11.9.23

Ολική κατάρρευση...


Το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη δεν λειτουργεί πουθενά. Οι πλημμύρες πήραν τη σκυτάλη από τις φωτιές που κατάκαιγαν τη... χώρα απ’ άκρη σε άκρη, με τον κρατικό μηχανισμό να μην επαρκεί και το Μέγαρο Μαξίμου να ασχολείται αποκλειστικά με τη διάσωση του πρωθυπουργού. Η κατάσταση ωστόσο, καθώς πνίγεται κάτω από εκατοντάδες τόνους νερού η Θεσσαλία, υπερβαίνει τα εσκαμμένα, αφού –και ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών– αποκαλύπτεται η γύμνια που διατρέχει το σώμα του κράτους από την κεντρική διοίκηση έως την τοπική αυτοδιοίκηση.

Το ερώτημα «γιατί δεν επενέβη ο στρατός, που έχει και τα μέσα και την τεχνογνωσία, σε αυτήν τη θεομηνία να σώσει τους πολίτες;» απηχεί την αγανάκτηση όχι μόνο πολιτών και δυνάμεων της αντιπολίτευσης, αλλά και στο εσωτερικό της ΝΔ. Οι υπαρκτές και πράγματι μεγάλες ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης βρέθηκαν με το «καλημέρα» στο στόχαστρο του πρωθυπουργικού επιτελείου, προϊδεάζοντας για την υπεράσπιση Μητσοτάκη που θα ακολουθήσει. Οι τοπικοί άρχοντες με τη σειρά τους πασχίζουν να μην παίξουν τον ρόλο του «αυτοφωράκια», φοβούμενοι τόσο τις εκλογές όσο και τον κίνδυνο να φορτωθούν και τις ευθύνες της κεντρικής διακυβέρνησης.

Το γεγονός ότι η αποτίμηση των απωλειών ανθρώπινων ζωών –και μετέπειτα των ζημιών σε κατοικίες και υποδομές– βρίσκεται σε προτεραιότητα απέναντι στο δέος που προκαλεί η καταστροφή είναι και η μόνη αιτία που προς το παρόν όλοι οι παραπάνω αντιπαρατίθενται με… το γάντι, κάτι όμως που δεν θα διαρκέσει για πολύ.

Δεν αναρωτιούνται πού ήταν ο στρατός
Οι μόνοι που δεν αναρωτιούνται για τη μη επέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι ο ίδιος ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας Κωνσταντίνος Φλώρος, το Μέγαρο Μαξίμου, ο μιντιακός βραχίονας της κυβέρνησης και ο υπουργός Αμυνας. Ο τελευταίος έσπευσε μάλιστα να διαμηνύσει πως «ουδεμία καθυστέρηση υπήρξε», προσθέτοντας όμως μία ακόμη διάσταση της παράφωνης και καταστροφικής «ορχήστρας». Οπως τόνισε ο Νίκος Δένδιας: «Οι Ενοπλες Δυνάμεις θα συνεχίσουν να παρέχουν βοήθεια όπου κληθούν από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο για τη Διαχείριση Κρίσεων του υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας και σε συνεργασία με τις υπόλοιπες αρμόδιες αρχές», ρίχνοντας το μπαλάκι στον Βασίλη Κικίλια αλλά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό που… μπαινοβγαίνει στο συντονιστικό κέντρο.

Προσώρας η ανεπίσημη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου στο documentonews.gr ήταν η εξής: «Ουδεμία δυσφορία δεν υπάρχει με τον στρατό και την ηγεσία του». Στάση που κρίνεται αναμενόμενη, όμως η παντελής απουσία των Ενόπλων Δυνάμεων από το μέτωπο της μάχης τις πρώτες ημέρες μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να περάσει «αναίμακτα». Οπως σχολιάζεται, οι δυνάμεις του στρατού δεν προσφέρονται απλώς «όπου κληθούν», αλλά οφείλουν να προσφέρονται και να επεμβαίνουν, αφού είναι γνωστό πως ο στρατός κατέχει τόσο τα μέσα και τον σχεδιασμό όσο και τρομερές δυνατότητες αντιμετώπισης αντίστοιχων έκτακτων καταστάσεων.

Οι ευθύνες της
τοπικής αυτοδιοίκησης
Εκείνο που θα πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι οι τεράστιες ευθύνες του επιτελικού κράτους, του «κούφιου» υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, όπως και η κατάχρηση των επικοινωνιακών μεθόδων του Μεγάρου Μαξίμου απέναντι σε κάθε κρίση και αναφορικά με κάθε απαιτούμενη προετοιμασία δεν αναιρούν και δεν ξεπλένουν τις ευθύνες των τοπικών αρχόντων, δημάρχων και περιφερειαρχών.

Εν έτει 2023, οι δημοτικές και οι περιφερειακές αρχές ακόμη βασίζουν την εικόνα τους σε έργα «βιτρίνας». Από την αδιαφορία για την κάλυψη των αυτονόητων αναγκών της κοινωνίας για πεζοδρόμια και φωτισμό στους δρόμους έως τη διοργάνωση πανάκριβων φιεστών με «αρπαχτές» μεγάλων ονομάτων-καλλιτεχνών, δήμαρχοι και περιφερειάρχες ακολουθούν το δόγμα του πρωθυπουργού «με ενδιαφέρει η επικοινωνία και όχι η ουσία». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι καταγγελίες σε βάρος του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού ότι ενώ η αρχή τού έχει εγγράψει περί τα 9 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα από το ΕΣΠΑ 2022-26, για την προβολή και διαφήμιση της περιφέρειας διατίθενται χρήματα που φτάνουν το ένα τρίτο.

«Ολοι έχουν την ευθύνη και τον ρόλο που τους αναλογεί. Και ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης στην προετοιμασία, και σε αυτή την περίπτωση, έχει και η τοπική αυτοδιοίκηση» είναι το μήνυμα που εκπέμπει ήδη το Μέγαρο Μαξίμου, ακόμη και την ώρα που διεξάγονται έρευνες για την εύρεση αγνοουμένων και οι καταγραφές των ζημιών βρίσκονται σε εξέλιξη. Αναμφίβολα τις επόμενες ημέρες μπορεί τα παραπάνω λόγια να μεταφραστούν ακόμη και σε προσωποπαγείς κατηγορίες, όπως γίνεται ήδη υποδόρια με την περίπτωση Αγοραστού. Ή όπως δεν γίνεται με δήμους όπως αυτός των Τρικκαίων, που βρισκόταν μέχρι πριν από λίγους μήνες στα χέρια του σημερινού υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, εκεί όπου σήμερα οι απαστράπτουσες φιέστες για την ψηφιοποίηση και τον αυτοματισμό της πόλης βρίσκονται θαμμένες κάτω από τόνους νερού, χώματος και φερτών υλικών.

Το επιτελικό 
μπάχαλο
Στη βάση όλων των παραπάνω βρίσκονται οι ευθύνες και η διαχείριση του Μεγάρου Μαξίμου και του ίδιου του πρωθυπουργού. Το παράδειγμα περιοχών όπως της Φαρκαδόνας, στις οποίες εξέπεμψε το 112 για προειδοποίηση πλημμυρών στις 21.06 της περασμένης Πέμπτης δίχως καν ουσιαστικές οδηγίες εκκένωσης της περιοχής ή παραμονής των πολιτών στα σπίτια τους, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ανεπάρκειας και του κινδύνου που ελλοχεύει λόγω της μόνιμης επίκλησης της πολιτικής των εκκενώσεων.

Ο προγραμματισμός αποδείχθηκε κενό γράμμα, ο συντονισμός μεταξύ κρατικών φορέων και τοπικής αυτοδιοίκησης προβληματικός, το «μπλε κράτος» και οι πανηγυρισμοί Μητσοτάκη που όλοι οι τοπικοί άρχοντες προέρχονται από τη «γαλάζια» παράταξη αποτελούν πλέον επιβαρυντικό στοιχείο για τη χώρα. Το τέλος –και– αυτού του κακού βρίσκει τον πρωθυπουργό να επικαλείται ακόμη μία φορά το… υπέρτατο επιχείρημα της «θεομηνίας», προσθέτοντας στο καταστροφικό παλμαρέ του ένα ακόμη ρεσιτάλ ανευθυνότητας...

Μηνάς Κωνσταντίνου

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: