Το κλίμα στο Μέγαρο Μαξίμου χθες το πρωί ήταν πολύ βαρύ. Δεν έφταναν όλα τα άλλα... δεινά των προηγούμενων ημερών, ήρθε και η είδηση των πλημμυρισμένων χωριών της Καρδίτσας, με ό,τι αυτό συνεπαγόταν, και προκάλεσε νέο μεγάλο «πονοκέφαλο» στο κυβερνητικό στρατόπεδο.
Στον «πρωινό καφέ» που συμμετείχαν ο πρωθυπουργός με τους στενούς του συνεργάτες η ανησυχία ήταν έκδηλη, καθώς η εικόνα που υπήρχε για τη συγκεκριμένη πληγείσα περιοχή ήταν «θολή». Κανείς από τους αρμόδιους δεν είχε σαφή απάντηση για την έκταση του προβλήματος, τον αριθμό των πληγέντων, των εγκλωβισμένων, των αγνοούμενων και του ενδεχόμενου νέων ανθρώπινων απωλειών. Τα σενάρια πολλά, όπως και οι εκτιμήσεις, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαιτεί από τους αρμόδιους υπουργούς την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση της κατάστασης.
Τα νέα δυσάρεστα δεδομένα εκ των πραγμάτων τροποποίησαν και τον σχεδιασμό του πρωθυπουργού ενόψει ΔΕΘ. Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης υπήρχε η σκέψη να μεταβεί σήμερα, όπως προγραμματιζόταν, στον Έβρο, όπου θα ανακοίνωνε τα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων και τις παρεμβάσεις αποκατάστασης των τεράστιων ζημιών και το Σαββατοκύριακο να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για την ομιλία στο Βελλίδειο και την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.
Μετά τις εξελίξεις στη Θεσσαλία και ενώπιον του κινδύνου μήπως τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά, αποφασίστηκε τελικά η αναβολή της επίσκεψής του στη συμπρωτεύουσα, η οποία -αν δεν αλλάξει κάτι- θα γίνει στα μέσα της άλλης εβδομάδας.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε η μετάβαση στον Έβρο επίσης να μετατεθεί χρονικά για λίγο αργότερα και τελικά σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Συντονιστικό Κέντρο στη Λάρισα, προκειμένου -σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο- «να ενημερωθεί για τις καταστροφές, να πραγματοποιήσει αυτοψία στις περιοχές και να ενημερωθεί για τις ανάγκες και διαδικασίες άμεσης αποκατάστασης. Αυτό προέχει αυτή τη στιγμή και εκεί είναι προσανατολισμένος όλος ο κρατικός μηχανισμός», σημείωσε.
Διαχρονικές παθογένειες
Τα τραγικά γεγονότα στη Θεσσαλία θα αναπροσαρμόσουν και το περιεχόμενο της δημόσιας παρέμβασης του κ. Μητσοτάκη από τη Θεσσαλονίκη, εστιάζοντας στο στοίχημα της ανασυγκρότησης του Κράτους, με αντιμετώπιση των διαχρονικών παθογενειών και ανασχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, προσαρμοσμένης στα δεδομένα που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή. Θα τονίσει την πρόθεσή του για μεταφορά επιπλέον πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ θα υπογραμμίσει και την ευθύνη των Βρυξελλών να στηρίξουν τη χώρα μας.
Η κυβερνητική επιχειρηματολογία εστιάζει στα πρωτοφανή, ακραία καιρικά φαινόμενα που ανατρέπουν τους όποιους σχεδιασμούς, κάνουν λόγο για το «δυσκολότερο καλοκαίρι», με βάση τα επίσημα στοιχεία, ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι απέναντι στις απώλειες ζωής και τις κάθε είδους καταστροφές, υπόλογος στον πολίτη είναι ο εκάστοτε κυβερνήτης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κίνδυνος απώλειας αυτού που είχαν καταφέρει να κερδίσουν κατά την προηγούμενη τετραετία, της εικόνας της ικανής διαχείρισης των κρίσεων παρά τις όποιες αστοχίες, είναι πλέον ορατός, 2,5 μόλις μήνες μετά τον εκλογικό θρίαμβο της ΝΔ.
Μάλιστα, ήδη στα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία άρχισαν να κυκλοφορούν σενάρια για την πιθανότητα ενός μίνι κυβερνητικού ανασχηματισμού, ώστε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα και συγκεκριμένες… παραφωνίες, αλλά και να σηματοδοτηθεί η επανεκκίνηση της κυβέρνησης.
Το συγκεκριμένο σενάριο, όπως πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, διαψεύδεται από το πρωθυπουργικό επιτελείο. Επί του θέματος, έμπειρος γαλάζιος κοινοβουλευτικός έκανε δύο σχόλια: Αφενός ότι αν αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, δεν θα το κάνει εν μέσω της κρίσης, αλλά αφού αυτή ξεπεραστεί και η κατάσταση εκτονωθεί. Αφετέρου πως αν αλλάξει άμεσα υπουργούς που σχετίζονται με το τρέχον κυβερνητικό έργο, θα συνιστά μια «ομολογία ήττας», την οποία σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε...
Φίλιππος Πανταζής
euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου