπουργός-προπονητής καταφεύγει σε αλλαγές που δεν υπακούνε σε καμιά λογική; Ας το δούμε με ένα παράδειγμα.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 ο Κυριάκος Μητσοτάκης διόρισε υπουργό τον Χρήστο Στυλιανίδη, «μεταγραφή» από την Κύπρο. Συστάθηκε μάλιστα και ειδικό υπουργείο-Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας- και του ανατέθηκε. Ο κ. Στυλιανίδης διέθετε τουλάχιστον τα τυπικά προσόντα, αφού είχε διατελέσει επίτροπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αντικείμενο τη διαχείριση κρίσεων.

Δεν συμπλήρωσε κάν δύο χρόνια στη θέση του. Τον Ιούλιο του 2023 έγιναν εκλογές και στη νέα κυβέρνηση που σχημάτισε ο κ. Μητσοτάκης το υπουργείο ανέλαβε ο Βασίλης Κικίλιας. Ο κ. Στυλιανίδης έμεινε απλός βουλευτής της ΝΔ.

Η συνέχεια είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Μετά το φονικό περιστατικό στο λιμάνι του Πειραιά και την εξοργιστική δήλωσή του, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης υποχρεώνεται να παραιτηθεί. Και στη θέση του διορίζεται ο κ. Στυλιανίδης. Μάλιστα, κυκλοφορούν έντονες φήμες ότι επίκειται παραίτηση ή αποπομπή και του υπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Κικίλια, προφανώς επειδή θα του χρεωθεί η αποτυχία στη διαχείριση της κακοκαιρίας στη Θεσσαλία.

Μετά από όλα αυτά ανακύπτουν δύο εύλογα ερωτήματα:

1. Γιατί αντικαταστάθηκε ο κ. Στυλιανίδης από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, στο οποίο είχε-τουλάχιστον θεωρητικά- κάποια ειδίκευση, την οποία εκτίμησε ο πρωθυπουργός όταν τον διόριζε το 2021;

2. Για να αντικατασταθεί, σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός έκρινε τη θητεία του αποτυχημένη. Αν αυτό ισχύει, πώς εξηγείται ότι σήμερα τον επαναφέρει στην κυβέρνηση; Και τι έχει να προσφέρει σε ένα υπουργείο (Ναυτιλίας), με το οποίο έχει λιγότερη σχέση απ’ ό,τι με το προηγούμενο;

Όταν σχηματίστηκε η νέα κυβέρνηση, συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι ο κ. Μητσοτάκης «έκανε rotation»(κυκλική εναλλαγή) στη σύνθεση της κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας έναν όρο που χρησιμοποιούν οι προπονητές.

Το rotation αποδεικνύεται αποτυχημένο. Ήδη δύο υπουργοί( Μηταράκης, Βαρβιτσιώτης) έχουν παραιτηθεί-αποπεμφθεί και κυκλοφορούν φήμες και για τρίτον(Κικίλιας). Η κυβέρνηση «ρετάρει» πριν συμπληρώσει τρεις μήνες. Ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να σύρεται από τις εξελίξεις και να κάνει αλλαγές «εική και ως έτυχεν». Ή αλλιώς με τη μέθοδο «ό,τι κάτσει», κοινώς αρπακόλλα.

Αν ο πρωθυπουργός ήταν προπονητής, θα κινδύνευε με απόλυση. Επειδή δεν είναι, ιδού τι έχει πει ο παλιός Αμερικανός προπονητής του μπάσκετ Τζον Γούντεν: «Δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς αλλαγή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε αλλαγή είναι πρόοδος»…

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: