13.9.23

Αναζητείται ενότητα...


Ανεβαίνει το εσωκομματικό θερμόμετρο στον ΣΥΡΙΖΑ λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για την ανάδειξη νέου ή νέας προέδρου. Μια... δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε χθες προκάλεσε αρκετά σχόλια και λογικές απορίες, όχι όσον αφορά τα αποτελέσματά της όσο για τις σχέσεις του ιδιοκτήτη της εταιρείας με τον πρώην βουλευτή Γιώργο Τσίπρα, ενώ την ίδια ώρα οι υποψήφιοι πρόεδροι συνεχίζουν το πρόγραμμά τους και εντατικοποιούν τις εμφανίσεις τους λίγο πριν από την εκλογική διαδικασία.

Ταυτόχρονα δεν λείπουν οι... εμπρηστικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του στιχουργού Νίκου Μωραΐτη (έγινε ευρέως γνωστός τις προηγούμενες μέρες για ανάρτηση που είχε κάνει για τον Γιάννη Δραγασάκη) και του επίσης πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκη Μπαλαούρα. Μέσα σε όλα ήρθε και μια δήλωση της Ολγας Γεροβασίλη περί «διάσπασης» προκειμένου να αποδείξει ότι στην πολιτική, και ειδικά στην Αριστερά, όλα είναι πιθανά. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η δημοσκόπηση
Χθες ο ιστότοπος militaire.gr, που ασχολείται με θέματα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, έδωσε στη δημοσιότητα τη δημοσκόπηση της εταιρείας Real Polls που έχει έδρα στην Κύπρο και η οποία αφορούσε την εσωκομματική κούρσα του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας στο ερώτημα «ποιον προτιμάτε για νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.» o κ. Κασσελάκης εμφανιζόταν να έχει ισχυρό προβάδισμα έναντι της κ. Αχτσιόγλου με 8 μονάδες διαφορά. Στο ερώτημα για την παράσταση νίκης, το σκηνικό άλλαζε, με την κ. Αχτσιόγλου να έχει διαφορά σχεδόν 20 μονάδων σε σχέση με τον δεύτερο κ. Κασσελάκη.

Οι υπόλοιποι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι συγκέντρωναν χαμηλά ποσοστά, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι η δημοσκόπηση έδινε τον Νίκο Παππά στην τέταρτη θέση (πίσω από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο) και στα δύο ερωτήματα. Πέρα ωστόσο από τα αποτελέσματα, η ακριβής πρόβλεψη των οποίων θα αποδειχτεί ή όχι τις επόμενες μέρες, προέκυψαν εύλογες απορίες για την ίδια τη δημοσκόπηση:

● Πώς ακριβώς αποφάσισε ένας ιστότοπος που ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων να παραγγείλει μια δημοσκόπηση για τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ; Εχει παραγγείλει και στο παρελθόν αντίστοιχες έρευνες για το κόμμα ή τα κόμματα της Αριστεράς; Την ίδια ώρα ο κ. Τσίπρας επί 4 χρόνια ήταν αναπληρωτής τομεάρχης Εθνικής Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ. Σχετίζονται αυτά τα δύο;

● Ιδιοκτήτης της εταιρείας Real Polls φέρεται να είναι ο Πέτρος Αλληλόμης, ο οποίος έχει διατελέσει για καιρό στενός συνεργάτης του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Τσίπρα. Η σχέση τους έρχεται από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση και συνεχίστηκε και αργότερα. Μάλιστα, το 2022 είχαν συνυπογράψει άρθρο στην «Αυγή» για τη «µεγάλη στρέβλωση της ενεργειακής µετάβασης στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Οι πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αναφέρουν ότι έχουν ακόμα και σήμερα στενή σχέση. Με δεδομένο το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας έχει ταχθεί δημόσια υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Κασσελάκη δεν εγείρεται ένα ζήτημα δεοντολογίας;

Αξίζει να σημειωθεί ότι ουδείς από τους έτερους υποψήφιους για την προεδρία σχολίασε τη δημοσκόπηση. Ωστόσο από αρκετούς θεωρείται ότι η δημοσιοποίησή της μάλλον θα σημάνει συναγερμό σε όλα τα επιτελεία και πως είναι πολύ πιθανό να κινητοποιήσει περισσότερο κόσμο στον δρόμο για την κάλπη, απ’ όλες τις πλευρές.

Μιλώντας για υποψηφίους, η Εφη Αχτσιόγλου περιόδευσε χθες στον Εβρο και στα καμένα απ’ όπου και ζήτησε «απαντήσεις και όχι επικοινωνιακή διαχείριση από την κυβέρνηση». Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας «Στο Κόκκινο» αναφέρθηκε στην πρότασή του για κοινή κάθοδο όλων των υποψηφίων στις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας. «Δεν εισακούστηκα. Κρίμα. Θα μπορούσε να φανεί η ενότητα του κόμματος», είπε χαρακτηριστικά.

Αιχμές απέναντι και στην πλευρά Κασσελάκη και στην πλευρά Τσακαλώτου άφησε ο Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στο Star FM Φθιώτιδας. «Χρειαζόμαστε μια συντεταγμένη αριστερή προοδευτική παράταξη. Ούτε ένα κόμμα-χυλό, στο οποίο ο ηγέτης δεν λογοδοτεί πουθενά, ούτε ένα κόμμα-στρείδι που λειτουργεί με κλειστές δομές και κλειστές πόρτες», είπε μεταξύ άλλων.

Ο Στέφανος Τζουμάκας από την πλευρά του προετοιμάζει τις επόμενες ομιλίες-συναντήσεις του. Αύριο το βράδυ στις 8 θα βρεθεί στο Plateia Cafe στο δημαρχείο Περιστερίου και την Παρασκευή στο Γαλάτσι, την ίδια ώρα, στο La Soif Cafe στην οδό Αγίας Γλυκερίας 16.

«Μάχη» στο twitter
Ο πρώην βουλευτής Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρθηκε στον στιχουργό Νίκο Μωραΐτη, υποστηρίζοντας ότι είναι «θιασώτης επ’ αμοιβή λογογράφος του επιτελείου Κασσελάκη». Η αναφορά στο «λογογράφος» είχε να κάνει με το γεγονός ότι ο κ. Μωραΐτης υπήρξε λογογράφος του Αλέξη Τσίπρα. Ο στιχουργός απάντησε άμεσα στον πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας: «Εχετε μια ώρα για να κατεβάσετε την ανάρτηση. Ούτε “επ’ αμοιβή”, ούτε “λογογράφος” του είμαι. Ξέρετε τι μας οδηγεί ως πολίτες στην υποστήριξη Κασσελάκη; Το ότι σας σιχαθήκαμε. Που φάγατε τον Τσίπρα, που φέρεστε ως ιδιοκτήτες του κόμματος».

Εν συνεχεία επανήλθε με νέο μήνυμα στο οποίο έγραφε: «Είχα γράψει ένα tweet ζητώντας του να κατεβάσει την ανάρτησή του γιατί είναι ψέμα. Μου έγραψαν για τους αγώνες του στη χούντα. Μου έστειλαν και φωτογραφίες. Δεν ζητώ να κατεβάσει τίποτα. Ανθρωποι που αγωνίστηκαν τόσο, έχουν από εμένα δικαίωμα να γράφουν ό,τι θέλουν». Εύλογη απορία που δημοσιεύτηκε από αρκετούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης: «Με τόσο ενδιαφέρον για τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν ήξερε την ιστορική πορεία του Μάκη Μπαλαούρα;».

Με αυτό το κλίμα, μια δήλωση της Ολγας Γεροβασίλη ήρθε σαν... κερασάκι στην τούρτα. «Καμιά φορά δεν είναι κακές οι διασπάσεις», ήταν η απάντησή της σε ερώτημα από τηλεοπτικό κανάλι της Ηπείρου εάν η υποψηφιότητα Κασσελάκη διαμορφώνει σκηνικό διάσπασης στον ΣΥΡΙΖΑ. Και πρόσθεσε: «Το 2015 υπήρξε μια διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ και τα πράγματα προχώρησαν μπροστά. Και οι χωρισμοί πολλές φορές δεν είναι κακό πράγμα»...

Δημήτρης Τερζής

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: