Κεραυνούς για το ρόλο τους στην ακρίβεια των καυσίμων εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του μονοπωλίου των διυλιστηρίων ...μιλώντας στο Kontra ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης.
«Η ακρίβεια στα καύσιμα οφείλεται καθαρά στην αισχροκέρδεια και στην κερδοσκοπία, ας αφήσουν τα παραμύθια κοροϊδεύοντας τον κόσμο για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τους "εξωγενείς παράγοντες" κ.ά. ... Κανένας δεν μιλάει για την ακρίβεια που υιοθετείται από την κυβέρνηση, αφού όσο ακριβότερα είναι τα καύσιμα τόσο περισσότερο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και ΦΠΑ βάζει στα ταμεία του κράτους. Και από την άλλη πλευρά μοιράζει Fuel Pass και οποιαδήποτε πας, θεωρώντας ότι "επιστρέφω δέκα και πρέπει να είναι και ικανοποιημένος ο κόσμος"».
«Το παραμύθι περί των καυσίμων πρέπει να πάρει ένα τέλος», συνέχισε ο ίδιος. «Δεν ευνοεί την ελληνική οικονομία, ούτε τους καταναλωτές ούτε τις επιχειρήσεις. Το μεταφορικό κόστος μετακυλίεται στο προϊόν, άρα το πληρώνει ο καταναλωτής με διαφορετικό τρόπο στην αγορά ... Το 2010 το πετρέλαιο brent είχε 120 δολάρια, είχε φτάσει μέχρι 140 δολάρια, αλλά η βενζίνη δεν είχε ξεπεράσει τα 1,68 ευρώ. Και τότε υπήρχε ΕΦΚ και ΦΠΑ 23% ... Σήμερα, το βαρέλι μπορεί να πήγε στα 93 δολάρια, αλλά έπεσε και στα 83 και στα 75 δολάρια. Δεν είδαμε να πέφτει γρήγορα η τιμή των καυσίμων στην Ελλάδα. Για ποιους εξωγενείς παράγοντες μιλάνε; Είναι καθαρά θέμα δύο μονοπωλιακών αφεντάδων των διυλιστηρίων, κανονίζουν και διαμορφώνουν τις τιμές των καυσίμων με την ανοχή, άρα και συνενοχή, της κυβέρνησης».
Σε άλλο σημείο, αμφισβήτησε ευθέως τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τον πληθωρισμό, γιατί «κατά τα δικά μας στοιχεία είναι ψευδή» και αναρωτήθηκε: «Από πού έπεσε ο πληθωρισμός; Έπεσαν οι τιμές στα προϊόντα; Έπεσαν οι τιμές στα καύσιμα, την ενέργεια; Σε ποιο είδος προϊόντος, ώστε να πούμε ότι έπεσε ο γενικός ή ο ειδικός πληθωρισμός στα τρόφιμα; Μπορούν να μας δώσουν μια εξήγηση; Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος».
Καυτηρίασε επίσης την επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αφήσει περιθώρια κερδοσκοπίας ακόμη και στο νερό την ώρα που υπάρχουν φαινόμενα κερδοσκοπίας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία. «Έβαλε πλαφόν στο νερό και αντί να το βάλει στα 1,7 ευρώ, το έβαλε στα 2,5 ευρώ την εξάδα. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, αντιμετώπιση του φαινομένου και του πλιάτσικου που γίνεται σήμερα στην ελληνική οικονομία και αγορά. Πλιάτσικο γίνεται».
«Μου έφυγε σχεδόν ό,τι είχα μέσα στην κάρτα μου», είπε καταναλωτής στο ΣΚΑΪ μετά το γέμισμα, που κόστισε περίπου 100 ευρώ, ενώ έδινε 70-80. Το ρεπορτάζ παρουσιάζει περιπτώσεις πρατηρίων στο κέντρο της Αθήνας που πουλάνε την αμόλυβδη ως και 2,29 ευρώ. «Σε κανένα μήνα θα φτάσει στα 3 ευρώ, εδώ που μας φέρανε», σχολιάζει άλλος καταναλωτής...
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου