11.9.23

Κυβέρνηση και Περιφέρεια έχουν ευθύνη…


Μεγάλη περιοδεία σε όλες τις πληγείσες περιοχές, πραγματοποίησε επί διήμερο ο Νίκος Ανδρουλάκης, ακούγοντας κατοίκους, μιλώντας με αστέγους πια και... κατεστραμμένους επαγγελματίες.

Από τον Βόλο όπου βρέθηκε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό να απολογηθούν, καταγγέλλοντας ότι δεν υλοποιήθηκαν συγκεκριμένα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ και όσα έγιναν μετά τον ‘Ιανό’, δεν άντεξαν. Απευθύνθηκε όμως και στους συμπολίτες μας, καλώντας κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα να σταθούν στο πλευρό των πολιτών της Θεσσαλίας. «Να αναζωπυρώσουμε ένα κίνημα εθελοντισμού, να μαζευτούν τρόφιμα και φάρμακα για να στηρίξουμε τους πολίτες. Πρέπει να σταθούμε στο πλευρό τους. Αυτό που δεν μπορεί να κάνει το επίσημο κράτος, να το πράξει η κοινωνία των πολιτών», είπε, καλώντας από σήμερα κιόλας τα μέλη, τους φίλους και τα στελέχη του κόμματός του, να συμβάλουν με κάθε τρόπο σε αυτό το εθελοντικό κίνημα.

Ήδη από τη Λάρισα, όπου είχε βρεθεί νωρίτερα, ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε μιλήσει για πολύ μεγάλες ευθύνες που έχουν η κυβέρνηση και η περιφέρεια, καταλογίζοντάς τους ότι δεν κατάφεραν να θωρακίσουν τη Θεσσαλία από αυτά τα ακραία φαινόμενα. Και αυτό, διότι είχε προηγουμένως γίνει κοινωνός των μαρτυριών πολιτών, που του μετέφεραν μεταξύ άλλων ότι το ανάχωμα ήταν γεμάτο μπάζα, καλάμια και δέντρα, κάτι που είχε γίνει και προ τριετίας, στην κακοκαιρία του Ιανού, ενώ δεν έγιναν έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης.

«Η οικονομική καταστροφή είναι τεράστια, καθώς εδώ βρίσκεται η παραγωγική καρδιά της χώρας», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ζητώντας την επίταξη ξενοδοχείων για τη φιλοξενία των κατοίκων, από τη στιγμή που η Περιφέρεια έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ως άμεση προτεραιότητα, δε, περιέγραψε την ανάγκη να φτάσει επί τόπου ο ΕΛΓΑ.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, δε, ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε για την απόγνωση που συνάντησε επί διήμερο σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, για την ολοσχερή καταστροφή της ζωικής και της φυτικής παραγωγής, αλλά και για τις ευθύνες της κυβέρνησης και της Περιφέρειας. Ζήτησε εκ νέου να ελεγχθεί η ποιότητα των αντιπλημμυρικών έργων που έγιναν, να απολογηθούν οι υπεύθυνοι για τα έργα που δεν έχουν γίνει, καθώς και να γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να αποζημιωθούν κτηνοτρόφοι και αγρότες από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Έκρουσε δε τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία. «Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να μετατραπεί η Θεσσαλία σε μία υγειονομική βόμβα», είπε, καλώντας τον ΕΛΓΑ να καταγράψει άμεσα τα νεκρά ζώα, για να απομακρυνθούν στη συνέχεια. «Δυστυχώς, οι πολίτες της Θεσσαλίας κινδυνεύουν ακόμη, μολονότι έχει ολοκληρωθεί το φαινόμενο. Πρέπει όλοι να σταθούμε στο πλευρό τους με υπευθυνότητα. Και όχι κάποιοι να πετούν το μπαλάκι ο ένας στον άλλον, όπως βλέπουμε τις τελευταίες ώρες να συμβαίνει στα τηλεοπτικά δίκτυα», είπε μεταξύ άλλων. Απαντώντας τέλος σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ‘τις πταίει’, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, υποστήριξε ότι : «Όταν η επιστημονική κοινότητα ενημερώνει ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει ακραία φαινόμενα σε ολόκληρη τη χώρα, όταν έχει προηγηθεί ο ΙΑΝΟΣ, όταν έχουν δοθεί 240 εκατομμύρια ευρώ για να κατασκευαστούν έργα υδραυλικής θωράκισης της Θεσσαλίας κι έχουμε αυτά τα αποτελέσματα – όσο ακραία και να είναι τα φαινόμενα – τότε προφανέστατα η κυβέρνηση και η περιφέρεια έχουν ευθύνη για τα αντιπλημμυρικά που δεν έγιναν, αλλά και για την ποιότητα των αντιπλημμυρικών, που έγιναν τα τελευταία χρόνια»…

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: