3.9.23

Νέα άσκηση της Β. Κορέας για επίθεση με πυρηνικά...



Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε χθες προσομοίωση «επίθεσης με τακτικά πυρηνικά όπλα», με ψεύτικες κεφαλές προσαρμοσμένες σε δυο πυραύλους κρουζ μεγάλης εμβέλειας που εκτοξεύθηκαν προς την κατεύθυνση της Κίτρινης Θάλασσας, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA.

«Δυο πύραυλοι κρουζ... με προσαρμοσμένα ομοιώματα πυρηνικών κεφαλών εκτοξεύτηκαν» προς δυσμάς, από τα παράλια της Βόρειας Κορέας, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Και μετέδωσε πως η νέα άσκηση ήταν αντίδραση στα κοινά γυμνάσια των στρατών της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ, εν είδει «προειδοποίησης στους εχθρούς για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου».

Οι δύο χώρες διεξήγαγαν για 11 ημέρες, ως την 31η Αυγούστου, ευρείας κλίμακας άσκηση με την ονομασία «Ασπίδα Ελευθερίας Ουλτσί». Η Σεούλ επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της πως πύραυλοι κρουζ εκτοξεύθηκαν από τη Βόρεια Κορέα προς την Κίτρινη Θάλασσα. 

Τα κοινά γυμνάσια έχουν προκαλέσει από την αρχή την Πιονγκγιάνγκ της Βόρειας Κορέας, που τα θεωρεί πρόβες εισβολής στην επικράτειά της. Την Πέμπτη, το KCNA μετέδωσε ότι η χώρα έκανε άλλη άσκηση για τη χρήση πυρηνικών όπλων, την τακτική «καμμένης γης», εναντίον της Νότιας Κορέας. Σεούλ και Ουάσιγκτον κάνουν από την πλευρά τους λόγο για αμυντικής φύσης ακήσεις, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας.

Την Τρίτη, ο βορειοκορεάτης ηγέτης επισκέφτηκε κέντρο διοίκησης του Πολεμικού Ναυτικού, όπου αναφέρθηκε σε επιχειρησιακά σχέδια σε περίπτωση πολέμου, αναφερόμενος σε «ταυτόχρονα πλήγματα μεγάλης έντασης» εναντίον θέσεων του στρατού της Νότιας Κορέας.

Πέραν των πυραυλικών δοκιμών της, τις οποίες έχει εντατικοποιήσει από πέρυσι, η Βόρεια Κορέα επιδιώκει να θέσει σε τροχιά στρατιωτικό δορυφόρο παρατήρησης, όμως και οι δυο προσπάθειες της για αυτό απέτυχαν, η πιο πρόσφατη την 24η Αυγούστου. Έχει αναγγείλει πως θα κάνει νέα προσπάθεια για αυτό τον επόμενο μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: