Ανυπολόγιστη η οικολογική καταστροφή από τη φωτιά που εκδηλώθηκε στις 21 Αυγούστου, δύο μέρες μετά τη φωτιά της Αλεξανδρούπολης, και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.
Το μοναδικής αξίας οικοσύστημα του δάσους στον Έβρο χάνεται και η κυβέρνηση πιστώνεται την παταγώδη αποτυχία να προστατεύσει ένα κόσμημα της βιοποικιλότητας της χώρας...
Με τις φλόγες να καίνε πλέον και το μικρό πυρήνα του δάσους οι ελπίδες στρέφονται σε μία δυνατή βροχόπτωση όμως, οι προγνώσεις των μετεωρολόγων δεν είναι ευνοϊκές καθώς δεν αναμένεται τις επόμενες ημέρες για την περιοχή.
Με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς και να υπάρχουν διάσπαρτες εστίες προς το Γιαννούλη, το τοπίο μοιάζει με την καμένη γη της μυθικής Μόρντορ από τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών».
Νέο προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του 112 εστάλη το απόγευμα του Σαββάτου στους κατοίκους της Λευκίμμης Έβρου καλώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω της δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη στην περιοχή. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε ετοιμότητα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».
Ο Διευθυντής Δασών Έβρου, Πέτρος Ανθόπουλος, εκτιμά που πέφτουν οι «τίτλοι τέλους» στο μοναδικής αξίας οικοσύστημα σημειώνοντας (ethnos.gr) ότι οι συντονιστές της επιχείρησης κατάσβεσης αποφάσισαν από την αρχή να ρίξουν το μεγάλο βάρος στη νοτιότερη πλευρά του νομού, όπου υπάρχουν περισσότεροι οικισμοί, με αποτέλεσμα στο δάσος της Δαδιάς να επιχειρούν μικρότερες δυνάμεις.
«Όπως βλέπουμε να εξελίσσεται η κατάσταση, δυστυχώς, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε να… βρέξει, για να σβήσει η φωτιά. Νομίζω ότι δε θα καταστεί δυνατό να σωθεί ούτε ο μικρός πυρήνας αυτού του μοναδικού οικοσυστήματος. Φαίνεται ότι θα τον χάσουμε και αυτόν. Από τις 21 Αυγούστου, που πήρε εδώ η φωτιά διαστάσεις, αποφασίστηκε να δοθεί το βάρος της κατάσβεσης στο νοτιότερο τμήμα του Έβρου, όπου υπάρχουν πολλοί οικισμοί και άφησαν το δάσος. Το ίδιο έγινε και τις τελευταίες τρεις–τέσσερις ημέρες, όταν η φωτιά έφτασε στη Γιάννουλη και στα άλλα χωριά. Αν επενέβαιναν εδώ περισσότερες δυνάμεις και πιο δυναμικά, πιθανότατα θα είχαν καταφέρει να περιορίσουν την καταστροφή. Εμείς ανοίγαμε δρόμους και αντιπυρικές, όμως, δεν υπήρχαν οι δυνάμεις, για να μας υποστηρίξουν. Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε αυτήν την τεράστια καταστροφή σε αυτό το μεγάλης αξίας οικοσύστημα. Νομίζω ότι έπρεπε να γίνει από τα κεντρικά καλύτερος συντονισμός, ώστε να καταστεί δυνατό να σωθεί το δάσος της Δαδιάς», τονίζει στην ενημερωτική ιστοσελίδα.
Χθες, ο Βαγγέλης Μπινέκης, πρόεδρος του Δασικού Συνεταιρισμού Δαδιάς, σημειώνε («Καθημερινή») ότι χάθηκε η μάχη από τη στιγμή που δεν αντιμετωπίστηκε η φωτιά στο χωριό Κοτρωνιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.