...μη πόσιμο παραμένει το νερό στον Βόλο...
Αυξάνονται περαιτέρω τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας και λοιμώξεων αναπνευστικού στη Θεσσαλία, μετά τις φονικές πλημμύρες και τις –εδώ και μέρες– μάχες των κατοίκων της περιοχής με τις λάσπες και τα νεκρά ζώα.
Όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη (κατά την... ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα), κατά το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 53 νέες διαγνώσεις γαστρεντερίτιδας και 66 που αφορούν σε λοίμωξη του αναπνευστικού. Συνολικά, πλέον, τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας ανέρχονται σε 234, ενώ 254 αφορούν λοιμώξεις του αναπνευστικού.
Η κ. Αγαπηδάκη εμφανίστηκε καθησυχαστική, λέγοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν εμπνέει ανησυχία.
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι άλλα δύο κρούσματα σαλμονέλας εντοπίστηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.
Εξάλλου, αυξήθηκαν και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία της χώρας. Όπως ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη, «έχουν 5 νέες σήμερα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, λόγω γαστρεντερίτιδας, 3 στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων και συνολικά, αυτοί που νοσηλεύονται είναι 15. Αντίστοιχα, για τις λοιμώξεις των αναπνευστικού έχουμε 1 νέα στο Γενικό Νοσοκομείο του Βόλου και 7 νέες στο Γενικό Νοσοκομέιο Λάρισας. Συνολικά, οι νοσηλείες 13».
Πού είναι πόσιμο το νερό
Όσο για το νερό στον Βόλο –και παρά τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν– η αν. υπουργός τόνισε ότι παραμένει ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση.
Στον δήμο Ν. Πηλίου παραμένει ακατάλληλο, στο δήμο Αλμυρού κατάλληλο, δήμος Ρήγα Φεραίου κατάλληλο, δήμος Παλαμά ακατάλληλο, δήμος Σοφάδων ακατάλληλο, δήμος Καρδίτσας κατάλληλο, δήμος Μουζακίου κατάλληλο, δήμος Λίμνης Πλαστήρα ακατάλληλο, δήμος Λάρισας κατάλληλο, δήμος Ελασσόνας κατάλληλο, δήμος Φαρσάλων ακατάλληλο, δήμος Τυρνάβου κατάλληλο, δήμος Κιλελέρ ακατάλληλο, δήμος Αγιάς κατάλληλο, δήμος Μετεώρων κατάλληλο από τις γεωτρήσεις, δήμος Φαρκαδόνας ακατάλληλο.
Στον δήμο Τεμπών, το νερό είναι κατάλληλο εκτός από τις περιοχές Νέσωνος, Μακρυχωρίου, Γόνων, Κάτω Ολύμπου και την ιστορική κοινότητα Αμπελακίων, ενώ στο δήμο Τρικκαίων παραμένει κατάλληλο εκτός από τις περιοχές Προδρόμου, Πρίνου, Πλατάνου, Ξυλοπάρικου, Γοργωγύρη, Γενέση, Αρδάνη, Παλιόπυργου και Ράξα.
Στο δήμο Πύλης το νερό είναι ακατάλληλο εκτός από τις περιοχές Φιλύρας, Ελευθοχωρίου, Φύκης, Μουριάς, Αγίου Βυσσαρίωνος, Δροσερού Πηγής, Πύλης, Παλαιομοναστήρου, Γόμφων, Πυαλείας.
«Υγειονομική βόμβα»
Την ίδια στιγμή, τρομάζει ο κίνδυνος επιμόλυνσης του εδάφους στη Θεσσαλία, με τους επιστήμονες να χτυπούν τον κώδωνα του κινδύνου. Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, σχολιάζοντας τους άμεσους και έμμεσους κινδύνους μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, δήλωσε ότι υπάρχει πρόβλημα επιμόλυνσης στα νερά, εκτίμησε ότι το ίδιο συμβαίνει και στις λάσπες, ενώ εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του σχετικά με το εάν έχει επηρεάσει και το έδαφος. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε τη σπουδαιότητα της άμεσης απολύμανσης.
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, μιλώντας πρόσφατα στην «Εφ.Συν.», εξέφρασε την ανησυχία της πως θα δούμε διάφορες ασθένειες με μεγάλη ταχύτητα μετάδοσης. Μάλιστα, πρότεινε η πολιτεία να εμβολιάσει άμεσα προληπτικά τον πληθυσμό εναντίον του τέτανου και της ηπατίτιδας Α.
Η Θεσσαλία κινδυνεύει από λοιμώδη νοσήματα λόγω της σήψης των πτωμάτων, ανέφερε κι ο Δημήτρης Κούβελας, καθηγητής Φαρμακολογίας ΑΠΘ. Τόνισε ότι τα νεκρά ζώα, όσο μένουν ακάλυπτα βρομίζουν, αφήνοντας την ανάπτυξη μικροβίων ανεξέλεγκτη και την απειλή σοβαρών μολυσματικών ασθενειών ζωντανή. Η διασπορά των ασθενειών μπορεί να γίνει από τα πτηνά που θα φάνε, θα πετάξουν κάπου αλλού και ελλείψει δασών, που είναι καμένα, θα βρεθούν σε αστικές περιοχές, σημείωσε επίσης. Και άλλα ζώα όμως, αδέσποτα ή άγρια -λύκοι, αλεπούδες, αγριογούρουνα-, είναι ικανά να τραφούν και να διασπείρουν νόσους σε μεγάλες εκτάσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου